Primarul Craiovei, primul deszăpezit al urbei – Comando-urile zăpezii, chiar sub geamurile lui Solomon

1
345

Cine ar fi trecut ieri, pe la orele prânzului, prin preajma Primăriei Craiova, ar fi avut o mare nedumerire: muncitorii în salopete erau mai mulţi decât trecătorii şi se luptau, pe viaţă şi pe moarte, cu mormanele de zăpadă. Până şi utilajele de deszăpezire se aglomeraseră într-o aşa măsură încât băteau la număr maşinile din parcare. Dată fiind această situaţie, nu ai fi greşit prea mult dacă ai fi crezut că şi zăpada ar fi putut să se topească. Singură, de frică!

Ieri, pentru câteva ore, ai fi zis că se căuta o comoară în faţa Primăriei Craiova. Zeci de oameni, îmbrăcaţi în salopete – toate aflate la prima îmbrăcare pentru că erau nou-nouţe – se luptau, la propriu, cu zăpada. Unde ai fi privit, îi vedeai pe aceşti oameni cum se străduiesc să facă nevăzute mormanele albe, care tronau obraznice chiar sub geamurile primarului. În stânga instituţiei, spre Universitate, chiar la colţul primelor blocuri, o echipă de muncitori luase la rost o grămadă de zăpadă care, din lipsă de spaţiu, fusese înghesuită chiar pe trotuar. Încercând să o disloce, bieţii oameni păreau că nu au timp nici să respire. Chiar pe sub geamurile instituţiei, pufnea un tractoraş cu o cupă, care muşca din munca lor şi o încărca într-o remorcă, şi ea trasă de un alt tractor. Printre toate utilajele acestea, şoferii încercau să mai şi circule, iar trecătorii să mai şi ajungă de pe trotuar pe altul.

La vânătoare de ţurţuri

În partea opusă, spre blocurile dinspre Galerii, un agent de circulaţie dădea iritat din mâini. Se vedea că şoferii nu prea-l înghiţeau, dar erau convinşi că era absolută nevoie de prezenţa lui. Nu doar pentru că remorcile pline cu zăpadă trebuiau să mai şi plece, ci şi pentru că se lucra, intens şi în paralel, şi pe verticală. Într-adevăr, un muncitor erau cocoţat pe braţul unui utilaj şi încerca să agaţe, cu un baston din fier, sloiurile care atârnau pe sub streşinile blocurilor. Probabil că nu avusese un succes prea mare la vânătoare, de aceea mai cooptase în echipă o locatară de la ultimul etaj. Dispusă să dea o mână de ajutor, gospodina îşi scosese mopul din cămară şi trecuse la curăţat de sloiuri. Ca să îi protejeze pe trecători, existau şi câţiva muncitori care aveau în obiectiv să stea de pândă pe trotuare: supravegheau, cu ochi profesionist, modul cum cădeau bucăţile de gheaţă.

Trotuarul şi echipa de intervenţie

Tot în faţa Primăriei, mai exista şi al treilea, chiar şi al patrulea front pe care se lucra. În parcare –  plină de maşini! – mai mulţi muncitori începuseră să ciupească din omătul de-un metru şi mai mult. Ca treaba să meargă repede şi bine, lopeţile de zăpadă erau golite direct în remorca unei maşini Dacia-papuc. De cum se mai ducea o grămăjoară, ieşea grăbită şi o maşină din parcare. La nedumerirea pe care o trăiau şoferii se adăuga şi uimirea pe care o aveau trecătorii. Trotuarul de pe strada „Al.I. Cuza”, care trece pe lângă Casa Albă şi coboară spre Universitate, fusese luat în primire de o altă echipă de muncitori. Dotaţi cu târnăcoape şi lopeţi, oamenii ciopleau întâi gheaţa, o fărâmiţau şi, apoi, o strângeau în grămezi. Cu aceeaşi însufleţire se muncea şi pe cealaltă parte a trotuarului, în faţa Teatrului Naţional, unde încă o echipă de muncitori îşi intrase în pâine, trecând la degajarea gheţii.

Campanie în forţă pentru degajarea zăpezii

Ulterior, a venit şi explicaţia invaziei de muncitori şi utilaje din buricul oraşului. De ieri, s-a început o acţiune de deszăpezire în mare forţă, în tot oraşul, care a fost pornită de pe strada „Al I Cuza”. 150 de angajaţi ai Companiei de Apă „Oltenia” Craiova au fost mobilizaţi “să degajeze trotuarele de zăpadă”, urmând ca, de la ora 16.00, să se mute în cartierul Craioviţa Nouă. Activităţile sunt programate să continue şi astăzi “urmând ca de joi, 16 februarie, să se intre la degajarea gurilor de scurgere în toate cartierele oraşului”. S-a încheiat şi un parteneriat cu Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, o grupă de 15 tineri participând voluntar, timp de patru ore, între 9.00 şi 13.00, în fiecare zi, între 9 şi 28 februarie, la activitatea de deszăpezire în diverse puncte ale oraşului.

 

1 COMENTARIU

  1. Dnule “primar”, cea ce se face in Craiova cat si in Romania nu se numeste dezapezire, trebuie gasita o alta denumire, una corecta! A impinge zapada de pe strada, pe trotuare, in parcari, in gardurile institutiilor cat si in gardurile caselor proprietarilor, nu se numeste dezapezire. Este total lipsit de logica ca aceasta operatiune sa-i spuneti dezapezire, cu asta nu faceti decat sa calcati in picioare drepturile cetatenilor, atat ca pietoni care in asemenea situatii pur si simplu nu au pe unde merge, cat si ca soferi care nu au unde-si parca masinile, pentru ca sunt ocupate de zapada impinsa de pe carosabil, desi platesc o taxa de parcare! Cat de curand f multi cetateni dnule primar va vor actiona in judecata pentru o multitudine de motive, atat pe dv cat si firmele care nu-si fac treaba!

Comments are closed.