Chioşcariadă de coşmar – Cartierul Craioviţa Nouă, paralizat de demolări

1
435

Ieri, la primele ore ale dimineţii, mai multe chioşcuri din cartierul Craioviţa Nouă au fost demolate de angajaţii RAADPFL Craiova. Construcţiile erau amplasate ilegal pe domeniul public, iar proprietarii lor primiseră somaţii să le dezafecteze cu câteva săptămâni înainte. Pe tot parcursul zilei, cât au avut loc demolările, centrul cartierului Craioviţa Nouă a arătat ca după război, fiind un coşmar de nedescris pentru şoferi şi trecători. 

Acţiunea de demolare fusese anunţată de câteva zile şi majoritatea proprietarilor de chioşcuri, care au primit în prealabil somaţii, îşi luaseră deja marfa din galantare. În jurul orei 6.00, când au venit echipele de intervenţie ale RAADPFL Craiova, SC Termo SRL şi SC Salubritate, spaţiile comerciale din cartierul Craioviţa Nouă, zona Poştă, aveau lacătele puse la uşi, dar erau goale. Cei peste 300 de angajaţi, care au fost implicaţi în această operaţiune, au intrat fără probleme în interior şi le-au deconectat de la utilităţi. Fiind vorba de nişte construcţii improvizate din tablă şi materiale plastice, acţiunea de demolare a decurs apoi destul de repede, spaţiile fiind dărâmate pe bucăţi.

Primele 23 de chioşcuri, demolate într-o zi

Radu Preda

”Acţiunea se desfăşoară până acum bine, fără incidente. Oamenii noştri lucrează, împreună cu cei de la CAO şi Termoficare, astfel ca astăzi să putem demola  primele 23 de chioşcuri. La cei care nu îşi îndepărtează marfa, şi care sunt puţini, urmează să intervenim noi şi să o inventariem, apoi o să depozităm la RAT Craiova. Materialele care or să rezulte din demolare o să le ducem la Parcul «Romanescu»”, a declarat Radu Preda, directorul RAADPFL Craiova, aflat la faţa locului. Patronii care au înţeles să-şi demoleze singuri chioşcurile au fost lăsaţi să-şi recupereze materialele rezultate fără să plătească nici un ban, cei care nu au făcut acest lucru vor suporta toate costurile demolării.

Foste magazine de haine şi un restaurant

Chioşcurile care au fost demolate în cursul zilei de ieri erau amplasate într-o zonă cu maximă vizibilitate, cu intrare din bulevardul Tineretului. Spaţiile erau folosite pentru diverse activităţi, se comercializau haine, încălţăminte, produse de uz casnic, iar într-unul – produse pentru pescuit. Cel mai mare spaţiu a fost ocupat de un restaurant, pe care însă patronul l-a eliberat de bunăvoie. Când echipa de demolatori a venit pregătită să dezafecteze terenul a găsit doar câteva fotolii din piele, pe care proprietarul a decis să nu le mai ia, abandonându-le pe trotuar. În rest, fostul chiriaş eliberase deja incinta. ”Am primit somaţia de vineri, ştiam că vin de la Primărie să mă demoleze. Am luat tot ce am avut, iar acum îi ajut şi eu pe oameni să facă treabă şi să nu fie probleme. Dacă nu îmi demolez singur trebuie să mai şi plătesc după ce nu mai am nimic”, a spus patronul restaurantului.

Chiriaşii şi-au strâns singuri marfa

Potrivit autorităţilor locale, sunt 71 de chioşcuri care sunt prinse în dispoziţia de demolare pe care a emis-o primarul Craiovei, la sfârşitul săptămânii trecute. ”Avem termen până miercuri seara să le finalizăm. Astăzi (n.r. – ieri, luni ) sunt trecute pe listă 23. În mare măsură, proprietarii chioşcurilor au înţeles şi au eliberat marfa, iar noi îi ajutăm să dezafecteze. Pe cei care nu vor, îi silim. Avem echipe de inventariere pentru fiecare chioşc în parte”, a mai precizat directorul Radu Preda. Chioşcuri care au fost puse la pământ pe parcursul zilei de ieri erau situate în trei zone din oraş, la Poştă şi în zona Bigului Vechi din cartierul „Craioviţa Nouă”, precum şi în cartierul „1 Mai”. Mai precis pe bulevardul „1 Mai”, acolo unde se găsea magazinul de anvelope şi piese auto al companiei Senata Company, firma găsindu-se pe lista chiriaşilor care nu şi-au onorat obligaţiile contractuale, în speţă nu şi-a plătit chiria pentru spaţiu.

Primăria Craiova va concesiona, din nou, terenurile

Astăzi şi mâine, reprezentanţii regiilor continuă cu demolarea celorlalte chioşcuri de până la 71. ”Au primit somaţii, oamenii ştiu despre ce este vorba. Şi chiar şi-au îndepărtat singuri obiectele din magazine, iar noi îi ajutăm să demoleze o parte din construcţiile de pe domeniul public. După aceea, vom curăţa zona împreună cu Salubritatea, iar terenul rămâne liber la dispoziţia Primăriei”, a explicat Radu Preda. Conform declaraţiilor primarului Lia Olguţa Vasilescu, pe terenurile rămase libere se vor amenaja chioşcuri noi. Municipalitatea intenţionează să scoată la licitaţie aceste spaţii şi să-i oblige pe viitorii chiriaşi să-şi construiască un anumit tip de spaţiu comercial. Autorităţile iau în calcul şi varianta de a ridica pe cont propriu aceste chioşcuri cu destinaţie comercială pe care să le scoată apoi la licitaţie. Pe lângă cele 71 de chioşcuri care sunt în curs de demolare, mai sunt în litigiu încă 30, titularii contractelor de închiriere contestând în instanţă decizia de demolare.

1 COMENTARIU

  1. Nu stiu de ce publicati informatii pe care nu le verificati, in acest fel induceti in eroare opinia publica si atunci nu ma mai mir de ce ziarul dvs nu este asa de cumparat. Pentru corecta dvs informare va aduc la cunostinta ca Senata avea toate datoriile platite catre primarie, inclusiv chiria, dar altul a fost motivul demolarii. O sa il aflati cu totii la momentul potrivit, cand veti vedea cine a ravnit atat de mult la acel spatiu. Directorasul acela de la RAADPFL nici nu stie ce e cu el pe pamant. E chiar haios cat este de penibil. Asa primarita, asa oameni de valoare in jurul ei. Mare pacat pentru Craiova.

Comments are closed.