Program muzical de Ziua Naţională a Lituaniei, la Craiova

0
318

Săptămâna dedicată Lituaniei în cadrul Stagiunii „Europa” – proiect de promovare a patrimoniului muzical european, derulat între 23 octombrie 2015 şi 20 mai 2016 – îi aduce la Craiova pe unul din cei mai apreciaţi tineri dirijori din Vilnius, Modestad Barkauskas director artistic şi dirijor al Orchestrei de Tineret Balys Dvarionasdin capitala Lituaniei, şi pe reputatul pianist Kasparas Uinskas, care a cântat pe scene faimoase, cum ar fi Carnegie Hall din New York şi Filarmonica din Berlin. Joi, muzicienii lituanieni vor sta de vorbă cu melomanii, iar vineri vor evolua într-un concert simfonic cu trei prime audiţii, pe scena Filarmonicii „Oltenia”.

Fiecare săptămână integral dedicată unei ţări europene

Stagiunea „Europa” aduce în România muzicieni de valoare din fiecare ţară a Uniunii Europene, care interpretează lucrări din patrimoniul muzical clasic şi contemporan propriu: 28 de ţări, 28 de concerte, cu artişti şi lucrări simfonice din cultura respectivă, compun un puzzle muzical în care fiecare piesă reprezintă o identitate muzicală aparte, conform principiului european al unităţii în diversitate. Melomanii au ocazia să cunoască, timp de şapte luni, muzica tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene şi să asculte săptămânal cel puţin o lucrare în primă audiţie naţională. Mai mult, fiecare săptămână este dedicată integral unei ţări europene, programul cuprinzând, pe lângă concerte, prezentări ale unor artişti plastici, vernisarea unor expoziţii, lansări de carte şi alte manifestări culturale. Detalii despre stagiune – pe pagina oficială www.europaseason.eu.

Modestad Barkauskas

Recital de pian la Muzeul de Artă, cu intrare liberă

În cadrul săptămânii dedicate Lituaniei, astăzi, ora 19.00, în Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii are loc întâlnirea melomanilor cu Modestas Barkauskas, director artistic şi dirijor al Orchestrei de Tineret „Balys Dvarionas” din Vilnius. Mâine, de Ziua Naţională a Lituaniei, craiovenii sunt invitaţi, la ora 19.00, la Muzeul de Artă, la recitalul neconvenţional de pian, cu Justas Ceponis, student la Academia de Muzică şi Teatru din Vilnius. În aceeaşi Sală „Filip Lazăr” şi tot de la ora 19.00, muzicienii lituanieni vor sta de vorbă, joi, cu melomanii. Intrarea la cele trei evenimente este liberă.

Pianistul Kasparas Uinskas revine pe scena de concert craioveană

Vineri seara, Orchestra Filarmonicii „Oltenia”, dirijată de Modestas Barkauskas , va susţine al 15-lea concert simfonic din Stagiunea „Europa”, cu concursul pianistului Kasparas Uinskas, pe care publicul l-a putut asculta de mai multe ori la Craiova, cel mai recent în cadrul ediţiei 2013 a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală”. Născut în anul 1979, în oraşul Druskininkai, tânărul instrumentist şi-a finalizat pregătirea de specialitate la Academia Naţională de Muzică şi Artă Dramatică din Vilnius (unde a susţinut teza de doctorat), apoi s-a perfecţionat la Universitatea de Muzică „Fryderyk Chopin” din Varşovia şi la The Juilliard School din New York (ca beneficiar al Bursei „Vladimir Horowitz”). Desfăşoară o intensă activitate didactică în ţara natală, la Şcoala Naţională de Artă „M. K. Ciurlionis” şi în cadrul Academiei Naţionale de Muzică şi Artă Dramatică.

Kasparas Uinskas

A concertat pe unele dintre cele mai prestigioase scene din întreaga lume (Carnegie Hall – New York, Kennedy Center – Washington, D.C., Wigmore Hall – Londra, Berliner Philharmonie, Auditorio Nacional – Madrid, Auditorio Fundacion Caixa Galicia – A Coruna, Filarmonica din Cracovia), precum şi în centre culturale importante din Italia, Ungaria, Portugalia, Turcia şi Lituania. Repertoriul său cuprinde lucrări reprezentative pentru toate epocile componistice, de la Johann Sebastian Bach la compozitorii secolului al XX-lea, însă predilecţia artistului vizează de departe creaţia chopiniană (în 2006 a realizat un CD şi în 2008 un DVD cu pagini celebre de Frederic Chopin).

Concert cu trei prime audiţii

Și pe scena Filarmonicii craiovene Kasparas Uinskas va interpreta o lucrare de Chopin, considerat unul dintre cele mai prolifici şi influenţi compozitori de muzică pentru pian: Concertul nr. 1 în Mi minor pentru pian şi orchestră, op. 11. În program sunt incluse şi trei creaţii care vor fi prezentate în primă audiţie la Craiova: Uvertura festivă de Balys Dvarionas, Trei preludii pentru pian (versiunea orchestrală: Arvydas Malcys) de Mikalojus Konstantinas Ciurlionis, şi Suită din baletul „Egle, regina şerpilor de casă” de Eduardas Balsys. Un bilet pentru concert costă 35 lei, cu reducere la 25 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.