Autorităţile vor, din aprilie, un program-pilot pentru impozit forfetar în turism şi restaurante

0
94

Ministerul Economiei are în vedere implementarea, din aprilie până în decembrie, a unui program-pilot prin care impozitul forfetar se va aplica pentru hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele şi baruri. „Se doreşte aplicarea unui program-pilot pentru un an, pentru anumite categorii de servicii. Acestea sunt hoteluri, pensiuni, restaurante, baruri, cafenele. Cel mai probabil acest program-pilot se va introduce de la sfârşitul lunii martie, până în decembrie”, a declarat într-o conferinţă de presă Florin Pârvu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Potrivit acestuia, măsură vine la presiunea mediului de afaceri, care cere autorităţilor acţiuni prin care să dispară concurenţa neloială. „Este nevoie să se introducă un impozit de aducere la acelaşi numitor comun a companiilor care desfăşoară aceeaşi activitate. Este foarte clar că nu toţi plătesc taxele. Deşi marile lanţuri de hoteluri se află în topul celor mai mari companii din România după cifra de afaceri, dar nici unul în cel al celor mai mari contribuabili la buget”, a spus Florea.

Reprezentantul CNIPMMR a precizat că analizele companiilor din turism, dar şi ale autorităţilor, au arătat că un hotel de 3-4 stele ar trebui să plătească în urma introducerii acestui impozit 130 de euro/an/cameră sau 60-65 euro/an/pat. Pentru o pensiune la mare, impozitul ar ajunge la 60-70 de euro/an/cameră sau 30-35 euro/an/pat. „Dacă s-ar introduce acest proiect-pilot, în loc să se încaseze 39 de milioane de euro la buget din impozitarea acestor activităţi se vor colecta 58 de milioane de euro. Este o creştere foarte mare”, a subliniat Florea.