Premiul Saharov 2022 al Parlamentului European a fost acordat cetățenilor curajoși ai Ucrainei

0
163

La ceremonia ce a avut loc în Strasbourg poporul ucrainean a fost reprezentat de președintele și liderii săi aleși, precum și de societatea civilă.

Războiul de agresiune neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, lansat în februarie 2022, provoacă suferințe enorme poporului ucrainean care luptă să-și apere căminele, suveranitatea, independența și integritatea teritorială. În fiecare zi, aceștia luptă și pentru libertate, democrație, stat de drept și pentru valorile europene.

La înmânarea premiului, președinta Roberta Metsola a vorbit despre curajul și sacrificiile cetățenilor ucraineni: „Mesajul din partea Europei a fost clar: suntem alături de Ucraina. Nu ne vom întoarce privirea. Poporul Ucrainei nu luptă doar un război de independență, ci un război al valorilor. Valori pe care se întemeiază existența noastră în Uniunea Europeană și pe care noi, vreme îndelungată, am avut privilegiul să considerăm că ni se cuvin, în fiecare zi.”

După ce a cerut păstrarea unui moment de reculegere pentru toți bărbații, femeile, copiii, civilii și soldații ucraineni uciși în război, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a spus:

„Trebuie să acționăm acum, nu să așteptăm sfârșitul războiului, pentru a-i aduce în fața justiției pe toți aceia care au dezlănțuit acest război și pentru a împiedica repetarea agresiunii. Aceasta va fi cea mai eficientă formă de a proteja libertatea, drepturile omului, statul de drept și celelalte valori comune întruchipate de acest Premiu al Parlamentului European.”

Adresându-se prin video-conferință, el a cerut sprijin pentru un tribunal internațional care să judece crimele comise de Rusia.

Au fost de asemenea prezenți la ceremonie:

Oleksandra Matviiciuk – apărătoare a drepturilor omului, președintă a Centrului pentru Libertăți Civile, una dintre organizațiile laureate ale Premiului Nobel pentru Pace 2022Yulia Pajevska – fondatoarea unității de evacuare medicală „Îngerii lui Taira”Ivan Fedorov – primarul orașului MelitopolOleksandr Chekryhin și Stanislav Kulykivski – reprezentanți ai Serviciilor de Urgență ale UcraineiYaroslav Bojko din partea Mișcării de rezistență civile „Flamura Galbenă”