SC Termo nu va opri căldura

0
301

Chiar dacă sfârşitul lunii martie este şi sfârşitul oficial al celor cinci luni de iarnă, SC Termo nu va opri agentul termic către populaţie. Toate blocurile din Craiova primesc, în acest moment, căldură şi măsura va fi menţinută până când temperaturile vor urca peste 10 grade Celsius, în timpul nopţii.

Căldura nu va fi întreruptă imediat ce se va termina luna martie, adică peste două săptămâni. Conducerea SC Termo susţine că graficul oficial de iarnă va fi prelungit cu o perioadă de timp, care pot fi zile sau săptămâni, dacă afară va continua să fie tot frig. „Prognozele pe care le primim noi nu sunt încurajatoare, urmează zile friguroase chiar dacă ne află în luna martie. Astăzi (n.r. – ieri), de exemplu, s-a înregistrat o temperatură de 4 grade Celsius şi se pare că vremea va fi la fel de rece şi mai târziu, motiv pentru care noi nu vom opri căldura fix la sfârşitul lunii martie, ci vom ţine cont de temperaturile din timpul nopţii”, a declarat Sorin Iordache, din partea SC Termo.

Toate blocurile primesc căldură

Potrivit acestuia, în acest moment, toate blocurile din Craiova primesc agent termic, iar caloriferele se încălzesc la parametri normali, ca într-o perioadă de iarnă. „Am primit o singură solicitare de la o asociaţie de proprietari de la ANL. Administratorul de acolo avea nişte restanţe mai mari la întreţinere şi a cerut să oprim căldura. Am stat de vorbă cu locatarii şi aceştia nu au fost de acord şi atunci am lăsat furnizarea pornită şi în blocurile acelea”, a precizat Sorin Iordache. Agentul termic nu poate fi oprit totuşi, susţine conducerea SC Termo, atât timp cât se îndeplinesc condiţiile legale, în sensul că trebuie să se înregistreze temperaturi sub 10 grade Celsius, pe timp de noapte.

Facturile curente sunt achitate

Vestea bună este că, deşi a fost o perioadă de iarnă, SC Termo a reuşit să se menţină pe linia de plutire cu facturile. Potrivit lui Sorin Iordache, sunt încasări de la populaţie de 3-4 miliarde de lei pe zi, ceea ce înseamnă o sumă bună comparativ cu anii anteriori. „Încasările de la populaţie sunt bune dacă ne raportăm la ce reuşeam să adunăm de la locatari în anii trecuţi. Media este de 3-4 miliarde de lei pe zi, ceea ce înseamnă destul de bine”, a spus Iordache. Cu aceşti bani, SC Termo a reuşit să îşi achite facturile lunare către Complexul Energetic Oltenia pentru consumul de gigacalorii şi, conform acestuia, nu mai sunt probleme cu datoriile curente, acestea fiind plătite la zi.

Datoriile către creditori, plătite în trei ani

În ceea ce priveşte datoriile vechi pe care SC Termo le are către creditori, acestea vor fi plătite în termen de 36 de luni, conform graficului de eşalonare, după cum a precizat Sorin Iordache. Societatea are 18 creditori cărora trebuie să le plătească o restanţă totală de aproximativ 373 milioane de lei. Conform calculelor, furnizorul de căldură are de plătit, numai în acest an, o sumă de 49.787.377 de lei, aceasta fiind tranşa care a fost stabilită pentru primul an. Numai către Complexul Energetic Oltenia (CEO) tranşa din primul an este de 32.717.633 lei, sumă care va fi împărţită în 12 rate lunare şi achitată conform acestui grafic de plăţi. Tot în acest an, o tranşă de 12.500.438 de lei o are de plătit SC Termo către Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova şi Primăriei Craiova o sumă de 2.401.536 de lei.