Mai mulţi cercetători craioveni au fost oaspeţii firmei Brabender GmbH din Duisburg

0
257

Mai mulţi cercetători (cadre didactice) ai Universităţii din Craiova au fost oaspeţii firmei Brabender GmbH din Duisburg, Germania, firmă cu o experienţă de peste 90 de ani în fabricarea de echipamente de mixare şi extrudare pentru industria alimentară şi de mase plastice.

universitateaÎntâlnirea a avut loc la începutul acestei luni, în contextul unui proiect de cercetare, coordonat de Universitatea din Craiova, Facultatea de Mecanică. Scopul cercetărilor este fabricarea prin tehnologia de micro-injecţie a grefelor osoase aloplastice de dimensiuni reduse (secţiune transversală medie de 5 cm2), cu geometrie complexă.

În această etapă, cercetătorii craioveni şi producătorii germani au explorat posibilitatea obţinerii de amestecuri omogene biocompozite din particule metalice, ceramice şi polimerice. Profesorii craioveni au avut acces în laboratorul de preparare a feedstock-urilor pentru operaţia de micro-injecţie (vz. foto, video). Firma le-a pus la dipoziţie echipamente de ultima generaţie (Plastic-Corder Lab-Station şi Lab-Station EC), monitorizate de software-uri dezvoltate de firma germană. „Până acum, prin coroborarea experienţei antreprenorilor germani cu rezultatele cercetărilor efectuate în Universitatea din Craiova, s-au obţinut primele feedstock-uri din materiale composite ale căror caracteristici mecanice, tehnologice şi de biocompatibilitate vor fi determinate ulterior în cadrul acestui proiect de cercetare”, se precizează într-un comunicat de presă al Universităţii din Craiova.

          La finalul vizitei, Universitatea din Craiova şi firma Brabender GmbH au iniţiat şi cadrul viitoarei colaborări printr-un proiect de cercetare la nivel european, în vederea dezvoltării fabricării de grefe osoase aloplastice până la stadiul de producţie-pilot. Din echipa craiovenilor au făcut parte prof.dr.ing. Oana Gingu, conf.dr.ing. Cristina Teişanu, conf.dr.ing. Gabriela Sima şi s.l.dr.ing. Ionela Bucşe. Aceştia au fost primiţi de ing. dipl. Martin Schwarz (directorul Laboratorului de Mase Plastice) şi ing. dipl. Tibor Hajsz (directorul Departamentului de Vânzări), de la Brabender GmbH.