Craiova – Segarcea – Băileşti – Calafat: Lucrările la primul tronson al conductei de gaze naturale, în linie dreaptă

0
516

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a convocat ieri, alături de vicepreşedintele Cosmin Vasile, o întâlnire cu primarii şi reprezentanţii primăriilor din localităţile situate pe traseul primului tronson din conducta de transport al gazelor naturale Craiova – Segarcea – Băileşti – Calafat, în vederea informării acestora cu privire la demersurile care trebuie întreprinse pentru racordare.

La şedinţă au mai luat parte arhitectul şef al judeţului, Radu Pappa, precum şi exponenţi ai unor societăţi autorizate pentru distribuţia gazelor naturale şi pentru elaborarea documentaţiilor necesare în vederea realizării reţelelor. „Am organizat întâlnirea de astăzi ( n.r ieri) având în vedere faptul că se apropie momentul în care vor începe lucrările la primul tronson al conductei de gaze naturale, între Craiova şi Segarcea – o investiţie de peste 8 milioane de euro a societăţii naţionale «Transgaz». Reprezentanţii primăriilor din localităţile pe raza cărora trece această magistrală şi din cele aflate în imediata vecinătate au avut astfel posibilitatea să afle, de la surse autorizate, care sunt paşii de urmat pentru a putea înfiinţa sau extinde reţelele de distribuţie a gazelor şi a asigura astfel alimentarea instituţiilor publice, a unităţilor de învăţământ, precum şi a gospodăriilor”, a subliniat Ion Prioteasa.

Primăriile să înceapă cât mai curând demersurile

Şeful administraţiei doljene le-a explicat ieri primarilor de ce a vrut neapărat să se vadă cu ei, şi anume, ca primăriile să înceapă cât mai curând demersurile. „Ne-am dorit să iniţiem cât mai devreme aceste discuţii, deoarece, aşa cum a reieşit şi în cadrul întrevederii, sunt proceduri complexe şi de durată, care cuprind adoptarea unor hotărâri ale consiliilor locale, elaborarea de studii de fezabilitate, emiterea certificatelor de urbanism, obţinerea de avize, organizarea de proceduri de achiziţie publică, inclusiv asigurarea terenurilor pe care vor fi amplasate staţiile de reglare şi măsurare. Apelul nostru a fost ca primăriile să înceapă cât mai curând demersurile, pentru ca în acest mod să evităm un eventual decalaj între momentul finalizării conductei şi cel al racordării efective a beneficiarilor”, a explicat preşedintele CJ Dolj.

Acest prim tronson, de aproape 40 de kilometri

Investiţia este una de impact, fiind vorba de 10 localităţi, de 36.000 de locuitori, aşadar de câteva mii de gospodării, iar în viitorul lucrările se vor extinde. „Investiţia derulată de «Transgaz» va avea, cu siguranţă, un impact notabil în evoluţia întregului judeţ şi doar acest prim tronson, de aproape 40 de kilometri, deschide noi perspective pentru dezvoltarea unui areal în care se găsesc 10 localităţi, cu o populaţie totală de peste 36.000 de doljeni. Acesta a fost şi motivul pentru care, de-a lungul timpului, ne-am implicat cu tot ceea ce a depins de noi, am susţinut cauza la cele mai înalte niveluri şi ne bucurăm acum să vedem acest proiect pus în operă“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Deschiderea unui nou capitol în modernizarea localităţilor vizate

Vicepreşedintele CJ Dolj Cosmin Vasile , la rândul său a fost o discuţie utilă, care a condus, pe de o parte, la clarificarea unor aspecte tehnice şi la conturarea unui calendar al procedurilor de urmat pentru înfiinţarea reţelelor locale de distribuţie şi, pe de altă parte, la apariţia unor soluţii care pot facilita aceste demersuri. „Vreau să salut interesul manifestat de primari pentru întâlnirea de astăzi ( n.r ieri), receptivitatea lor pentru o temă care presupune, în definitiv, deschiderea unui nou capitol în modernizarea localităţilor vizate. A fost o discuţie utilă, care a condus, pe de o parte, la clarificarea unor aspecte tehnice şi la conturarea unui calendar al procedurilor de urmat pentru înfiinţarea reţelelor locale de distribuţie şi, pe de altă parte, la apariţia unor soluţii care pot facilita aceste demersuri. O idee în acest sens se referă la posibilitatea autorităţilor de a se asocia în cadrul proiectului şi de a finanţa în comun anumite componente ale sistemelor de alimentare, ceea ce va conduce la o diminuare a costurilor care revin fiecărei localităţi. Avem convingerea că acelai interes pentru investiţia realizată de «Transgaz» îl vor arăta şi viitorii beneficiari, înţelegând faptul că racordarea la reţelele de gaze naturale înseamnă nu doar un alt standard în ceea ce priveşte confortul şi calitatea vieţii, ci şi noi perspective în plan economic, prin atragerea unor investitori care pot crea locuri de muncă şi pot genera venituri mai mari pentru bugetele locale.“, a precizat vicepreşedintele CJ Dolj.

 

La întâlnirea organizată în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj au fost prezenţi reprezentanţii autorităţilor locale din oraşul Segarcea şi din comunele Bratovoeşti, Calopăr, Cârcea, Cerăt, Drănic, Ghindeni, Malu Mare, Teasc şi Ţuglui.