Medicul Anuşca, condamnat definitiv la 2 ani cu suspendare pentru luare de mită

1
260

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au soluţionat, ieri după-amiază, apelul medicului ortoped de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Dan Nelu Anuşca, condamnat pe fond la 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Instanţa a desfiinţat sentinţa Tribunalului şi a dispus condamnarea medicului la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă. Anuşca a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru că a cerut şpagă unei paciente, fiind prins în flagrant în timp ce primea 1.200 de lei de la sora acesteia.

Dan Nelu Anuşca

După ce au amânat o dată pronunţarea în dosar, ieri, judecătorii Curţii de Apel Craiova au schimbat în totalitate sentinţa pronunţată de Tribunalul Dolj în dosarul în care medicul ortoped  Dan Nelu Anuşca, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, a fost judecat pentru luare de mită. Iniţial, medicul a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. Acum, Curtea de Apel Craiova, aplicând prevederile Noului Cod penal, a dispus condamnarea lui Anuşca la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani. Hotărârea este definitivă.

Reamintim că Dan Nelu Anuşca, de 55 de ani, medic specialist ortoped, angajat al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, dar şi profesor în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova, a fost reţinut pe 16 octombrie 2012, pentru luare de mită în formă continuată. Medicul a fost prins în flagrant, în timp ce primea 1.200 de lei drept şpagă de la sora unei paciente, după ce cu o zi înainte se arătase foarte nemulţumit de cei 800 de lei primiţi de la pacientă pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale de specialitate.

Ofensat de suma prea mică

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, B. N. a depus o plângere la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, femeia susţinând că medicul a pretins şi primit suma de 800 de lei de la sora şi viitorul ei cumnat, pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale de specialitate. Denunţătoarea a declarat că sora sa s-a internat la Clinica de ortopedie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova pe 15 octombrie 2012, întrucât avea nevoie de intervenţii chirurgicale la ambele picioare, fiind sub îngrijirea medicală a lui Dan Nelu Anuşca, care o consultase anterior şi stabilise data internării. Pe 15 octombrie, după ce a internat-o şi a cazat-o în rezerva cu nr. 668, Anuşca a mers în salon ca să discute cu pacienta, B. M., şi cu logodnicul ei, detalii legate de intervenţia chirurgicală. Medicul le-a explicat celor doi că trebuie să suporte contravaloarea materialelor medicale ce vor fi folosite (şuruburi ce trebuie implantate în picioare), valoarea acestora fiind de 400 euro. Cei doi l-au întrebat apoi pe medic cât trebuie să-i dea în afara celor 400 euro, însă acesta a refuzat să precizeze o sumă, spunând că el nu cere nimic. «În momentul în care pacienta B. M. i-a dat suma de 400 lei, inculpatul a devenit nervos, întrebând-o dacă „îl ofensează”. În acel moment a intervenit şi martorul P. G. (n.r. – logodnicul pacientei), care i-a mai dat încă 400 lei, după care inculpatul i-a întrebat pe cei doi dacă această sumă este tot ceea ce pot ei oferi. Întrebându-l pe inculpat cam care ar fi suma ce trebuie să i-o dea, pentru efectuarea intervenţiei, acesta le-a replicat celor doi că o astfel de intervenţie costă în jur de 2.000 de euro. După primirea banilor, inculpatul a părăsit salonul», au consemnat procurorii în rechizitoriu. Iritată de atitudinea medicului, pacienta a vorbit cu sora ei să-l denunţe. În baza denunţului s-au făcut demersurile necesare organizării flagrantului şi interceptării convorbirilor medicului. Astfel, pe 16 octombrie, când ar fi trebuit să aibă loc operaţia, denunţătoarea a adus 1.200 lei (bancnotele fiind marcate criminalistic) şi a mai primit 400 de euro de la anchetatori, cu toţi banii la ea femeia oprindu-se direct la salonul surorii sale, unde era şi medicul. Femeia i-a cerut scuze medicului pentru atitudinea surorii sale, i-a dat toţi banii pe care îi avea şi pe care echipa operativă, formată din ofiţerii anticorupţie şi un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, i-a găsit în buzunarul halatului său.

Pe 7 mai 2013 a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Dolj la 3 ani de închisoare cu executare, inculpatul declarând apel, care a fost soluţionat acum. Medicul îşi desfăşoară, în continuare, activitatea la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

1 COMENTARIU

Comments are closed.