Număr-record de victime printre locuitorii din Afganistan în 2015, pe fondul violenţelor din ţară

0
175

Un număr-record de victime printre locuitorii din Afganistan a fost înregistrat în 2015, pentru al şaptelea an consecutiv, pe fondul violenţelor generate de războiul civil din ţară, a anunţat, duminică, ONU, în contextul retragerii majorităţii trupelor internaţionale din ţară, potrivit Reuters.

Cel puţin 3.545 de noncombatanţi au murit şi alţi 7.457 au fost răniţi în violenţele din cursul anului trecut, care s-au intensificat cu 4% faţă de anul 2014, a precizat ONU în raportul anual privind victimele în rândul civililor. “Rănirea locuitorilor este total inacceptabilă”, a acuzat Nicholas Haysom, şeful misiunii ONU de oferire a asistenţei în Afganistan.

Din cauza intensificării luptelor între forţele guvernamentale susţinute de trupele occidentale şi insurgenţi, tot mai mulţi civili sunt prinşi în aceste confruntări, potrivit anchetatorilor ONU. Luptele amplificate din oraşul Kunduz din nordul ţării, care a fost preluat de talibani în septembrie, precum şi un val de atacuri sinucigaşe cu bombă din capitala Kabul, în care au murit şi au fost răniţi sute de oameni anul trecut, au dus la creşterea numărului de victime în rândul civililor afgani. “În cea mai mare parte a statului Afganistan, în 2015, numărul victimelor în rândul civililor a scăzut”, a precizat Danielle Bell, director al programului ONU pentru drepturile omului din Afganistan, la o conferinţă de presă din Kabul.

Din totalul victimelor civile din 2015, 37% s-au înregistrat din cauza atacurilor terestre, 21% din cauza bombelor detonate pe traseuri rutiere şi 17% pe fondul atacurilor sinucigaşe. Femeile şi copii sunt cei mai afectaţi de această intensificare a violenţelor, astfel că numărul victimelor în rândul femeilor a crescut cu 37%, iar în rândul copiilor cu 14%.