Elevii de la ”Voltaire”, reprezentanții României în proiectul de compoziție muzicală ”FrancoPop”

0
545

            În perioada 14-19 decembrie 2020, Centrul regional francofon pentru Europa Centrală și de Est (CREFECO) va organiza Săptămâna pop francofonă, intitulată ”FrancoPop”, în cadrul căreia vor avea loc diverse activități cu participare internațională, sprijinite de Institutul Francez din România, casa de discuri Robert Records și platforma de stocare a datelor Lyve.

Evenimentul va consta în desfășurarea unor ateliere de compunere și orchestrare a unor piese muzicale moderate de producătorul Sonrya și de artistul Charles-Baptiste, ambasatorul pop cunoscut pentru cele peste 300 de concertele susținute în 25 de țări ale lumii. Experiențele de creație sunt destinate tinerilor de liceu din cinci țări: Macedonia de Nord, Bulgaria, Albania, Republica Moldova și România. Echipa de elevi care va reprezenta țara noastră este de la Liceul ”Voltaire” din Craiova și este coordonată de prof. dr. Dorina Loredana Popi, prof. dr. Raluca Popa și prof. Raluca Stănculescu.  15 elevi ai clasei a XI-a C, cu veleități artistice confirmate de-a lungul timpului în diverse spectacole și competiții muzicale, vor interacționa miercuri, 16 decembrie 2020, prin intermediul platformei Zoom, cu artistul francez apreciat pentru ideile reformatoare, unele dintre ele regăsindu-se și în ultimul său album, ”Le love& le seum”, acolo unde sonoritățile urbane propun explorarea unui limbaj hiper-contemporan.

Concert interactiv

La sfârșitul experienței de creație din cadrul întâlnirii on-line, după ce vor fi înțelese concepte legate de structura, compoziția, procesarea sau mixarea unui material muzical, elevii participanți la atelier vor avea bucuria de a cânta ceea ce rezultă, în scopul realizării unei versiuni înregistrate, urmând ca sâmbătă, 19 decembrie, să aibă loc ședința colectivă la care vor fi prezenți și ceilalți partenerii europeni. După ce vor fi audiate toate piesele echipelor implicate în proiectul muzical ”FrancoPop”, Charles-Baptiste va susține un concert interactiv, transmis dintr-un studio din Paris, popularizând astfel cultura pop francofonă.

Un astfel de eveniment reprezintă, fără îndoială, un moment favorabil de familiarizare a tinerilor de la Liceul ”Voltaire” din Craiova cu industria muzicală; este, așadar, un prilej de implicare colaborativă, de exersare a abilităților lingvistice în limba franceză, de diversificare a experiențelor cultural-artistice și de stimulare a creativității. În plus, entuziasmul și energia generate de această inițiativă fac din ea ocazia ideală de a încheia într-o notă pozitivă un an plin de provocări.