Swoboda: Acuzaţiile privind presiunile exercitate asupra sistemelor de asigurări sociale sunt „ipocrite”

0
366

Nici Germania, dar nici state ca România, Bulgaria şi Slovacia nu au folosit suficient Fondul Social European (FSE) pentru a-i integra pe de o parte pe migranţii săraci în statele în care au venit, iar pe de alta, pe cetăţenii cu venituri modeste sau pe romi în propriile lor ţări, a declarat marţi, la Strasbourg, liderul grupului S&D din Parlamentul European, Hannes Swoboda, citat de Agerpres.

Eurodeputatul austriac a afirmat că întreaga discuţie care se poartă în prezent în Europa despre presiunea creată asupra sistemelor de securitate sociale de migraţia internă este „extrem de ipocrită”, întrucât numărul migranţilor nu este nici pe departe cel menţionat în mass-media de politicieni. Însă, a precizat el, cei care promovează această dezbatere dau dovadă de ipocrizie şi dintr-un alt motiv. „Dacă Fondul Social European în fosta perioadă de programare are o rată de absorbţie de circa 50%, Germania având o rată de absorbţie de 63%, şi aceeaşi Germanie se plânge de probleme sociale pe care le are cu migraţia sărăciei în unele oraşe atunci este vorba despre ipocrizie. Ar fi putut să folosească FSE pentru a integra unii dintre cetăţenii din România, Bulgaria sau din alte ţări în societatea lor. La fel, asta este valabil şi pentru ţări precum Bulgaria, România, Slovacia şi aşa mai departe. Nici ele nu au folosit suficient FSE, care există pentru a integra oamenii mai săraci în societăţile lor”, a spus Hannes Swoboda în cadrul unei conferinţe de presă.

El a reamintit că a solicitat ca problemele minorităţii să fie gestionate de un comisar european pentru romi încă din perioada în care preşedinte al Comisiei Europene era Romano Prodi. „Este o problemă foarte importantă, pentru că avem opt, zece unii zic chiar că avem 12 milioane de romi în Europa, mult mai mulţi decât populaţia multor state membre, dar nimeni nu este cu adevărat responsabil pentru ei. Responsabilitatea este împărţită între dna Viviane Reding (comisar european pentru justiţie şi drepturi fundamentale – n.r.), dl Laszlo Andor (comisar european pentru afaceri sociale şi incluziune) şi alţii. Este o problemă în Europa, dar cred că UE a eşuat în a răspunde acestei probleme la momentul cuvenit”, a subliniat liderul grupului S&D din PE.