Cele mai frumoase exemplare de porumbei şi găini de rasă ale Olteniei

0
1185

Iubitorii de păsări de agrement şi porumbei au avut ocazia, la sfârşitul săptămânii, de a admira specii şi exemplare deosebite în cadrul celei de-a II-a ediţii a „Campionatului provincial al Olteniei – Zilele Columbofiliei Olteneşti”, organizat de Asociaţia Columbofilă a judeţului Dolj „Ioan Gelu Gătejescu”. În acelaşi loc s-a desfăşurat şi Expoziţia Judeţeană – ediţia a XI-a a Asociaţiei Crescătorilor de Păsări şi Porumbei de Agrement din Craiova din Craiova „Fauna Băniei”. În cadrul celor două expoziţii a fost prezentat publicului craiovean un număr-record de păsări, peste 800, jumătate din ele fiind porumbei voiajori. Vedeta expoziţiei de găini de rasă a fost considerată Mătasea Japoneză, o specie decorativă cu penaj alb, foarte mătăsos la atingere.

În opinia organizatorilor, dar şi a crescătorilor şi a numeroşilor vizitatori, Campionatul provincial al Olteniei – Zilele Columbofiliei Olteneşti, aflat deja la cea de-a II-a ediţie în acest an, a fost unul de succes, dat fiind numărul mare de participanţi care au adus cu ei peste 800 de păsări, jumătate din ele fiind porumbei voiajori. „A fost expoziţie în care au expus şapte asociaţii. De asemenea, au fost expuse 400 de păsări, porumbei de agrement şi găini de rasă, precum şi raţe şi fazani din rase exotice, păsări aparţinând crescătorilor din Asociaţia „Fauna Băniei”. Tot în cadrul campionatului, am avut şi un număr important de porumbei, porumbei campioni la nivel naţional ce urmează să fie expuşi la Cupa Europei, care va fi organizată, în luna ianuarie, în Bucureşti, odată cu Expoziţia Naţională a României. Au venit porumbei campioni la nivelul provinciei noastre, din cele cinci judeţe ale Olteniei, împreună cu judeţele Teleorman şi Argeş”, a declarat Florin Gătejescu, preşedintele Asociaţiei Columbofile a judeţului Dolj “Ioan Gelu Gătejescu”.

„Încercăm să încurajăm o continuitate a acestei activităţi”

Sâmbătă seara, a avut loc festivitatea de premiere, în cadrul căreia s-au acordat 300 de trofee crescătorilor de porumbei voiajori şi păsări de agrement, care au fost astfel răsplătiţi pentru efortul pe care-l fac, mai ales unul financiar, pentru a duce mai departe această tradiţie, România fiind recunoscută pentru calităţile porumbeilor crescuţi aici. „Încercăm să încurajăm o continuitate a acestei activităţi, având în vedere că avem încă de anul trecut şi sprijinul Primăriei Craiova, prin doamna primar Lia Olguţa Vasilescu, care, în baza unui parteneriat cu asociaţia noastră, a pus la dispoziţie acest spaţiu expoziţional, unul de excepţie la nivelul ţării”, a explicat Florin Gătejescu.

Columbofilii românii se bucură de succes şi recunoaştere din partea colegilor europeni, clasându-se în primele cinci ţări, atât din punctul de vedere al creşterii numărului de membri din asociaţiile de profil, cât şi al rezultatelor obţinute. Recent, România şi-a trecut în palmares două titluri de campioni europeni, precum şi locurile 2 şi 4 la campionatul olimpic.

Columbofilia, o pasiune de-o viaţă

Mircea Chiriţă este unul dintre crescătorii de porumbei, care alături de pasiune a pus şi multă experienţă. Fostul primar al comunei Teslui, în perioada 1992-1996,  este acum vicepreşedinte al Asociaţiei Columbofile a judeţului Dolj “Ioan Gelu Gătejescu”. „Sunt crescător de porumbei de când aveam vârsta de şapte ani. Sportiv, am devenit în anul 1959, iar de atunci nu am mai renunţat. Am făcut club la mine în comună, la Teslui, pentru că era mai greu pentru oameni să ajungă până la Craiova.  E o pasiune pe care o am de mic şi nu cred că o să renunţ la ea. Lumea, în general, a fost foarte pasionată de aceste păsări. De exemplu, în comuna mea din zece case, opt aveau porumbei. Nu se mai întâmplă lucrul acesta, pentru că mulţi sunt în vârstă şi nu mai pot munci. Dar eu mă bucur foarte mult că am iniţiat cel puţin 50 de columbofili. Le-am insuflat şi copiilor din comună această pasiune”, ne-a declarat Mircea Chiriţă, care se afla printre voliere.

Daniel Rotaru a moştenit pasiunea pentru porumbei de la tatăl său şi a reuşit să ducă mai departe tradiţia familiei sale. „Pasiunea pentru porumbei o am de când eram copil. Am moştenit-o de la tatăl meu, care a avut porumbei. La olandezi columbofilia este un sport naţional şi se transmite din generaţie în generaţie. Fiecare tânără generaţie mai face încă o volieră pe lângă ceea ce moşteneşte. Eu am acasă, la matcă, 20 de porumbei, iar la lotul de zbor – 52. Cel mai lung zbor al unui porumbel al meu a fost de aici la Harkov, în Ucraina, parcurgând 1.180 de kilometri în linie dreaptă. În ţară, au zburat de aici la Bârlad”. Columbofilul povesteşte că a trimis un porumbel la Harkov, însă acesta nu s-a mai întors chiar dacă, în urmă cu un an, făcuse drumul înapoi. „Şi acum îl aştept. Au trecut trei ani de zile, însă trag speranţe pentru că am avut un porumbel care s-a întors după patru ani. Mă tem că a fost prins şi este ţinut într-o cuşcă pentru că, din păcate, este o problemă cu braconajul şi în lumea columbofililor”.

Fazani regali, raţe mandarin şi găini de mătase

Păsările de agrement au fost printre vedetele expoziţiei organizate la Centrul Multifuncţional. Găinile uriaşe din rasa Brahma i-au oprit pe curioşi la voliere pentru a le admira îndelung.

Îndelung fotografiaţi au fost şi fazanii viu coloraţi care au fost expuşi de o familie de crescători din judeţul Argeş. Ionel Tudorache, din Piteşti, a adus la Craiova mai multe rase Fazan regal, Fazan auriu, Fazan urecheat şi Fazan lucios. „De câţiva ani, avem o crescătorie de păsări de rasă, dar acum creştem numai fazani. Este o pasiune a familiei noastre şi încercăm să avem tot felul de rase. Îi înmulţim noi, ne ocupăm personal la clocitoare. Mergem cu ei pe la expoziţii, dar îi şi vindem”, a explicat crescătorul. Fazanii se puteau şi cumpăra, o pereche costând între 30 şi 40 de lei. În crescătorii, fazanii sunt hrăniţi până ajung la maturitate, adică au o greutate de 1 sau 1,5 kilograme, apoi sunt comercializaţi, cu precădere în Italia, Elveţia, Franţa, Germania sau Spania. Unele rase sunt folosite pentru vânătoare, dar cele mai multe pentru consum, ajungând pe mesele din restaurante celebre.

Pe cât de spectaculoase sunt aceste păsări, pe atât de dificil de întreţinut. Cunoscătorii vorbesc de un regres în practicarea acestui hobby. „La nivelul păsărilor de agrement se constată un regres. Se întâmplă deoarece, în prezent, există mult mai multe tentaţii pentru generaţia tânără, iar pentru cei care ar avea timp să crească păsări de agrement, starea financiară precară îi pune în imposibilitatea de a practica un astfel de hobby, pentru că este costisitor. Pe de o parte, o pasăre de agrement costă o sumă importantă, apoi vine o sumă şi mai mare pentru întreţinerea ei ca să o aduci în condiţiile solicitate de standardul rasei”, a explicat Florin Gătejescu.

Expoziţia de la Craiova a fost însă o încântare pentru toţi cei care au avut inspiraţia de a-i trece pragul. Îndelung admirată a fost şi găina Mătase Japoneză, care a stârnit interesul tuturor datorită penajului său deosebit. Raţele mandarine, parcă pictate cu un penel foarte fin, au fost şi ele printre preferatele vizitatorilor, care nu s-au putut abţine să le fotografieze.

Expoziţia a avut şi un mesaj umanitar, fiind totodată organizată şi o campanie pentru ajutorarea unui copil care suferă de autism. „A avut un succes fantastic la nivelul Federaţiei. Au fost vândute primele o mie de inele din cele un milion. Crescătorii din România au oferit şi ei 50.000 de lei, bani care urmează a fi donaţi familiei copilului, care a fost ajutaţi şi în anii trecuţi”, a precizat Florin Gătejescu, preşedintele Asociaţiei Columbofile a judeţului Dolj “Ioan Gelu Gătejescu”.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU