Culorile drapelului românesc, onorate cu cinste în Afganistan de Echipa de Consiliere Militară

0
684

Ieri, la sediul  Brigăzii 2 Infanterie „Rovine” din Craiova a avut loc, într-un cadru festiv, ceremonia militară prilejuită de revenirea în ţară a Echipei de Consiliere Militară, tip batalion sprijin logistic. Cei aproximativ 30 de militari din detaşament au desfăşurat, timp de şase luni, activităţi de instruire şi consiliere pentru militarii unui batalion sprijin logistic din Armata Naţională Afgană (ANA). La ceremonie au luat parte cadre militare în activitate şi rezervă, precum şi din eşaloanele superioare ale Ministerului Apărării Naţionale, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene.

În ciuda ploii sâcâitoare, la ceremonia de întoarcere în ţară a trupelor dislocate în Afganistan au participat familiile, rudele şi prietenii militarilor care timp de şase luni s-au aflat în misiune departe de ţară. Aceştia au aşteptat cu emoţie ca soldaţii să se întoarcă şi, ieri, au asistat la festivitatea care a avut loc la sediul  Brigăzii 2 Infanterie „Rovine” din Craiova.

Locotenent-colonel George Bogheanu, comandantul echipei de asistenţă militară din Batalionul de Sprijin Logistic, cel care i-a susţinut moral pe militari în Afganistan, a precizat că, deşi a fost prima misiune atât pentru el, cât şi pentru militarii din subordinea sa, ei nu s-au lăsat copleşiţi de necunoscut şi au tratat cu seriozitate fiecare misiune în parte. Din punctul său de vedere, cel mai important lucru este faptul că s-au întors cu toţii sănătoşi acasă.

„Prin misiunea din Afganistan, militarii români şi-au câştigat respectul aliaţilor, dar mai ales al populaţiei civile, care a beneficiat de prezenţa forţelor noastre în zonă. În spiritul camaraderiei de arme şi solidarităţii de care au dat dovadă soldaţii români, noi am avut grijă unii de alţii, ne-am sprijinit unii pe alţii”, a  spus comandantul echipei de asistenţă militară din Batalionul de Sprijin Logistic.

„Suntem mândri de misiunea îndeplinită cu succes”

Lt. col. Bogheanu a mai precizat cu aceeaşi ocazie că militarii români au onorat cu cinste culorile drapelului românesc, ceea ce înseamnă foarte mult pentru ei, ca militari, şi sunt mândri că au dus la bun sfârşit această misiune destul de dificilă. „În zona în care am acţionat a trebuit să facem în aşa fel încât să se înregistreze progrese atât la îndeplinirea misiunilor, cât şi la securizarea zonei de responsabilitate, dar şi pentru pregătirea forţelor de securitate afgane, pentru ca acestea să poată participa activ alături de parteneri şi aliaţi la asigurarea stabilităţii acestei ţări. Am încheiat mandatul acestei misiuni cu cinste pe meleaguri îndepărtate, onorând culorile drapelului românesc. Suntem mândri de misiunea îndeplinită cu succes şi sunt încrezător că am fost la înălţimea faptelor de arme ale bravilor noştri înaintaşi, slujind patria cu devotament şi curaj”, a spus locotenent-colonel George Bogheanu, comandantul echipei de asistenţă militară din Batalionul de Sprijin Logistic.

Armata afgană, instruită de militari români

  Oaspetele de seamă al militarilor de la Brigada 2 Rovine a fost generalul de brigadă Emil Tudosie, locţiitorul comandantului Diviziei I Infanterie Dacica. În discursul său acesta a ţinut să precizeze că militarii olteni şi-au făcut şi de data aceasta datoria, aşa cum de altfel ne-au obişnuit deja, şi, în plus, au creat şi puncte de legătură între România şi Afganistan. „În pregătirea acestei misiuni, noi am avut două obiective. Primul dintre ele a fost acela de a forma deprinderi, astfel încât militarii să-şi îndeplinească misiunea şi să se întoarcă acasă vii şi nevătămaţi. Al doilea a fost de a instrui şi educa viitori formatori care apoi să instruiască armata afgană. Dumneavoastră v-aţi făcut pe deplin datoria!”, a subliniat general de brigadă Emil Tudosie, locţiitorul comandantului Diviziei I Infanterie Dacica.

Armata română, cea mai credibilă instituţie

  Din partea administraţiei publice locale au fost prezenţi la eveniment Cristinel Iovan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, Ionel Ciobotea, din partea Prefecturii Dolj, şi primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, care de altfel le-a şi transmis militarilor întorşi din misiune un mesaj prin care edilul şi-a exprimat respectul şi încrederea în ceea ce înseamnă astăzi armata română. „Sunteţi cei mai iubiţi dintre români şi asta nu o spunem noi ca să vă flatăm, ci o spun sondajele de opinie. Gradul cel mai mare de încredere pe care îl au românii este în armata română, şi din aceste motive ne bucurăm de fiecare dată când suntem alături de dumneavoastră. Bine aţi venit şi să fiţi fericiţi alături de familiile dumneavoastră!”, a spus Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

 

George Bogheanu

Locotenent-colonel George Bogheanu, comandantul echipei de asistenţă militară din Batalionul de Sprijin Logistic:

„Pentru şase luni am executat o misiune de consiliere a Batalionului Sprijin Logistic 5, din Brigada 2 ANA, în provincia Zabul. Pentru mine şi pentru cei mai mulţi militari a fost prima misiune externă. În toate activităţile pe care le-am executat am luat măsuri să fiu sigur că toţi militarii echipei sunt în siguranţă. În relaţia cu militarii din ANA ne-am bazat pe încredere şi respect cu comanda Brigăzii ANA, cu comanda şi subunităţile Batalionului Sprijin Logistic. Această relaţie a crescut şi la sfârşitul misiunii pot spune că am devenit chiar prieteni. Misiunea a fost dificilă de la început până la sfârşit. Fiecare activitate a avut gradul ei de dificultate, în relaţia directă cu militarii afgani şi specificul efectiv al activităţii pe care o desfăşuram în ziua respectivă de patrulare, de instruire, poligon”.

 

Gigi Pană

Plutonierul Gigi Pană, şeful echipei Protecţia Forţei:

„A fost prima misiune pe care am executat-o în Afganistan. A fost o experienţă bună, necesară pentru toţi militarii, în cariera pe care dorim să o construim. De altfel, mulţi dintre noi am plecat în Afganistan pentru carieră, dar şi pentru partea materială. Familia m-a susţinut şi, chiar dacă de la distanţă, a fost alături de mine în toată această perioadă. Sigur că dacă datoria o va cere voi merge şi cu altă ocazie în teatrele de operaţiuni externe”.

Caporal Marius Tolea:

Marius Tolea

„Am făcut parte din grupul de Protecţie a Forţei pe funcţia de pistolar. Principala noastră misiune de Protecţie a Forţei a fost să însoţim consilierii noştri în procesul de instruire a armatei afgane. Misiunea a avut şi momentele ei dificile, dar şi mai puţin dificile. Mai greu era atunci când ieşeam din bază, pentru că nu ştiam niciodată ce se află dincolo de perimetrul unităţii. Am legat prietenii foarte frumoase cu militarii afgani. I-am respectat şi ei, la rândul lor, ne-au respectat”.

RADU ILICEANU şi MARGA BULUGEAN