Funcţionară APIA Dolj condamnată definitiv pentru infracţiuni de corupţie

0
493

Fina Mariei Schutz, fosta şefă a pesedistelor doljene, Mihaela Bunciu (fostă Pîrvănuşi), consilier superior în cadrul APIA – Centrul Judeţean Dolj, a „bifat”, prima condamnare definitivă, din cele trei dosare în care a fost trimisă în judecată de DNA Craiova pentru infracţiuni de corupţie. Curtea de Apel Craiova a admis, la sfârşitul săptămânii trecute, apelul declarat de ea, dar şi de celelalte două inculpate din dosar, toate trei alegându-se cu închisoare cu suspendare, după ce pe fond, la Tribunalul Dolj, primiseră pedepse cu executare. Curtea de Apel Craiova a dispus, în plus, ca fiecare dintre inculpate să execute şi câte 100 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Reamintim că, reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus, pe 30 martie 2016, trimiterea în judecată a inculpatelor Floarea Roşca, acuzată de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, înşelăciune în formă continuată, fals în declaraţii, fals material în înscrisuri oficiale, Gina Ghiţă, acuzată de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, complicitate la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată, fals intelectual, şi Mihaela Bunciu (fostă Pîrvănuşi), consilier superior în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Dolj, la data faptei, acuzată de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată. Mihaela Bunciu este fina fostei şefe a pesedistelor doljene, Lili Maria Schutz, după cum au precizat anchetatorii. Potrivit rechizitoriului DNA Craiova „în perioada 2009-2010, inculpata Roşca Floarea, beneficiind de ajutorul inculpatei Ghiţă Gina, în calitate de inspector de specialitate pe probleme de agricultură în cadrul Biroului Agricol al Primăriei comunei Gighera, judeţul Dolj, a completat, semnat şi depus mai multe documente false la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Dolj, în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru un teren de 72,05 ha, pe care nu-l deţinea în realitate. În acelaşi context, inculpata Bunciu (fostă Pîrvănuşi) Mihaela, în calitate de consilier superior în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Dolj, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cu prilejul administrării celor două cereri unice de plată pe suprafaţă, formulate de inculpata Roşca Floarea la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Dolj, deşi cunoştea faptul că fermierul nu prezentase documente doveditoare cu privire la suprafeţele declarate, în sensul că nu deţinea documente din care să rezulte dreptul de folosinţă şi dovezi ale faptului că utilizează terenurile pentru care s-au depus cererile. Ca urmare a acestor demersuri, inculpata Roşca Floarea a încasat nelegal 73.856,25 lei, sumă cu care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a şi constituit parte civilă în cadrul procesului penal”.

Au primit pedepse cu executare la Tribunal

Pe 12 aprilie a.c., magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în dosar, cele trei inculpate fiind găsite vinovate şi condamnate la pedepse cu executare. Astfel, Floarea Roşca a primit 1 an şi 6 luni închisoare cu executare, Gina Ghiţă – 2 ani şi 4 luni închisoare cu executare, iar Mihaela Bunciu (fostă Pîrvănuşi) – 2 ani închisoare cu executare.

Inculpatele au declarat apel, iar la sfârşitul săptămânii trecute, vineri, 10 noiembrie a.c., Curtea de Apel Craiova le-a admis apelurile, toate trei alegându-se cu pedepse cu suspendare: Roşca Floarea – 1 an, 5 luni şi 10 zile închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de 4 ani şi 100 de zile de muncă neremunerată în cadrul Dispensarului Uman – Călăraşi, sau în cadrul Liceului Tehnologic „Petre Baniţă” Călăraşi; Ghiţă Gina – 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani şi 100 de zile de muncă la Şcoala Gimnazială Gighera, iar Bunciu( Pîrvănuşi) Mihaela – 2 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de 4 ani şi 100 de zile de muncă în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj sau în cadrul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”. În plus, i se interzice ocuparea funcţiei de consilier superior în cadrul APIA pe o perioadă de 1 an, după cum se arată în hotărârea instanţei, care este definitivă.

***

Pe 15 noiembrie 2016, Mihaela Bunciu a fost condamnată pe fond, de magistraţii Tribunalului Dolj, într-un alt dosar, în care a fost trimisă în judecată tot de DNA Craiova, la 3 ani de închisoare cu executare pentru că a ajutat-o pe Lili Maria Schutz să obţină ilegal aproximativ un milion de euro, bani europeni. În plus, pe 12 aprilie a.c., tot la Tribunalul Dolj, femeia a fost condamnată, pentru infracţiuni similare, la 2 ani de închisoare cu executare. Ambele dosare sunt acum în faza apelului, la Curtea de Apel Craiova.