Cum economisesc şi investesc femeile

0
129

În cazul produselor clasice de economisire (de tipul depozit bancar sau cont de economii), tendinţa generală este ca bărbaţii să economisească mai mult decât femeile, în medie cu 17%, relevă un studiu intern al BCR efectuat pe portofoliul de clienţi ai băncii. Diferenţele în comportamentul de economisire femei versus bărbaţi sunt vizibile în analiza pe segmente de vârstă. Astfel, între 30-40 ani, bărbaţii economisesc semnificativ mai mult decât femeile, în medie cu 23%. După vârsta de 40 de ani, diferenţele dintre bărbaţi şi femei încep să se aplatizeze: bărbaţii tind în medie să economisească doar cu 15% mai mult decât femeile (sub media generală).

50.000 de clienţi femei au investit peste 1 miliard de lei

Cu toate acestea, decalajele sunt recuperate în ceea ce priveşte produsele de economisire şi investiţii mai complexe. Pe segmentul fondurilor de investiţii, raportul femei bărbaţi este de 43% versus 57% din investitori, iar în cazul contractelor de economisire creditare disponibile prin BCR Banca pentru Locuinţe, raportul se inversează – 54% femei versus 46% bărbaţi în rândul contractanţilor. Astfel, aproape  50.000 de clienţi femei (43% din numărul total de investitori) au investit în fondurile administrate de ERSTE Asset Management o sumă totală de aproximativ 1 miliard de lei. “Femeile care investesc în fondurile ERSTE Asset Management sunt mai degrabă prudente şi orientate către stabilitate, alegând în mare parte fonduri cu un grad de risc scăzut, care investesc în instrumente cu venit fix”, se precizează într-un comunicat de presă al BCR.

Banii investiţi într-o singură tranşă

Decizia de investire este luată de femei la maturitate şi mai ales înainte de pensionare (36% în cazul BCR Obligaţiuni), preferând să investească toţi banii într-o singură tranşă, decât sistematic. Femeile sunt hotărâte şi statornice în decizia de investire pe care au luat-o, având în vedere că majoritatea sumelor sunt investite pe termen mediu (40%) şi lung (32%). De altfel, se estimează că femeile vor alege în continuare investiţiile pe termene mai mari de un an, în fonduri cu expunere pe obligaţiuni, trend confirmat încă de anul trecut. “Având în vedere că primii paşi în viaţa de investitor au fost deja făcuţi, se preconizează că în viitor femeile îşi vor construi portofolii de investiţii formate din cel puţin două fonduri şi vor opta ca o parte din sumele investite să fie orientate către fonduri cu grad de risc mai ridicat”, se mai precizează în comunicatul respectiv.

                                                                                          

“Proiecţii sociale ale românilor pentru 2012”

Conform studiului IRES “Proiecţii sociale ale românilor pentru 2012”, publicat pe 10 ianuarie 2012, peste 30% din femei şi-au declarat intenţia de a economisi în 2012, faţă de peste 43% dintre bărbaţi, ceea ce încă reflectă un decalaj de venituri şi independenţă financiară. Cu toate acestea, în special pe segmentele afluente se poate observa o creştere a puterii financiare a femeilor din România, lucru reflectat mai ales în comportamentul de investiţie al acestora.