Ziua Culturii Naţionale: Recitaluri de poezie, concerte, expoziţii şi proiecţii de filme, la Craiova

0
771

15 ianuarie a devenit, începând cu anul 2011, nu numai data în care este celebrat poetul naţional Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), ci şi o zi de reflecţie asupra culturii române. Prin Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 (publicată în Monitorul Oficial 831 din 13 decembrie 2010), a fost instituită ca Ziua Culturii Naţionale.

Numeroase programe speciale au loc, cu acest prilej, în întreaga ţară, dar şi în străinătate, în reţeaua Institutului Cultural Român. Evenimentul este marcat, astăzi, şi la Craiova, de instituţiile de cultură, prin mai multe recitaluri de poezie, concerte, expoziţii şi proiecţii de filme ş.a., toate cu acces gratuit pentru public, dedicate împlinirii a 169 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, ca şi comemorării, la 15 iunie a.c., a 130 de ani de la trecerea acestuia în eternitate.

Şi în alte ţări europene Ziua Culturii Naţionale omagiază oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. Astfel, în Spania, ea este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Şi autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.

 

Recital poetic al actorului Emil Boroghină

Recitalul extraordinar „De la Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin, la Mihai Eminescu, luceafărul din ţara mioriţei” al actorului Emil Boroghină, dedicat exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Europei în prima jumătate a anului 2019, ca şi Zilei Culturii Naţionale, are loc astăzi, ora 19.30, la Teatrul Nottara din Bucureşti (Sala „George Constantin”). Spectacolul, cu regia semnată de Alina Hiristea şi scenariul de Emil Boroghină, este o producţie a Teatrului Nottara şi a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Recitalul va fi precedat de conferinţa „Limba latină, prima instituţie a Europei”, susţinută de Radu Boroianu.

Montarea este compusă din recitaluri poetice ce au la bază o parte din epistolele din „Tristele şi Ponticele”, trimise acum 2000 de ani de Publius Ovidius Naso la Roma de la Tomis, şi selecţiuni din poezia eminesciană, o călătorie prin marile etape ale creaţiei şi vieţii lui Mihai Eminescu. „Particularitatea acestui recital constă în faptul că este susţinut în limba română, dar pe ecranul-fundal textele scenariilor vor fi proiectate simultan în limbile europene de circulaţie: italiană, spaniolă, portugheză, franceză, engleză şi germană, iar în zona centrală, deasupra recitatorului, se va decupa textul în limba-mama, latina, atât în cazul versurilor originale ale lui Ovidiu, cât şi ale lui Eminescu (există mai multe poeme eminesciene traduse de oameni de cultură români în limba latină în perioada interbelică)”, precizează organizatorii.

Emil Boroghină este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, Facultatea de Teatru, Secţia Actorie, promoţia 1963. Între 1963 şi 1988 a fost actor al Teatrului Naţional Craiova. Este fondator şi director al Festivalului Internaţional Shakespeare. Este preşedinte al Fundaţiei Shakespeare din Craiova, vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, Societar de Onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” şi membru al Senatului UNITER.

A fost director al Naţionalului craiovean, între 1988 şi 2000, perioadă în care acesta a devenit unul dintre cele mai apreciate teatre din Europa Centrală şi de Răsărit, izbutind în decurs de zece ani un număr record de participări, 97, la mari festivaluri internaţionale, de pe toate continentele lumii, printre care cele de la Edinburgh, Avignon, Tokyo, Seoul, Singapore, Melbourne, New York, Montreal. În 1994, Emil Boroghină a înfiinţat Festivalul Internaţional Shakespeare, ajuns la cea de a X-a ediţie, considerat ca unul dintre cele mai importante de acest gen din lume. Iniţial, desfăşurat la Craiova, din anul 2006, festivalul are loc atât în Craiova, cât şi în Bucureşti.

 

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”: expoziţie de carte şi proiecţii de filme

Mai multe evenimente se desfăşoară, astăzi, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”. Între acestea, expoziţia de carte cu genericul „Ziua Culturii Naţionale – Mihai Eminescu”, al cărei scop, potrivit reprezentanţilor instituţiei, „constă în popularizarea moştenirii literare – poezii, proze, articole de presă, corespondenţă ş.a. – lăsate posterităţii de Mihai Eminescu”.

La ora 9.30, în Sala „Marin Sorescu” are loc vizionarea câtorva materiale audio-video cu privire la viaţa şi opera lui Mihai Eminescu, la eveniment anunţându-şi participarea elevi ai claselor a XI-a de la Colegiul National „Elena Cuza”, însoţiţi de profesorul Maria Drăcea. «Ziua Culturii Naţionale este un bun prilej de reflecţie la operele care ne definesc şi reprezintă. Centrată în jurul personalităţii marelui poet, activitatea pe care le-o propunem elevilor de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” vine să întregească informaţiile pe care le au în legătură cu Mihai Eminescu. Acţiunea este cu atât mai potrivită cu cât, alături de filmele documentare, elevii vor avea posibilitatea de a răsfoi cărţile incluse în expoziţia de carte pe care au pregătit-o bibliotecarii», a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii „Aman”.

Publicul este invitat apoi, la ora 15.00, în Sala „Marin Sorescu”, la vizionarea filmului artistic „Un bulgăre de humă”, regizat de Nicolae Mărgineanu în 1989, după scenariul semnat de Mircea Radu Iacoban. Pelicula a fost realizată la trecerea unui veac de la moartea lui Mihai Eminescu şi urmăreşte legătura de prietenie a acestuia cu Ion Creangă. Rolurile principale sunt interpretate de Adrian Pintea (Mihai Eminescu), Maria Ploae (Veronica Micle), respectiv Dorel Vişan (Ion Creangă). Participanţi sunt elevi ai claselor a V-a şi a VI-a de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Craiova, însoţiţi de profesorii Alina Vancica, Cristina Stoian şi Ionela Filimon.

 

Teatrul Naţional „Marin Sorescu”: Eminescu în 15 poeme

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” invită publicul, de la ora 17.00, în Sala „Ia te uită!”, la o întâlnire cu poezia lui Mihai Eminescu, alături de trei reputaţi actori: Constantin Cicort, Angel Rababoc şi Nicolae Vicol. Împreună, aceştia vor recita 15 poeme eminesciene, majoritatea postume. «Poemele pot fi subsumate unui registru ironic, chiar sarcastic al poetului, propulsate de un comic a cărui forţă de seducţie nu s-a diminuat în timp. De la „Cugetările sărmanului Dionis”, trecând prin „Copii eram noi amândoi” şi până la „Umbra lui Istrate Dabija-voievod” publicul va avea ocazia să asculte un sunet eminescian vital-critic ţintind tare şi deficienţe ale contemporanilor săi, dar şi melancolice incursiuni într-un trecut pe care îl înnobila cu mintea şi simţirea sa», precizează organizatorii. Evenimentul va fi prezentat de Nicolae Coande, iar accesul publicului este liber.

 

Teatrul „Colibri”: Ziua Porţilor Deschise

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” organizează, între orele 10.00-16.00, Ziua Porţilor Deschise pentru toţi cei curioşi şi dornici să arunce o privire în spaţiile în care sunt construite decorurile şi păpuşile, în care sunt realizate costumele ori elementele de butaforie, în depozitul care adăposteşte creaţii ce constituie istoria de 70 de ani a instituţiei. De asemenea, vizitatorii vor putea intra în culise, vor putea încerca emoţia întâlnirii cu scena, altfel decât din scaunul de spectator. „După ce explorăm marţi lumea din spatele spectacolelor, în weekend ne bucurăm de ele, în sala mare a teatrului”, anunţă reprezentanţii instituţiei, care invită publicul să (re)vadă „Ursul păcălit de vulpe”, de Ion Creangă (sâmbătă, 19 ianuarie, ora 18.00) şi „Prietenii Motanului Încălţat” (duminică, 20 ianuarie, ora 11.00).

 

Filarmonica „Oltenia”: Concert de concerte

Filarmonica „Oltenia” dedică Zilei Culturii Naţionale un concert de concerte. Evenimentul, realizat în parteneriat cu Liceul de Arte „Marin Sorescu”, începe la ora 19.00 şi este susţinut de Orchestra Simfonică a instituţiei, condusă de dirijorul Alexandru Iosub. Solişti sunt tinerii Albert Băluţă şi Valentin Iliuţă (vioară), Ruben Natan Ghidiceanu şi Ştefan Pretuleac (pian). Programul include compoziţii de Antonio Vivaldi – Concertul în La minor pentru vioară şi orchestră, RV 356; Camille Saint-Saens – Concertul nr. 3 în Si minor pentru vioară şi orchestră, op. 61 (p. I); Joseph Haydn – Concertul în Re major pentru pian şi orchestră, Hob.XVIII:11; Ludwig van Beethoven – Concertul nr. 1 în Do major pentru pian şi orchestră, op. 15.

 

 

Muzeul Olteniei: „Poeţi şi poezie”

Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei găzduieşte, de la ora 11.00, manifestarea culturală cu titlul „Poeţi şi poezie”, derulată în cadrul proiectului educativ „Un secol de România”, la care muzeul este partener alături de alte instituţii de cultură craiovene. «Coordonarea evenimentului cultural revine profesorilor Ana Paraschivescu, Nicoleta Mihai şi Raluca Belcineanu, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu”, care au pregătit, împreună cu elevii, un program complex de prezentări literare, cântece şi recitaluri de poezie. Invitat special va fi scriitorul Nicolae Coande», se precizează într-un comunicat de presă al Muzeului Olteniei.

 

 

Casa de Cultură „Traian Demetrescu”: „Aniversare eminesciană”

La Galeria „Vollard” a Casei de Cultură „Traian Demetrescu” are loc, la ora 18.00, vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică „Aniversare eminesciană”, organizat împreună cu Grupul Artistic ArtAmicis. Expun artiştii plastici Valentina Ţicudeanu, Hane Hanelore Stuparu, Florin Grădinaru, Nela Marinela Sălcianu, Carmen Popa, Gabriela Rădulescu, Lia Gaşpar şi Mihaela Grosan. Invitat special este lector univ. dr. Emilia Burlan. Prezintă: prof. Magda Buce-Răduţ.