Aproape 700.000 de euro vor fi investiţi în turismul tematic

0
368

Asociaţia Română pentru Transfer Tehnologic şi Inovare (A.R.o.T.T.) a  lansat proiectul „Turismul tematic transfrontalier – oportunitate pentru dezvoltarea şi promovarea identităţii regiunii Dolj, Olt, Mehedinţi, Vidin, Montana, Vraţa, Pleven”. Valoarea totală a proiectului este de 697.360 euro, din care 591.500 euro finanţare europeană. Parteneri în cadrul acestui proiect sunt Asociaţia Transfrontalieră E (quilibrum) Environment, Fundaţia Perpetuum Mobile – Pleven,  Asociaţia Parteneriatul Regional pentru Dezvoltare Durabilă – Vidin. Obiectivul principal al proiectului este protejarea resurselor transfrontaliere naturale şi protecţia mediului pentru asigurarea unei dezvoltări durabile, printr-o cooperare sporită între toţi actorii-cheie din regiune.

„Am făcut un studiu şi am constatat că sunt foarte multe obiective interesante în Craiova, dar care, din păcate, nu sunt cunoscute de turişti. De exemplu, există zone arheologice, în zona oraşului Corabia, dar şi aproape de localitatea Pleven, din Bulgaria. Noi avem adevărate vestigii istorice pe care nu le promovăm deloc, iar în Franţa sunt prezentate complet şi acolo se fac bani din aceste activităţi. Legarea traseelor turistice de componenta lor istorică este deosebit de importantă”, a subliniat Gabriel Vlăduţ, preşedinte, preşedintele AroTT.

Workshop-uri pentru tour operatori

Principalele activităţi ale proiectului vor consta în elaborarea a două studii: „Turismul tematic – oportunitate pentru dezvoltarea şi promovarea identităţii în zona transfrontalieră Dolj, Olt, Mehedinţi, Vidin, Montana, Vratsa, Pleven” şi “Constrângeri în promovarea turismului tematic transfrontalier, în regiunile Dolj, Olt, Mehedinţi, Vidin, Montana, Vratsa, Pleven”, elaborarea şi difuzarea unui film despre cel puţin “7 trasee turistice tematice”, organizarea unor workshop-uri pentru tour operatori, organizarea unor misiuni economice, a două trasee turistice demonstrative pentru autorităţi şi mass-media, realizarea unui portal de promovare a regiunii transfrontaliere şi turismului tematic (hartă digitală şi de poziţionare GPS a cel puţin 7 rute tematice).

„Puneţi-vă în locul unui turist. Ajunge în Craiova şi doreşte să afle maximum de informaţii despre această localitate, dar într-un minim de timp. Oraşul Craiova arată bine la nivel european, dar noi trebuie să-l promovăm, adică dorim să promovăm turismul tematic”, a mai spus ing. Gabriel Vlăduţ.

Plan de amenajare a teritoriului

Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 15 luni şi este adresat autorităţilor regionale şi locale, agenţiilor de turism, tour operatorilor, ONG-urilor şi IMM-urilor din domeniul turismului din zona Dolj-Olt-Mehedinţi-Vidin-Montana-Vratsa-Pleven. “În cadrul proiectului se va elabora şi implementa un plan de amenajare a teritoriului şi proiectarea infrastructurii turistice pentru parcul Kailyka din Pleven, ca exemplu de bune practici pentru dezvoltarea rutelor turistice în zona transfrontalieră. Acest lucru reprezintă un pas în identificarea rutelor turistice tematice din zona transfrontalieră. De exemplu, parcul Kailyka este cea mai întinsă zonă protejată, având potenţialul de a atrage peste 1.000 de turişti pe zi. Implementarea unui plan de amenajare a teritoriului şi proiectare a infrastructurii turistice în parcul Kailyka se doreşte a fi o demonstraţie a efectului pozitiv al utilizării practicilor europene în dezvoltarea turismului”, a mai spus preşedintele AroTT.