Valsul „Dunărea Albastră” împlineşte 150 de ani

0
467

Celebrul vals vienez „Dunărea Albastră” împlineşte anul acesta 150 de ani şi cu acest prilej Muzeul Dinastiei Strauss găzduieşte o expoziţie care prezintă contextul istoric în care s-a născut acest simbol ce a devenit un punct de referinţă al oricărui bal.

Strauss 1Valsul ”Dunărea Albastră” s-a născut pe strada Prater 54, unde Johann Strauss Fiul locuia în anul 1867. Cea mai cunoscută lucrare a sa, cunoscută sub numele original de „Pe malul Dunării Albastre”, a devenit imnul neoficial al Vienei. Locuinţa regelui valsului şi a familiei sale mai poate fi vizitată şi astăzi. Alături de piese de mobilier şi instrumente muzicale originale pot fi văzute şi obiecte personale ale marelui compozitor precum imagini, fotografii şi documente despre viaţa şi opera sa, informează Biroul de Turism al Vienei în România.

Viena a dedicat familiei Strauss şi creaţiei artistice a acesteia un muzeu de sine stătător. Deschis la începutul anului 2015 în districtul 9, muzeul prezintă o multitudine de fotografii şi documente din epoca Biedermeier până la perioada „Ringstrasse”. În muzeu vizitatorii pot asculta nestingheriţi la căşti în multiple puncte audio atât piese muzicale cunoscute, cât şi altele mai puţin populare ale dinastiei Strauss. Cu ocazia jubileului de 150 de ani, muzeul găzduieşte o expoziţie care prezintă contextul istoric în care s-a născut valsul vienez. Expoziţia „Dunărea, atât de albastră”, de la Biblioteca Primăriei, are şi ea ca temă istoria şi impactul acestei compoziţii muzicale unice şi este deschisă până pe 12 mai.

Johann Strauss (1825-1899), numit de către familie şi prieteni „Schani”, tatăl său, care purta acelaşi nume, şi fraţii săi Josef şi Eduard au cucerit lumea cu muzica lor. Opera lor, care însumează mai mult de 1.500 de lucrări reprezintă şi astăzi muzica vieneză mai mult decât oricare altele, de la „Liliacul” până la „Marşul lui Radetzky” şi la „Dunărea Albastră”. Valsurile şi melodiile lor de operetă răsună în săli de concerte din întreaga lume şi la Concertul tradiţional de Anul Nou, care are loc în Sala de Aur a Asociaţiei Muzicale Vieneze şi este transmis în întreaga lume.

La Viena există, alături de muzeu, şi o statuie a lui Johann Strauss. Este făcută din bronz aurit şi se află în Parcul Municipal, în apropiere de sala de concerte Kursalon. La inaugurare, în anul 1921, a cântat orchestra Filarmonicii Vieneze iar astăzi este una dintre cele mai fotografiate statui din Viena.

Memoria lui Johann Strauss este preţuită şi în sala „Marilor Maeştri”, la etajul al treilea al Casei Muzicii, din centrul oraşului. Mormântul regelui valsului se află în Cimitirul Central din Viena, în apropiere de mormintele lui Beethoven, Schubert, Brahms şi Strauss Tatăl. (Agerpres)