Şoferul care a vrut să scape de dosar cu o şpagă de 400 de euro face 3 ani de puşcărie

0
84

Tânărul de 23 de ani, din comuna Bratovoeşti, prins în flagrant la sfârşitul lunii mai încercând să mituiască un ofiţer al Serviciului Rutier Dolj cu 400 de euro pentru a scăpa de dosar penal, a fost condamnat definitiv. Curtea de Apel Craiova i-a respins, joi, 11 februarie a.c., apelul, ca nefondat, menţinând astfel hotărârea pronunţată pe fond, de Tribunalul Dolj, prin care doljeanul a primit o pedeapsă totală de 3 ani închisoare cu executare.

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au soluţionat la sfârşitul săptămânii trecute, joi, 11 februarie a.c., apelul declarat de Marian Alin Oancea împotriva sentinţei din 12 octombrie 2015 a Tribunalului Dolj prin care fusese condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu executare pentru dare de mită şi conducere fără permis. Instanţa i-a respins apelul, ca nefondat, astfel că tânărul va executa pedeapsa primită pe fond: „Respinge, ca nefondat, apelul. Deduce detenţia preventivă de la 12.10.2015 la zi. Obligă apelantul la 200 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică din 11.02.2016”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Craiova.

Reamintim că reprezentanţii IPJ Dolj anunţau, la sfârşitul lunii mai 2015, faptul că un ofiţer de poliţie din cadrul Serviciului Rutier Dolj sesizase conducerea că, în timp ce se afla în serviciul de supraveghere şi control al traficului rutier pe D.N. 55, în localitatea Teasc, a oprit pentru control un autoturism BMW condus de Marian Alin Oancea, de 23 ani, din comuna Bratovoeşti, Dolj. La verificarea documentelor, poliţistul a constatat că tânărul avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Permisul îi fusese suspendat pentru o perioadă de 30 de zile, pentru cumul de puncte, iar suspendarea i-ar fi expirat o zi mai târziu. Oancea a fost dus la sediul IPJ Dolj, unde se află şi Serviciul Rutier Dolj, pentru întocmirea actelor de constatare a infracţiunii, însă tânărul, în repetate rânduri, i-a propus ofiţerului de poliţie să-i dea suma de 400 euro pentru a nu i se întocmi dosar penal. Conducerea IPJ Dolj a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi pe ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, care au preluat cercetările, iar pe 26 mai 2015, la ora 18.30, a fost realizat flagrantul, tânărul fiind prins cu banii în biroul poliţistului. Oancea a fost reţinut pe 24 de ore, iar o zi mai târziu, miercuri, 27 mai 2015, a fost prezentat Tribunalului Dolj, care i-a emis mandat de arestare pe 30 de zile, respingându-i cererile de plasare în arest la domiciliu sau luarea măsurii controlului judiciar. Tânărul a fost judecat în stare de arest preventiv, iar pe 12 octombrie 2015 judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa. Tânărul a vrut să dea mită ca să scape de dosar penal pentru că la momentul respectiv se afla în perioada termenului de încercare de 3 ani şi 6 luni după ce a fost condamnat cu suspendare în decembrie 2011 la 1 an şi 6 luni de închisoare. Astfel, judecătorii l-au condamnat pe Oancea la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru dare de mită şi conducere fără permis. În plus, magistraţii au decis ca alături de aceasta, inculpatul să execute şi pedeapsa mai veche, primită la sfârşitul anului 2011 (şi rămasă definitivă în ianuarie 2012), tot de 1 an şi 6 luni închisoare, pentru furt calificat (pentru care Judecătoria Craiova dispusese suspendarea pe un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni), rezultând, în final, 3 ani de puşcărie. A fost menţinut în spatele gratiilor, unde va rămâne până la ispăşirea pedepsei.