DGASPC Dolj şi lecţia bine învăţată a absorbţiei fondurilor europene

0
346

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj a învăţat foarte bine lecţia absorbţiei fondurilor europene. În ultimii ani, cele 47 de centre şi 16 apartamente pe care această instituţie le coordonează au fost reabilitate, iar unele dintre ele extinse. În această perioadă se lucrează intensiv la extinderea Modului „Sf. Maria” din Craioviţa. Această investiţie va aduce o noutate pentru regiunea Oltenia, mai exact bazine de recuperare pentru persoanele cu dizabilităţi, iar conform declaraţiilor directorului DGASPC până la sfârşitul acestui an va avea loc inaugurarea.

Florin Stancu

Proiectul „Modernizarea, dezvoltarea şi echiparea modulului Sfânta Maria” se află în perioada de implementare conform contractului de finanţare nr. 2.656/21.12.2011. Sursa de finanţare este Programul Operational Regional, Axa 3 Imbunătăţirea infrastructurii sociale. Valoare totală a proiectului este de 3.881.867,00 lei din care nerambursabilă 3.072.980,00 lei. Directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu, a declarat că şi-a dorit foarte mult această investiţie, care vine cu o noutate în regiunea Oltenia, şi anume bazinele de recuperare: „Este unul dintre centrele noastre pe care ne dorim să îl extindem pe un proiect din fonduri europene. Vorbim în principal de o zonă de recuperare, unde să existe cabinete de fizioterapie, chinetoterapie, psihologice, hidroterapie, ergoterapie, dar şi un element de noutate pentru oraş, pentru judeţul nostru, ba chiar şi pentru întreaga regiune, pentru că vorbim de bazine de recuperare. Specialiştii spun că recuperarea în apă pentru persoanele cu dizabilităţi este cea mai bună. În acest mediu recuperarea arată progeresele cele mai evidente. Ne-am dorit foarte mult să facem o astfel de investiţie, să avem un astfel de aşezământ”.

Inaugurarea la sfârşitul anului

Florin Stancu speră ca la sfârşitul anului 2013 investiţia să fie finalizată şi inaugurată, iar la începutul anului 2014 să funcţioneze la capacitate maximă: „La sfârşitul anului sperăm să facem inaugurarea şi de la începutul anului 2014 să îl putem utiliza la capacitate maximă. Vorbim şi de extinderea spaţiului rezidenţial de la 33 de locuri la 47, şi de o extindere a zonei de recuperare de la o capacitate de 150 de beneficiari la una de 300”.

„Avem ca obiectiv principal dezvoltarea urbanului din judeţ şi mediul rural”

În şapte ani de zile centrele DGASPC Dolj au fost reabilitate, modernizate, aduse la standarde europene. „Avem 40 de centre şi o zonă de apartamente, mai exact16. În ultimii şapte ani de zile ele au fost reabilitate şi o parte dintre ele extinse. Dinamica societăţii, evoluţia standardelor europene în materie ne obligă să facem în fiecare an câte ceva. Am încercat, dincolo de atragerea de fonduri europene şi de noi investiţii, să le gestionăm foarte bine pe cele care le avem deja”, afirmă Florin Stancu. Şeful Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului spune că baza dezvoltării rămân tot fondurile europene, judeţul Dolj fiind unul sărac şi care nu îşi permite să investească masiv în acest domeniu:” Suntem un judeţ sărac şi principalul nostru obiectiv este atragerea de fonduri europene. Am reuşit să facem reforma cu fondurile de preaderare, acum atragem fonduri structurale şi aşteptăm Strategia pentru 2014-2020 pentru a putea dezvolta mai mult. Avem ca obiectiv principal dezvoltarea urbanului din judeţ şi mediul rural”.