Şeful Exxon-Mobil va conduce diplomaţia americană

0
169

fotosDecizie surprinzătoare şi extrem de importantă a preşedintelui ales Donald Trump: şeful diplomaţiei americane va fi Rex Tillerson, preşedintele – director general al concernului petrolier Exxon-Mobil.

În vârstă de 64 de ani, Tillerson este texan şi a fost susţinut de nume grele din Partidul Republican.

Acelaşi sprijin îi va fi necesar pentru a trece de o eventuală dezbatere furtunoasă în Senat privind relaţia sa cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

Magnatul american a primit chiar “Ordinul Prieteniei” din partea Kremlinului, înaltă distincţie care răsplăteşte, în viziunea Moscovei, participarea sa la întărirea cooperării în sectorul energetic dintre cele două ţări.

Mike Pence, vicepreşedinte ales: “Suntem recunoscători că cineva ca Rex Tillerson, cu experienţa sa de conducător şi realizările sale, a acceptat să-şi servească naţiunea ca secretar de stat. El şi generalul Kelly la Departamentul pentru Securitate Internă reprezintă acel nivel de experienţă pe care poporul american îl aşteaptă de la echipa preşedintelui ales“.

Tillerson nu are experienţă politică, dar în calitate de preşedinte al celei mai mari companii petroliere a avut discuţii şi negocieri cu lideri importanţi din lumea întreagă.

Comunitatea de afaceri din Statele Unite a salutat nominalizarea texanului la Departamentul de Stat.