Clariant obține cel mai bun scor pentru inovație în Indicele de Sustenabilitate Dow Jones 2020

0
308

Clariant, companie inovatoare și sustenabilă axată pe produse chimice de specialitate, a anunțat recent listarea sa în Indicele de Sustenabilitate Dow Jones 2020 (DJSI), cu un punctaj remarcabil obținut în categoria inovație și performanțe foarte bune înregistrate în toate celelalte secțiuni. Acesta este al 8-lea an consecutiv în care Clariant este listată ca una dintre cele mai sustenabile companii din sectorul produselor chimice la nivel global. Clariant a fost clasată printre companiile de top din sectorul chimic, atât în ​​DJSI Europe, cât și în DJSI World.

 Pentru Clariant, soluțiile inovatoare reprezintă cheia pentru performanța sa din punct de vedere  sustenabil. Prin urmare, din 2015, Clariant a obținut în mod constant punctaje bune la capitolul inovație din cadrul indicelui DJSI, iar în ultimii doi ani a fost liderul acestei categorii. Clariant nu numai că investește mai mult de 3% din vânzările grupului în cercetare și dezvoltare, dar sustenabilitatea este ancorată în procesul de inovație.  În 2019, acest lucru a dus la o creștere a vânzărilor operaționale ale companiei cu 3,5%, majorarea fiind atribuită produselor inovatoare dezvoltate în ultimii cinci ani, inclusiv soluții sustenabile, cum ar fi tehnologia sunliquid de producere a etanolului celulozic,  soluțiile pentru aditivi regenerabili Licocare RBW Vita și multe altele.

Clariant construiește în prezent, la Podari, lângă Craiova, o fabrică de etanol celulozic, ce utilizează tehnologia sunliquid. Odată ce fabrica va fi operațională, va prelucra aprox. 250.000 tone de paie și va produce 50.000 tone de etanol celulozic. Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, cu adevărat sustenabil și neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon, care poate fi utilizat cu ușurință în infrastructura auto actuală.

Fabrica sunliquid de la Podari se construiește pe un teren cu o suprafață de 98.000 de metri pătrați și va respecta cele mai înalte standarde, o atenție semnificativă fiind acordată confortului și stilului de viață al comunității locale. Constructorul este o companie românească, iar lucrările sunt realizate cu ajutorul unei echipe formată din 650 de muncitori în faza de vârf. Clariant face progrese semnificative în construcția fabricii. Finalizarea construcției fabricii este preconizată pentru sfârșitul anului 2021, ulterior urmând a fi demarată producția.  Sunliquid este o metodă biotehnologică inovatoare de producere a etanolului celulozic din reziduuri agricole, cum ar fi paie, tulpină de porumb sau trestie de zahăr. În cadrul procesului complet integrat şi optimizat, biocatalizatorii specifici materiei prime descompun celuloza şi hemiceluloza cu randamente ridicate, în condiţii stabile de prelucrare, în zahăr fermentabil. Procesul integrat de producţie a biocatalizatorilor oferă flexibilitate şi reduce costurile de producţie. În etapa următoare, un organism de fermentare optimizat transformă simultan C5 şi C6 în etanol cu randamente ridicate şi timpi de reacţie scurşi. Un proces de purificare extrem de optimizat este esenţial pentru a permite întregii energii necesare procesului să fie derivată din produsele secundare, cum ar fi lignina insolubilă.

Din iulie 2012, Clariant operează o fabrică pre-comercială în Straubing, care produce până la 1.000 de tone metrice de etanol celulozic pe an, confirmând performanţa tehnică şi economică. În septembrie 2018, Clariant a anunţat investiţia într-o primă instalaţie comercială de acest fel, în România, construcția aflându-se în derulare în acest moment. Clariant acordă licențe de utilizare a tehnologiei sunliquid la nivel global. Până în prezent, au fost semnate patru acorduri de licență cu jucatori de renume din industrie din Slovacia, Polonia, Bulgaria și China.