Centrul cultural din comuna Cârcea începe să prindă contur

0
380

Şantier în lucru de mari dimensiuni deschis în localitatea doljeană Cârcea, acolo unde, ieri, s-a turnat fundaţia Centrului cultural cu multiple destinaţii pentru localnicii de toate vârstele. Aici se vor putea desfăşura activităţi sportive (tenis, dans, bowling, biliard, fitness, şah), dar şi culturale, pentru care sunt concepute o bibliotecă, spaţii de lectură, sală IT şi sală de spectacole cu o capacitate de 250 de locuri. În cadrul aceluiaşi proiect, o bază sportivă la standarde înalte urmează să fie amenajată alături de Centrul cultural. Întins pe 2.000 de metri pătraţi, complexul reprezintă o investiţie a autorităţilor locale care, în loc să aştepte fonduri guvernamentale care nu mai ajung, umblă la economiile proprii pentru a demara lucrări majore pe raza comunei.

Preotul a sfinţit locul unde s-a turnat fundaţia pentru Centrul cultural

„Azi turnăm fundaţia la Centrul cultural din localitatea Cârcea, un obiectiv care, într-adevăr, lipsea comunei. Este o zi care ne bucură, ne face mai optimişti în ceea ce priveşte realizarea investiţiilor pe care ni le-am propus pentru a veni în întâmpinarea aşteptărilor localnicilor şi pentru a aduce îmbunătăţiri vieţii în comunitate. Valoarea proiectului este de 1,5 milioane de euro, alocaţi în totalitate din bugetul local, iar construcţia se întinde pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi”, a declarat Valerică Pupăză, primarul localităţii Cârcea.

Atunci când a câştigat mandatul de primar, Valerică Pupăză şi-a propus să asigure localnicilor din Cârcea condiţiile şi confortul regăsite la oraş. După ce a finalizat proiectele de alimentare cu apă şi gaze naturale, a făcut eforturi pentru îmbunătăţirea infrastructurii, edilul se concentrează acum pe proiectul Centrului cultural şi al bazei sportive. Având  varii destinaţii, Centrul va reprezenta un loc de relaxare şi socializare, de educaţie fizică, dar şi intelectuală, atât pentru cei tineri, cât şi pentru cei în vârstă.

O clădire veche de 60 de ani înlocuită cu un Centru cultural modern

Dat fiind faptul că până acum activităţile culturale şi artistice din comună se desfăşurau în spaţii neadecvate, improvizate, iar Căminul Cultural era o clădire veche de peste 60 de ani, în stare avansată de degradare, în acest an autorităţile locale au făcut din realizarea complexului o prioritate, investind 1,5 milioane de euro într-o construcţie modernă, care să găzduiască manifestări culturale, artistice şi sportive dintre cele mai diverse.

„Se va construi o sală multifuncţională de 500 de metri pătraţi, cu destinaţii dintre cele mai diverse, unde cetăţenii, indiferent de vârstă, pot să facă ceea ce le place: pot dansa, pot bea o cafea, pot juca tenis, biliard, şah, rummy, table. Vor  fi amenajate o pistă de bowling, precum şi o sală de fitness. Proiectul prevede, de asemenea, o sală de spectacole de 250 de locuri, o sală IT, o bibliotecă, spaţii de lectură, spaţii pentru expoziţii, cabine pentru artişti, actori ş.a.m.d.”, a explicat primarul localităţii Cârcea.

Alături de Centrul multifuncţional, va fi amenajată o bază sportivă. „Este vorba despre un teren de sport cu gazon natural, drenaj, gradene cu 1.000 de locuri, nocturnă şi parcare, precum şi un alt teren sintetic cu nocturnă pe care se pot desfăşura meciuri de handbal, baschet, minifotbal. Amplul proiect are ca termen de execuţie doi ani”, a continuat Valerică Pupăză.

În ciuda vremii mohorâte şi a ploii nehotărâte, echipa de constructori a ieşit la muncă

„Strângem bani din 2006 pentru această investiţie”

Există toate premisele ca localitatea Cârcea să finalizeze lucrările în timpul propus, mai ales că autorităţile au pornit pe cont propriu, fără a mai aştepta să intre pe listele de finanţare ale Guvernului, existând riscul de a rămâne cu proiectul pe hârtie. Primarul spune că s-a pus ban pe ban pentru ca anul acesta să se demareze mai multe lucrări de amploare care să contribuie la dezvoltarea localităţii.

„Este o investiţie pentru care strângem bani din 2006. An de an am pus deoparte bani pe care îi investim acum în Centrul cultural, dar şi în alte obiective extrem de importante pentru oameni. Am hotărât să construim un dispensar uman şi, spre sfârşitul anului, să începem lucrările la sistemul de canalizare, de care cetăţenii au reală nevoie. Avem proiecte depuse pe Măsura 322, dar, din păcate, banii sunt împărţiţi pe criterii politice şi, în ciuda faptului că avem un proiect integrat bun, în valoare de 2,5 milioane de euro, tot s-au găsit motive ca să ni se spună că e eligibil, dar că vom intra în tranşa a doua, dacă şi aceasta va mai fi”, a mai spus Valerică Pupăză.

Clădirea în care funcţionează la momentul actual dispensarul uman nu asigură condiţii prea bune de desfăşurare a activităţii medico-sanitare, motiv pentru care, începând cu luna mai a anului în curs, se va ridica o altă clădire cu mai multe spaţii în care să activeze un medic de familie, un stomatolog, o farmacie, un cabinet pentru ecografii etc.