PE aprobă includerea măsurilor REPowerEU în planurile naționale pentru a crește independența de combustibilii fosili ruși,

1
230

Parlamentul a confirmat în plen cu 535 voturi pentru, 63 împotrivă și 53 abțineri un acord încheiat cu Consiliul în decembrie 2022. În temeiul acordului, statele membre care solicită să primească fonduri suplimentare printr-un plan modificat de redresare și reziliență vor trebui să includă măsuri de economisire a energiei, de producere a energiei curate și de diversificare a aprovizionării cu energie, astfel cum se prevede în planul REPowerEU al Uniunii.

O independență crescută și combaterea sărăciei energetice

Noile norme se aplică retroactiv măsurilor de la 1 februarie 2022, cu un număr limitat de excepții. Eurodeputații s-au asigurat că măsurile sunt concepute pentru a sprijini investițiile menite să combată sărăcia energetică în cazul gospodăriilor vulnerabile, IMM-urilor și microîntreprinderilor.

Măsuri transfrontaliere, transparență și climă

Eurodeputații au convins țările Uniunii să aloce cel puțin 30 % din fondurile pe care le cheltuie în cadrul REPowerEU pentru proiecte naționale sau multinaționale care abordează blocajele existente în ceea ce privește transportul, distribuția și stocarea energiei, precum și creșterea fluxurilor transfrontaliere.

Deputații au reușit și să introducă noi norme în materie de transparență pentru primii 100 de beneficiari finali în ordinea descrescătoare a finanțării primite. Aceste norme se vor aplica tuturor planurilor de redresare și reziliență.

Principiul de „a nu aduce prejudicii semnificative” ar trebui să se aplice capitolelor din REPowerEU. În același timp, se vor acorda derogări temporare atât pentru măsurile care protejează Uniunea în contextul provocărilor imediate cu care se confruntă în materie de securitate energetică, cât și pentru cele care reduc la minimum prejudiciul potențial împotriva mediului și care nu periclitează obiectivele Uniunii în materie de climă.

Finanțarea

Mulțumită negociatorilor Parlamentului, din suma de 20 de miliarde de euro de granturi suplimentare propusă de Comisie, opt miliarde vor proveni dintr-o licitație anticipată a certificatelor naționale de emisii din cadrul sistemului Uniunii de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), în timp ce 12 miliarde vor proveni din Fondul pentru inovare. În plus, veniturile realizate prin ETS nu vor putea fi folosite pentru investițiile în combustibilii fosili.

Puteți găsi mai multe informații aici.

Citate

Siegfried MUREŞAN (PPE, România), coraportor, a declarat în timpul dezbaterii: „Planul REPowerEU ne va ajuta să asigurăm prețuri accesibile la energie pentru cetățeni și pentru întreprinderile noastre. Acest lucru ne va permite să ne asigurăm aprovizionarea cu energie și să renunțăm la dependența de combustibilii fosili ruși. Pentru ca REPowerEU să genereze o valoare adăugată reală la nivelul UE, statele membre ar trebui să aloce cel puțin 30% din resursele REPowerEU proiectelor transfrontaliere.”

Eider GARDIAZABAL RUBIAL (S&D, Spania), coraportor, a adăugat: „Am elaborat un plan pentru a reduce impactul economic al războiului, avansând în același timp tranziția verde. Vor exista 20 de miliarde de euro în plus pentru combaterea sărăciei energetice, pentru promovarea energiei verzi și pentru îmbunătățirea capacităților noastre de stocare a energiei. Am negociat o derogare limitată de la principiul de „a nu prejudicia în mod semnificativ” mediul, deoarece suntem hotărâți să luptăm împotriva schimbărilor climatice și să nu punem în pericol obiectivele climatice ale UE. De asemenea, am introdus modificări, cum ar fi o mai mare transparență și prioritate pentru proiectele transfrontaliere”.

Dragoș PÎSLARU (Renew, România), coraportor, a concluzionat: „Luptăm împotriva fricii cu ambiție, cetățenii au avut parte de un an dificil și avem nevoie de soluții durabile pentru ei acum, nu mai târziu. Întrebați guvernele dumneavoastră ce măsuri intenționează să includă în planurile lor naționale – trebuie să izolăm locuințele pentru cetățenii noștri, să ne recalificam forța de muncă pentru noi locuri de muncă ecologice și să ajutăm companiile noastre. În RePowerEU am stabilit acum cerințe clare pentru identificarea celor mai importanți beneficiari și așteptăm să vedem cum vor folosi guvernele banii.”

Următorii pași

Mecanismul de redresare și reziliență este o măsură unică și extraordinară, care se va încheia pe 31 august 2026. Noile norme referitoare la introducerea măsurilor REPowerEU în planurile naționale de redresare intră în vigoare în ziua următoare publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

1 COMENTARIU

  1. Astia l-au copiat pe Ceausescu asa cum se copiaza doctoratele in Romania! De ce educatia de ,,economisire a energiei electrice “determina pe parintii lui alde Paslaru , Muresan si alti limbrici politici din Parlamentul cooperatist al falitei UE ,sa trecem la actiunea :,,inca o patura in plus sau o pufoaica in plus pentru ca UE si stapanii ei SUA sa realizeze,,cincinalul” de distrugere a omenirii? Cum se face economie,doamna Bulugean aducand energie de la mama dracu'(scuzati expresia!)? Care tranzitie e…verde cand alte jurnale spun ca deja uzinele de automobile electrice americane,japoneze, canadiene etc ,sunt in colaps cu materiile prime pentru pilele electrice? Avioanele parlamentarilor si bogatasilor , cele militare , masinile de lupta din Occident (furnizate cu nonsalanta miliardarului Zelensky)functioneaza cu paie si coceni?. Navele maritme comerciale si de razboi se deplaseaza pe mari si oceane pentrua asigura,,pacea si securitatea” cu balegar de rechin si de balena? Uzinele fuctioneaza cu electricitate produsa numai de hirdrocentrale? Cat vor defrisa inca din padurile planetei ca sa construim panouri solare, alte baraje? Cat vant sa sufle spre Europa pentru a face sa fuctioneze eolienele ,si ele o problema cu concesionarea sau distrugerea mediului pentru a le instala? Stupiditatea politica a ajuns la cel mai inalt nivel! Ametitor! Dar cand va cadea ea, va fi foarte tarziu pentru omenire care a fost educata, de aproape 100 de ani ,sa consume idiot ,facand pe ea de ecologie, de respect pentru planeta asta pe care , pana si Dumnezeu, scarbit de mizeria constiintei creatiei Sale , a parasit-o!

Comments are closed.