Marţi, 13… zi cu ghinion pentru “nevinovaţii” de la PTF Bechet

0
413

Închisoare cu suspendare pentru poliţiştii de frontieră care au furat din propria captură de ţigări de contrabandă

Cei doi ofiţeri de la Poliţia de Frontieră Bechet, Florin Nicula şi Liviu Ghiorghiţă, împreună cu agenţii Ion Glăvan, Nicu Osiceanu, Ştefan Diaconu, Eleodor Cojocaru, trimişi în judecată în iulie 2009, după ce şi-au “subtilizat” o bună parte din propria captură de ţigări de contrabandă, au fost condamnaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la câte doi ani de închisoare cu suspendare pentru furt calificat, respectiv complicitate la furt calificat, după ce Curtea de Apel Craiova îi achitase în primă instanţă. Hotărârea pronunţată marţi, 13 martie a.c., de judecătorii de la ÎCCJ este definitivă.

Reamintim că, în toamna anului 2008, izbucnea, în Dolj, unul dintre cele mai mari scandaluri în care erau implicaţi poliţişti de frontieră. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Biroul Anticorupţie Dolj anunţau atunci că s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva mai multor poliţişti de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Bechet, suspectaţi de comiterea infracţiunilor de delapidare şi fals intelectual. Era vorba despre o captură serioasă de ţigări de contrabandă, făcută de poliţiştii de la frontieră, numai că, în loc să ajungă în camera de corpuri delicte, o bună parte din cartuşele cu ţigări a… sărit gardul.

Cu baxurile de ţigări peste gardul vecinilor

Mai precis, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au consemnat în rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor că, pe 16 septembrie 2008, poliţiştii de frontieră de la PTF Bechet au descoperit un TIR încărcat cu ţigări de contrabandă, mărcile “Marlboro” şi “Jin Ling”. Oamenii legii au decis să îl ducă la sediul PTF Bechet, unde să fie descărcate şi depozitate ţigările. Autocamionul a fost băgat în curtea Poliţiei, după care aceştia au început descărcarea, operaţiune la care au participat şi doi civili – Petre şi Florea Stângaciu, care locuiesc lângă sediul PTF Bechet. Anchetatorii au stabilit că patru dintre agenţii de poliţie care ajutau la descărcarea TIR-ului – Ion Glăvan, Nicu Osiceanu, Ştefan Diaconu şi Eleodor Cojocaru – ocoleau uşa depozitului şi aruncau baxurile de ţigări peste un gard, în curtea familiei Stângaciu. De acolo, ţigările erau adunate de Sanda şi Ionel Stângaciu, părinţii lui Petre şi Florea Stângaciu şi depozitate în pivniţa locuinţei. Conform anchetatorilor, comisarul-şef Florin Nicula şi subcomisarul Liviu Ghiorghiţă ştiau ce se întâmplă, activitatea celor patru agenţi fiind coordonată chiar de ei.

A fost găsit şi un martor al întregii “operaţiuni”, care le-a declarat procurorilor că l-a atenţionat pe Nicula că oamenii lui “subtilizează” ţigările, iar acesta l-a luat la înjurături. Ba, mai mult, ca să-i închidă gura, un alt poliţist i-a aruncat o cutie cu croissante şi l-a sfătuit să-şi ţină gura. După descărcarea ţigărilor, Liviu Ghiorghiţă a întocmit un proces-verbal de constatare în numele a doi colegi, în care a trecut date nereale privind cantitatea de ţigări confiscată. În urma percheziţiilor făcute de anchetatori acasă la familia Stângaciu, au fost descoperite 15.875 de pachete de ţigări Marlboro şi 3.826 de pachete de Jin Ling, netimbrate. La cererea procurorilor, poliţiştii criminalişti au analizat ţigările ridicate şi au stabilit că fac parte din TIR-ul descărcat pe 16 septembrie 2008. Prejudiciul a fost estimat la 62.914,85 de lei, iar ţigările descoperite la familia Stângaciu au fost predate Vămii Craiova.

Achitaţi la Curtea de Apel Craiova

La sfârşitul lunii iunie 2009, procurorii au trimis în judecată zece persoane implicate în furtul ţigărilor de contrabandă – pe cei doi ofiţeri şi patru agenţi ai Poliţiei de Frontieră, respectiv Florin Nicula, Liviu Ghiorghiţă, Ion Glăvan, Nicu Osiceanu, Ştefan Diaconu, Eleodor Cojocaru şi patru membri ai familiei Stângaciu – Sanda, Petre, Ionel şi Florea.

La un an şi jumătate de la trimiterea în judecată, pe 25 ianuarie 2011, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat în cauză şi i-a achitat pe inculpaţi pentru toate infracţiunile de care erau acuzaţi (furt calificat, complicitate la furt calificat, fals intelectual şi uz de fals, după caz), şapte dintre ei primind câte o amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei. Nemulţumiţi de decizia instanţei, procurorii au formulat recurs şi au avut câştig de cauză.

Găsiţi vinovaţi de judecătorii de la ÎCCJ

Marţi, 13 martie a.c., după ce amânaseră în mai multe rânduri pronunţarea în dosar, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au anunţat sentinţa: s-a admis recursul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, s-a casat, în parte, hotărârea instanţei de fond şi, în urma rejudecării, magistraţii i-au găsit vinovaţi de furt calificat, respectiv complicitate la furt calificat pe toţi cei şase poliţişti de frontieră şi pe Petre şi Florea Stângaciu. Cei opt inculpaţi au primit câte doi ani de închisoare cu suspendare, faţă de Sanda şi Ionel Stângaciu menţinându-se sancţiunile administrative primite de la Curtea de Apel Craiova. Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.