Spectacolul „Rinocerii” va avea primele reprezentaţii în străinătate

0
670

Spectacolul cu piesa „Rinocerii”, de Eugen Ionesco, în regia lui Robert Wilson, producţie a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, se va juca pentru prima dată peste hotare. Mai precis la Teatrul Cankarjev Dom din capitala Sloveniei, Ljubljana, unde va avea două reprezentaţii, pe 20 şi 21 martie. Prilejul este Ziua Internaţională a Francofoniei, celebrată începând din 1998, anual, pe data de 20 martie, de cele 75 de ţări membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, printr-o serie de evenimente culturale.

Creat de unul dintre cei mai exigenţi regizori de teatru din lume – Robert Wilson, realizatorul unor reprezentaţii care au reinventat limbajul scenic în a doua jumătate a secolului al XX-lea, spectacolul „Rinocerii” a primit rezonanţa celui mai important proiect teatral derulat în România în ultimele două decenii. Și asta atât prin prisma notorietăţii regizorului artistic, a originalităţii viziunii acestuia asupra capodoperei dramaturgiei ionesciene, cât şi a colaboratorilor veniţi din şapte ţări pentru a se alătura echipei tehnice a Naţionalului. Căci proiectul s-a concretizat graţie unei munci de echipă care a adunat la Craiova, în jurul lui Wilson, specialişti în teatru din România, ca şi din Austria, Franţa, Germania, Canada, Italia, Polonia şi S.U.A.

„Rinocerii” nu s-ar fi desăvârşit fără actorii excepţionali, care funcţionează cu o precizie de ceas elveţian: Ilie Gheorghe, Valentin Mihali, Iulia Lazăr, Claudiu Bleonţ, Valer Dellakeza, Tamara Popescu, Angel Rababoc, Nicolae Poghirc, Raluca Păun, Monica Ardeleanu, George Albert Costea, Cosmin Rădescu, Constantin Cicort, Mirela Cioabă, Dragoş Măceşanu, Iulia Colan, Ion Colan, Corina Druc, Alex Calangiu, Romaniţa Ionescu, Geni Macsim, Claudiu Mihail, Nataşa Raab, Adrian Andone, Marian Politic, Eugen Titu, Cătălin Vieru, Cosmin Dolea, Anca Maria Ghiţă,  Costinela Ungureanu.

Premiera spectacolului „Rinocerii” a avut loc pe data de 2 iulie 2014. A fost precedată de cinci avanpremiere şi urmată, până la sfârşitul aceluiaşi an, de alte şase reprezentaţii. Ultima, din 2 noiembrie 2014, a închis cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, fiind pentru prima dată când un spectacol din cadrul evenimentului a avut loc pe o altă scenă în afara Bucureştiului.