Compozitori-gigant fac imagine Filarmonicii „Oltenia”!

0
483

Modalitate inedită la Filarmonica „Oltenia” de a-și promova imaginea și, deopotrivă, arta pe care o slujește. De câteva zile, craiovenii sunt „priviți” de la ferestrele instituției de compozitori-gigant! Beethoven, Mozart, Verdi, Ceaikovski, Mendelssohn-Bartholdy, Liszt, Brahms, Enescu – în total 12 creatori din istoria muzicii clasice și-au „lipit” chipurile de geamuri, printr-o tehnică specială, determinându-i pe trecători să ridice privirea și să (re)descopere Filarmonica. În curând, pentru a fi vizibile și noaptea, figurile vor fi discret luminate. Ideea, spune managerul Vlad Drăgulescu, i-a venit amintindu-și de o librărie din Montreal, pe ale cărei storuri se regăseau chipurile celor mai mari scriitori ai lumii.

Situată pe Calea Unirii nr. 16, în plin centrul urbei, Filarmonica „Oltenia” este binecunoscută craiovenilor, dacă nu datorită importanței în viața muzicală românească, măcar amplasamentului său. Dacă, totuși, mai era localnic care să n-o fi descoperit sau dacă vreun străin se află trecere prin zonă, e imposibil ca acum să n-o remarce! „Dorința a fost de a promova instituția și a fundamenta și mai bine identitatea clădirii. Pentru că treci pe lângă ea și nu scrie decât sus de tot ce instituție este, e greu de observat. Și atunci m-am gândit să punem aceste tablouri-gigant la ferestre, pentru a atrage atenția oamenilor asupra clădirii”, spune Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia”.

Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi, Johann Sebastian Bach, Frederic Chopin, Piotr Ilici Ceaikovski, Franz Liszt, Johannes Brahms, Felix Mendelssohn-Bartholdy, George Enescu, Gioacchino Rossini și Georg Friedrich Handel sunt cei 12 celebri compozitori aleși să „facă imagine” instituției. Chipurile lor, la dimensiuni ce pornesc de la 1,20 m lățime și ajung și la peste 2 m înălțime, au fost imprimate pe geamuri printr-o tehnică specială. În același timp, craiovenii regăsesc informații despre viața și activitatea muzicienilor rulând pe monitoarele amplasate la intrarea în clădire.

„Am așezat imaginile în așa fel încât, atunci când stai în Piața Prefecturii sau în fața clădirii, să-ți dea senzația că este cineva la fereastră și se uită la tine. Chiar și dacă ești doar în trecere, sigur îți atrag atenția și ridici capul. Am testat deja acest lucru, lumea se uită și se bucură! Ceea ce este extraordinar, pentru că ne dorim să aducem zâmbete craiovenilor nu numai de pe scenă… Oricum, am primit foarte multe felicitări pentru acest proiect”, a adăugat Drăgulescu. „Chipurile compozitorilor sunt realizate dintr-un material apărut de curând, care are proprietatea de a arăta imaginea pe exterior, acolo unde este foarte multă lumină. Din interior, aceasta nu se observă deloc și, în același timp, nici nu îți blochează lumina care pătrunde de-afară”, explică acesta.

Ideea i-a venit amintindu-și de o clădire din Montreal, în care imaginea unei librării era promovată într-un mod asemănător: „Era în Place des Arts, am văzut-o prin 2008. Avea niște storuri care se trăgeau sera, iar pe ele erau imprimate imagini cu marii scriitori ai lumii. Mi-a plăcut foarte mult și mi-a rămas în minte. Și mi s-a părut potrivit să existe această exprimare și pe clădirea noastră”, povestește Vlad Drăgulescu, adăugând că a găsit chiar în Craiova o firmă care se ocupă de producerea și amplasarea acestor imagini. Ideea pare-se că este, deocamdată, unică: nici o altă filarmonică ori instituție de cultură din Craiova sau din țară nu a mai pus-o până acum în practică.