Aeronava a fost dusă la Fabrica de Avioane Craiova
Procurorii Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova anchetează incidentul aviatic petrecut luni, la prânz, pe Aeroportul Craiova. În paralel, şi Autoritatea Aeronautică Civilă Română îşi desfăşoară propria investigaţie. Aeroportul a fost închis şi pe parcursul zilei de ieri, pentru ca procurorii şi inspectorii de specialitate să finalizeze cercetarea în teren. Se pare că anchetatorii s-au lămurit, pentru că a fost luată decizia eliberării pistei, astfel că avionul a fost transportat de echipele Fabricii de Avioane Craiova la sediul unităţii, unde se pare că vor fi efectuate şi reparaţiile.
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au comunicat, ieri, faptul că au demarat o anchetă cu privire la incidentul aviatic petrecut luni, 13 februarie a.c., pe Aeroportul Craiova. “Din primele cercetări a rezultat că o aeronavă de pasageri marca SAAB 2000 ce urma să efectueze un zbor pe ruta Craiova-Timişoara, în jurul orelor 11.00, în timpul manevrelor de decolare, în condiţii de iarnă, a părăsit pista aeroportului, a derapat şi s-a oprit în zăpada de la marginea pistei. Aeronava a suferit avarii la elice însă nu au fost victime”, se arată în comunicatul Parchetului Curţii de Apel Craiova.
Procurorii trebuie să stabilească cauzele şi împrejurările care au condus la producerea incidentului şi spun că în acest moment nu este exclusă nici o variantă de anchetă – nici cea a erorii umane, nici condiţiile meteo deosebite. “A fost deschis un dosar penal cu privire la incidentul aviatic de la Aeroportul Craiova, în acest moment cercetările vizând fapta, fără a fi începută urmărirea penală faţă de vreo persoană. Nu excludem însă nici o variantă de anchetă, fie că e vorba de o eroare umană, fie de un caz de forţă majoră, respectiv condiţiile meteo deosebite din data de 13 februarie. Cercetările se desfăşoară sub aspectul art. 98 din OG 29/1997, Codul Aerian”, ne-a explicat procuror Ionel Grigorie, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Art. 98 din Codul Aerian spune că “încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa zborului, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani”.
Compania Carpatair a anunţat că a acordat tuturor pasagerilor sprijinul necesar pentru a ajunge la destinaţie şi că incidentul s-a petrecut din pricina zăpezii. Potrivit unui comunicat al companiei, “în timp ce rula, în vederea decolării, a prins cu roata dreaptă un banc de zăpadă, fapt care a condus la derapararea aeronavei şi ieşirea din pistă, aceasta oprindu-se în nămeţii de zăpadă de pe marginea pistei. Nici unul dintre pasagerii aflaţi la bord şi din membrii echipajului nu au suferit leziuni corporale. Defecţiunile aeronavei sunt în curs de evaluare”.
Procurorul de caz a fost, ieri, din nou, la Aeroport, pentru ultimele verificări, iar în paralel a venit şi o echipă a Autorităţii Aeronautice Civile Române, instituţie care îşi efectuează propria investigaţie. Se pare că până după-amiaza anchetatorii s-au lămurit cu privire la situaţia din teren, întrucât Compania Crapatair i-a contactat pe reprezentanţii Fabricii de Avioane Craiova, cărora li s-a solicitat sprijinul pentru a scoate avionul de pe pistă. “Într-adevăr am fost solicitaţi de reprezentanţii Companiei Carpatair pentru scoaterea avionului de pe pistă şi trasportarea acestuia la fabrica noastră. Echipa noastră de specialişti a reuşit să ducă operaţiunea la bun sfârşit, chiar dacă a fost destul de dificil şi aşteptăm negocierea unui contract pentru efectuarea reparaţiilor aeronavei aici, la Craiova”, ne-a declarat Victor Peţa, preşedintele Sindicatului Liber Avioane Craiova.
Reamintim că un avion al companiei Carpatair care trebuia să decoleze luni, de pe Aeroportul Craiova, a ratat decolarea, în jurul orei 11.00, după ce a derapat înfigându-se în zăpada de pe marginea pistei. Doi din cei 48 de pasageri au avut nevoie de îngrijiri medicale, însă mai mare a fost sperietura. În urma incidentului, cele două elice ale aeronavei s-au rupt, iar Aerportul a fost închis.