Preşedintele Iohannis anunţă ca va începe consultările cu partidele, pentru formarea noului guvern

0
140

iohannisPreşedintele Klaus Iohannis a anunţat, ieri, că va începe consultările cu partidele intrate în Parlament, pentru formarea noului guvern, estimând că este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoace noul Legislativ. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Palatul Cotroceni, că el este cel care va desemna viitorul premier, iar această acţiune se va produce în urma mai multor discuţii pe care le va avea cu persoana propusă de partide pentru a prelua şefia Executivului.

Voi avea mai multe discuţii cu persoana care va fi desemnată pentru poziţia de prim-ministru, pentru a avea o bună imagine asupra a ceea ce va propune cel desemnat şi guvernul pe care respectiva persoană îl va dori să-l creioneze”, a anunţat preşedintele Iohannis. El a fost întrebat ce se întâmplă dacă nu va fi mulţumit de persoana propusă de partidul câştigător. “Persoana va fi desemnată de mine”, a conchis şeful statului.

“Mâine am prima rundă de consultări şi vom vedea ce îşi imaginează fiecare partid şi cum îşi propune fiecare agenda. Criteriile de integritate rămân în picioare pentru desemnarea premierului”, a declarat Klaus Iohannis. “Criteriile de integritate, le-am enunţat înainte de campanie, ca să nu fie discuţii după. Ele rămân în vigoare”, a spus preşedintele. Întrebat dacă se teme de o eventuală suspendare, cu care ameninţă unii lideri PSD din ţară în cazul în care nu îl va nominaliza pe Liviu Dragnea în funcţia de premier, Iohannis a afirmat că “nu mă tem de niciun demers politic legitim”.

 Iohannis susţine că nu trebuie luate în calcul măsuri extreme, cum ar fi dizolvarea Parlamentului, în cazul în care nu se ajunge la o înţelegere privind numirea premierului. “Cred că până la urmă toată lumea se va calma şi va ateriza cu picioarele pe pământ pentru a forma un guvern”, a mai spus Iohannis. “Nu văd de ce trebuie să luăm în calcul astfel de scenarii extreme. Eu cred că până la urmă toată lumea se va calma, va ateriza cu picioarele pe pământ şi va proceda la formarea unui guvern”, a remarcat preşedintele.

De asemenea, şeful statului a spus că legea care interzice unor persoane condamnate penal să facă parte din Executiv, care ar putea fi atacată de Avocatul Poporului la CCR, este “o chestiune secundară”. Cât priveşte independenţa Justiţiei şi modalitatea în care va acţiona viitorul premier, preşedintele a declarat că va avea mai multe discuţii cu acesta. Întrebat ce se va întâmpla dacă persoana propusă ca premier nu îl va “mulţumi”, preşedintele a răspuns: “Persoana va fi desemnată de mine”.

Programul consultărilor

Preşedinţia a publicat pe site programul consultărilor de astăzi, anunţate în cursul zilei de ieri de preşedintele Klaus Iohannis, PSD fiind prima formaţiune invitată la Cotroceni. Potrivit anunţului Administraţiei Prezidenţiale, liderii PSD sunt invitaţi la Palatul Cotroceni astăzi de dimineaţă, de la ora 10.00. Social-democraţii sunt urmaţi de liberali, de la ora 11.00, de liderii USR, de la 12.00 şi de reprezentanţii ALDE, începând cu ora 13.00. După amiază, începând cu ora 16.00 şeful statului va avea consultări cu liderii UDMR, de la ora 17:00 cu Partidul Mişcarea Populară, iar de la 18:00 cu reprezentanţii grupului parlamentar al minorităţilor naţionale. Potrivit Preşedinţiei, fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

PSD nu va onora invitaţia

Preşedintele PSD a anunţat, ieri, că partidul pe care îl conduce nu va onora invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis la consultările pentru formarea guvernului, deoarece PSD vrea să respecte Constituţia. Liviu Dragnea a declarat că nu va merge la consultările de la Cotroceni doar pentru a face exerciţii de imagine. “Nu putem da curs unei invitaţii care se bazează pe un articol greşit din Constituţie. E straniu că sunt chemate la consultări partide neparlamentare. PSD respectă Constituţia. Cum să mergem cu o propunere când parlamentarii nu sunt validaţi? PSD nu va grăbi niciun demers”, a spus marţi Liviu Dragnea, la câteva ore după ce preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru miercuri partidele la consultări. Liviu Dragnea a mai spus că articolul 85, care stă la baza invitaţiei, prevede inclusiv numirea Guvernului după votul de învestitură din Parlament. “Cum putem face asta când nu avem nici măcar oficializarea datelor alegerilor?”. Întrebat dacă l-a sunat pe Klaus Iohannis să îi spună că nu va merge la Cotroceni pentru consultări, Dragnea a spus “nu îmi permit să fac asta. Vom trimite o adresă oficială, aşa cum am şi primit o adresă de la preşedinte”.

Delegaţia PNL, condusă de Raluca Turcan

Delegaţia PNL pentru consultările care vor avea loc azi la Palatul Cotroceni va fi condusă de preşedintele interimar, Raluca Turcan. Ea va fi însoţită de cel ce a fost şef de campanie, Gheorghe Facă, şi de liderii de Ilfov şi Alba, în top ca rezultate. Delegaţia va fi completată de Cristian Buşoi, care şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte PNL Bucureşti după un scor dezamăgitor.