Fiscul nu va mai pune popriri pe conturile contribuabililor

0
222

Începând cu anul acesta, Fiscul nu va mai pune popriri pe conturile contribuabililor.  Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor a declarat că am avut o discuţie cu cei de la Transfond, care vor prelua această funcţie de la ANAF, pentru a rezolva situaţia acelor popriri nejustificate, întârzieri şi neplăceri create sau aduse unui contribuabil, din lipsa unui sistem la nivelul ANAF-ului care să evite astfel de situaţii.

 În plus, noile schimbări la care lucrează ANAF vizează simplificarea formelor în ceea ce înseamnă modul de lucru al instituției. Transfond este o companie de servicii financiare din România, constituită din 25 de bănci, care deţin 66,67% din acţiuni. Cel mai mare pachet de acţiuni este controlat de Banca Naţională a României (BNR), cu o treime din capital. Începând cu anul 2000 comunitatea bancară a încredințat Transfond rolul de procesator al plăților interbancare, având drept misiune principală implementarea Sistemului Electronic de Plăți, devenit operațional în anul 2005.

Transfond, administratorul și operatorul Casei de Compensare Automată de Plăți Interbancare

 În anul 2008 sistemul în variantă electronică a devenit complet prin aducerea în spațiul virtual a plăților interbancare cu cecuri, bilete la ordin și cambii. În prezent, Transfond este administratorul și operatorul Casei de Compensare Automată de Plăți Interbancare – SENT, componentă a Sistemului Electronic de Plăţi.

Pentru alinierea casei de compensare automate la standarde europene, Transfond, cu sprijinul și colaborarea ARB, a continuat modernizarea ordinului de plată și a debitului direct, în vederea adoptării standardelor SEPA. Aceasta s-a materializat prin lansarea, în perioada noiembrie 2012 – aprilie 2016, a componentelor sistemului SENT ce permit procesarea ordinelor de plată (lei și euro) și a debitelor directe interbancare în monedă națională în format SEPA, se arată pe site-ul Transfond.