Expoziția Arhivelor Diplomatice în cadrul evenimentului „Zborul – de la Leonardo da Vinci la Constantin Brâncuși“

0
335

   Arhivele Diplomatice au fost onorate să realizeze și să participe la „Săptămâna Brâncuși“ de la Craiova cu o expoziție fotodocumentară, în contextul conferinței internaționale „Zborul – de la Leonardo da Vinci la Constantin Brâncuși“.

Evenimentul a avut loc marți, 14 februarie,  în impresionantul Centru „Constantin Brâncuși“ din curtea Muzeului Național de Artă din Craiova, fiind axat pe o paralelă captivantă între doi vizionari, care și-au depășit cu mult epoca și care au avut în comun fascinația zborului. Cu această ocazie, Arhivele Diplomatice au pregătit o expoziție inedită, centrată pe tema zborului, a reflectării acestei preocupări fundamentale a omului în istoria românilor, de la primele aparate de zbor și pionierii aviației românești la primul român în Cosmos, Dumitru Prunariu.

Expoziția, însoțită de documente și fotografii din arhiva istorică a Ministerului Afacerilor Externe, a fost prezentată cu emoție numerosului public de șeful Arhivelor Diplomatice, dr. Doru Liciu, care a menționat că aceste fascinante capitole ale civilizației române, europene și internaționale – proiectele aparatelor de zbor, navigația aeriană, aviația, cosmonautica – sunt reflectate în fonduri arhivistice de excepție.  De asemenea, dr. Liciu a prezentat publicului câteva din descoperirile din arhiva diplomatică privind episoade inedite din biografia brâncușiană, în urma cercetărilor efectuate împreună cu dna. dr. Monica Joița, acestea urmând să fie continuate în perioada următoare, pentru a dezvălui lumini noi asupra personalității marelui sculptor.

Cu acest prilej, a fost expus exemplarul facsimilat ,,Codex despre zborul păsărilor“ al lui Leonardo da Vinci, apărut la Paris în ediție bilingvă în anul 1893, existent în colecțiile Bibliotecii Județene ,,Alexandru și Aristia Aman“. Despre prețiosul exponat a vorbit dr. Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru şi Aristia Aman”. Publicul a avut ocazia să aplaude la finalul manifestării un remarcabil recital de muzică clasică, susținut de muzicianul Laurențiu Topală și tenorul Adrian George Popescu.