Investițiile cu fonduri UE ale operatorilor de apă, prezentate la Craiova

0
460

La inițiativa Autorității de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM), a avut loc, ieri, la sediul Companiei de Apă Oltenia, ședința de lucru a operatorilor de apă din Regiunea Sud – Vest privind proiectele de investiții cu finanțare europeană în infrastructura de apă și apă uzată.

La ședință, au participat reprezentanți ai AM POIM: Bogdan Chițescu, director general adjunct al AM POIM; Andrei Chivu, director adjunct Monitorizare AM POIM; Bogdan Teodorovici, director Autorizare Proiecte; Cristian Mărișteanu, director adjunct direcția Gestionare Proiecte, Evaluare și Contractare Proiecte; Adriana Cîmpeanu, director general Compania de Apă Oltenia S.A. și Virginia Matei, director Direcția Regională Infrastructură Craiova.

173 milioane de euro, alocați pentru Craiova

În cadrul acestei întâlniri, au fost analizate stadiul proiectelor de extindere și modernizare a infrastructurii de apă și apă uzată, stadiul contractelor de sprijin pentru pregătirea Aplicației de Finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii. De asemenea, s-au discutat probleme cu care se confruntă operatorii în ceea ce privește elaborarea aplicațiilor de finanțare, dar și măsurile de urgentare a demersurilor privind aprobarea acestora. Tot cu această ocazie, s-a desfășurat și o acțiune de monitorizare a proiectelor fazate din perioada de programare 2007-2013, precum și a stadiului cererilor de finanțare POIM din perioada 2014-2020 pentru județele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți, Teleorman și Argeș. Pentru  județul Dolj, delegația a vizat analiza stadiului cererii de finanțare a Companiei de Apă Oltenia. Reamintim că proiectul regional are în vedere investiții pentru lucrări de infrastructură de mediu în cuantum de 366 milioane de euro, din care circa 173 milioane de euro urmează să fie alocaţi pentru Municipiul Craiova.

POIM, cel mai mare program operațional al României

Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) este cel mai mare program operațional al României și al doilea, ca mărime, din Uniunea Europeană. POIM 2014-2020 este un program important prin valoarea alocării nerambursabile (6,94 mld. euro Fond de Coeziune, 2,28 mld. euro Fond European de Dezvoltare Regională, 2,41 mld. euro cofinanțare) și, mai mult, un program strategic pentru țara noastră, având în vedere faptul că asigură finanțarea principalelor priorități de dezvoltare ale României în acord cu angajamentele asumate în Acordul de Parteneriat și cu obiectivele Strategiei Europa 2020.