În cadrul celei de-a IV-a rundă Discover.EU : Peste 800 de tineri români urmează să primească un permis de călătorie

0
169

Peste 800 de tineri români în vârstă de 18 ani urmează să primească un permis de călătorie în cadrul celei de-a patra rundă a inițiativei Discover.EU, care a atras în jur de 75 000 de cereri din întreaga Europă. Aleși pe baza unor criterii de selecţie, prestabilite și a unor cote specifice per stat membru, tinerii pot călători între 1 aprilie și 31 octombrie 2020 timp de până la 30 de zile. În total, 2600 de tineri români au căștigat, până acum, în cadrul celor 4 runde ale inițiativiei DiscoverEU, permise de călătorie în UE.

Vicepreședintele Margaritis Schinas, responsabil cu Promovarea modului nostru de viață european, a declarat: „Începând cu luna aprilie, 20 000 de tineri vor întreprinde o călătorie europeană memorabilă, pentru a descoperi UE. Faptul că o vor partaja cu colegii lor și cu persoane din alte țări va face ca această experiență să fie atât plăcută, cât și de neuitat. Ei vor intra într-o rețea neoficială și incluzivă mai largă, care explorează ceea ce înseamnă să descoperim continentul nostru, cu bogăția, diversitatea și solidaritatea sa.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Să călătorești prin Europa și să întâlnești tineri din alte țări îți îmbunătățește nivelul de înțelegere interculturală și cunoștințele de limbi străine și îți stimulează încrederea în sine. Împreună cu activitățile de solidaritate și de voluntariat, finanțate în cadrul Corpului european de solidaritate, DiscoverEU este o inițiativă inestimabilă pentru învățarea neoficială.”

Candidații acceptați vor fi contactați și vor putea demara organizarea călătoriilor pe care le vor întreprinde. Ca regulă generală, vor călători cu trenul; totuși, pentru a asigura un acces incluziv pe întreg continentul, mijloacele alternative de transport, cum ar fi autobuzele, feriboturile sau, în mod excepțional, avioanele, sunt și ele permise. În baza permisului de călătorie, participanții primesc în plus sprijin și îndrumări cu privire, de exemplu, la modalitatea de a călători în mod sustenabil.

Având în vedere interesul mare generat de DiscoverEU, Comisia lucrează în permanență la îmbunătățirea inițiativei, pe baza contribuțiilor călătorilor și a principalelor părți interesate. Până în prezent, participanții la prima rundă descriu DiscoverEU ca pe o experiență de învățare valoroasă și incluzivă, contribuind la implicarea civică, la dezvoltarea personală și a unor diverse cunoștințe. Călătoriile îi stimulează pe tineri, contribuind la dezvoltarea unor competențe esențiale, cum ar fi cunoașterea unor limbi străine și adaptarea și sensibilizarea la aspecte interculturale. Îndârjirea, aptitudinile organizatorice și soluționarea problemelor reprezintă, de asemenea, câștiguri în acest sens. În plus, două treimi dintre participanți au declarat că nu și-ar fi putut finanța permisul de călătorie în absența DiscoverEU. Unii participanți au călătorit pentru prima dată fără părinți sau tutori.