Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a răspuns ieri solicitării liderului PNL, Crin Antonescu, de a alege între PNL şi USD, spunând că răspunde acestei cereri alegând ca guvernarea să continue până în 2016, inclusiv, în formula USL. „Am ales ! Am ales ca, în 2014-2016, să păstrăm formula de succes USL. Cred că cea mai bună formulă de guvernare este USL”, a spus Ponta, fără să răspundă la alte întrebări pe această temă, în pofida insistenţelor presei.
Referitor la revocarea miniştrilor Finanţelor şi Economiei, Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea, premierul Victor Ponta a declarat că îi va trimite preşedintelui Traian Băsescu propunerile de schimbare doar împreună cu nominalizările pentru înlocuitorii lor, moment până la care miniştrii actuali îşi vor exercita atribuţiile. „Să fie foarte clar din punct de vedere legal şi constituţional: până la emiterea decretului de către preşedinte, prin care încetează mandatul unui ministru, indiferent cine este acel ministru, acela îşi exercită atribuţiile. Avem deja un interimat la Ministerul de Interne, nu vreau să mai avem interimate la nici un alt minister”, a subliniat premierul.
„Nu suntem în situaţia de a accepta condiţii de la domnul Ponta”
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a susţinut, joi, că premierul Victor Ponta trebuie să ia o decizie până luni în ceea ce priveşte guvernarea împreună cu liberalii sau construirea unei alte alianţe, punctând că PNL nu este în situaţia de a accepta condiţiile primului ministru. „Domnul prim-ministru are de răspuns cetăţenilor care ne-au votat până luni, dacă doreşte să mai facă guvernul cu PNL, cu Klaus Iohannis vicepremier, sau doreşte să construiască o altă alianţă cu domnul Voiculescu, domnul Oprea, cu domnul Constantin (n.r. – liderii PC Dan Voiculescu şi Daniel Constantin şi preşedintele UNPR Gabriel Oprea), dar ar trebui să spună acest lucru. Nu suntem în situaţia de a accepta condiţii de la domnul Ponta”, a declarat Antonescu la postul B1 TV. El a arătat că nu vizează un schimb de portofolii în Guvern şi că îşi doreşte ca PNL să rămână la guvernare, dar pentru asta „domnul Ponta, până luni, trebuie să ia o decizie, vrea să facă guvernul cu noi, care nu am cerut nimic în plus şi am adus nişte oameni puternici în Guvern, apreciaţi chiar şi de domnia sa, bine. Vrea să aibă singur, aşa, un Guvern, cu alde’ Daniel Constantin, şi să pună dânsul condiţii, să dea ordine, să dea lecţii, să facă tumbe, să facă ce doreşte — ne spune, punem capăt acestui Guvern şi după aceea încearcă să-şi facă un altul. Cu cine va încerca să-şi facă un altul nu ştiu. Trebuie să procedăm decent şi răspunsul este la domnul Ponta. Eu sper să dea răspunsul corect şi să mergem înainte”.
Daniel Constantin a ieşit puternic la atac
Atacat permanent pe parcursul ultimelor zile, preşedintele PC, Daniel Constantin, a ieşit şi el la atac joi, declarând că liderul PNL a ştiut despre semnarea pactului de coabitare dintre premier şi preşedintele Traian Băsescu, în 2012, nu a aflat despre act la Cotroceni, povestind că l-a văzut pe Antonescu în biroul de la Senat, cu documentul în faţă. „Domnul Antonescu a spus că nu ştia de ce merge la Cotroceni, că nu ştia ce conţine pactul de coabitare. Îmi amintesc foarte bine acele zile, în momentul în care, cu o seară înainte de acel pact, domnul Ponta m-a sunat, «Ne vedem a doua zi la biroul domnului Antonescu», pentru că avem o întâlnire foarte importantă, să discutăm ceva foarte important. Câştigasem alegerile şi nu se formase încă Guvernul. Am mers a doua zi la birou la Senat, erau mai mulţi lideri acolo, era şi domnul Stroe (n.r. – Radu Stroe, fostul ministru al Afacerilor Interne), era şi domnul Dragnea (n.r. – Liviu Dragnea, preşedinte executiv al PSD). În momentul în care am intrat în birou, l-am văzut pe domnul Antonescu cu foile în faţă, cu pixul în mână. Când m-am apropiat de domnia sa, sigur, foaia a fost întoarsă. Mi-am dat seama că este un document pe care nu trebuie să îl văd. (…) era pactul de coabitare, iar domnul Antonescu, cu pixul, scria pe pactul de coabitare. Cu alte cuvinte, ce vreau să spun: domnul Antonescu ştia exact de ce se duce la Cotroceni, ştia exact ce conţine pactul de coabitare. Că nu l-a semnat, că s-a opus acolo, e altă discuţie, eu vă spun ce ştiu eu”, a spus Constantin la RTV.