Fostul primar din Bechet, Costel Tulitu, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie

0
122

Magistraţii Tribunalului Dolj l-au condamnat, ieri, pe fostul primar al oraşului Bechet, Costel Tulitu, la 3 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie. Ceilalţi doi parteneri de dosar ai săi, dirigintele de şantier şi administratorul firmei care s-a bucurat de „favoruri”, care şi-au recunoscut faptele, au primit 2 ani, respectiv 2 ani şi 6 luni de închisoare, ambele pedepse fiind cu suspendare. Toţi trei au fost trimişi în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova în aprilie 2015, iar sentinţa pronunţată ieri nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, la sfârşitul lunii aprilie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului primar al oraşului Bechet, Costel Tulitu, acuzat de 6 infracţiuni de abuz în serviciu, din care trei în formă continuată şi 4 infracţiuni de conflict de interese, Marin Petroi, diriginte de şantier, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale), Laurenţiu Păunescu, administrator al S.C. Consrep Construct S.R.L., acuzat de complicitate la abuz în serviciu (2 acte materiale), şi S.C. Consrep Construct S.R.L., în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu (2 acte materiale).

Procurorii au instituit sechestru pe bunurile inculpaţilor, întrucât prejudiciul reţinut în sarcina lor depăşeşte 1,5 milioane lei, iar dosarul a fost înaintat Tribunalului Dolj pentru soluţionare. Costel Tulitu este acuzat că, în calitate de primar al oraşului Bechet, în baza contractului de proiectare şi execuţie lucrări privind realizarea obiectivului „Sistem centralizat de canalizare Bechet-Deal S.E.1”, a aprobat la plată cheltuieli care nu erau conforme cu realitatea, atestate prin două facturi emise de S.C. Consrep Construct S.R.L. Caracal, în valoare totală de 1.339.342,29 lei, echivalentul a 312.741,97 euro.  Marin Petroi, în calitate de diriginte de şantier, cu ajutorul administratorului S.C. Consrep Construct S.R.L., Laurenţiu Păunescu, a confirmat cheltuielile aferente realizării obiectivului. În plus, primarul a încheiat şi contracte de prestări servicii cu firma fiului său, lucru interzis de lege.

Magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat, ieri, sentinţa în dosar, cei trei inculpaţi fiind găsiţi vinovaţi şi condamnaţi. Costel Tulitu, care, în ciuda probatoriului administrat de procurorii anticorupţie, nu a recunoscut comiterea faptelor, a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu executare, în timp ce Marin Pietroi a primit 2 ani de închisoare cu suspendare, iar Laurenţiu Păunescu 2 ani şi 6 luni tot cu suspendare, pentru că au recunoscut comiterea faptelor şi au cerut să beneficieze de prevederile vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. În plus, firma Consrep, inculpată, de asemenea în dosar, a primit o amendă penală de 20.000 lei: „Inculpatul Tulitu Costel urmează să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare. (…) condamnă pe inculpatul Petroi Marin la pedeapsa de 2 ani închisoare şi dispune suspendarea condiţionată a pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani. (…) condamnă pe inculpatul Păunescu Laurenţiu la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare şi dispune suspendarea condiţionată a pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 6 luni. (…) condamnă pe inculpata SC Consrep Construct SRL la pedeapsa amenzii penale de 20.000 lei”, se arată în hotărârea Tribunalului Dolj.

În plus, judecătorii au menţinut sechestrul asigurător instituit de DNA Craiova pe bunurile imobile aflate în proprietatea lui Costel Tulitu până la concurenţa sumei de 164.208,42 lei (cu care a fost prejudiciat bugetul local), întrucât inculpaţii au achitat prejudiciul creat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, de 1.138.440,95 lei. Fiecare inculpat are de plătit şi 9.000 lei cheltuieli judiciare statului. Hotărârea pronunţată ieri de Tribunalul Dolj nu este definitivă, astfel că atât procurorii, cât şi inculpaţii, pot face apel, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova.