Campanie de împădurire la Greceşti

0
354

Pentru al treilea an consecutiv, iniţiativa naţională pe bază de voluntariat „Plantăm fapte bune în România“ va desfăşura activităţi de împădurire, în mai multe judeţe, în aceeaşi zi. În Dolj, la Greceşti, aproximativ 650 de voluntari vor planta, sâmbătă, nu mai puţin de 10.000 de puieţi forestieri de cer, pe o suprafaţă nouă, de două hectare.

Sâmbătă, 18 noiembrie a.c, voluntarii vor reveni pentru completări de puieţi pe terenurile din Leţcani-judeţul Iaşi, Peştera-judeţul Constanţa, Utvin-judeţul Timiş şi Armăşeşti-judeţul Ialomiţa. De asemenea, în aceeaşi zi, vor fi organizate acţiuni de împădurire pe terenuri noi din Moineşti-judeţul Bacău, Cozieni-judeţul Buzău, Jegălia-judeţul Călăraşi, Şotânga-judeţul Dâmboviţa, Greceşti judeţul Dolj şi Vladimir-judeţul Gorj.

Vor fi împădurite două hectare de terenuri slab productive

Terenurile pe care vor fi realizate acţiunile de plantare sunt fără vegetaţie forestieră şi sunt predispuse sau afectate de diferite procese de degradare (eroziune pluvială, alunecări de teren, sărăturare, poluare sau eroziune eoliană).

Din 2011 şi până în prezent campania „Plantăm fapte bune în România” a reuşit să adune cifre impresionante: au fost împădurite 180 de hectare cu aproape 600.000 de puieţi, în 21 de judeţe.  Peste 27.000 de voluntari au fost implicaţi.

«Ne întoarcem la Greceşti pentru a planta cerul în pământ, în aşteptarea copăcelului care se va ridica mai apoi la cer, fixând, în acelaşi timp, pământul. Acolo unde greşelile trecutului  au provocat atâtea calamităţi prezentului, faptele bune ale prezentului vor garanta o lume ocrotită de natură şi nu una pierdută în deşert viitorului. Plantăm pe un teren cu risc mare de alunecare. Solul se va fixa şi se vor forma perdele de protecţie. În timp, pădurile vor redeveni păduri, iar oamenii…oameni, cu lecţia propriilor pierderi, din propriile greşeli, învăţată. Să “plantăm fapte bune în România” nu mai reprezintă o datorie sau o necesitate, ci devine o înţelegere corectă a lumii în care trăim, în care o şansă pentru natură este, de fapt, o şansă pentru noi înşine!», declară Marlena Melinescu, coordonator local Dolj.

Voluntarii vor primi certificat Green Endorsement

Voluntarii vor primi în urma activităţii de plantare sau de organizare o diplomă Green Endorsement. Green Endorsement este un certificat ce recunoaşte oficial în CV voluntariatul realizat în cadrul iniţiativei „Plantăm fapte bune în România” (lansată în 2011) şi îl transformă într-un plus la angajare la cele mai mari companii din România. Pe scurt, dacă te implici ca plantator sau organizator în cadrul iniţiativei “Plantăm fapte bune în România”, ai mai multe şanse să fii angajat la una din companiile de top din România, partenere în campania Green Endorsement.

“Eforturile noastre de organizare a proiectelor de împădurire tocmai au devenit mai accesibile tinerilor care sunt interesaţi de dezvoltarea carierei. Campania Green Endorsement e menită să ajute toate părţile implicate: tinerii care vor să se angajeze, angajatorii -prin selecţia unor candidaţi responsabili- şi, bineînţeles, mediul înconjurător”, a precizat Liana Buzea – Fondator iniţiativa “Plantăm fapte bune în România”.

Acţiunea din 18 noiembrie este realizată cu sprijinul următorilor parteneri instituţionali: Ministerul Apelor şi Pădurilor, Romsilva, Jandarmeria Română şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Sprijină, de asemenea, iniţiativa Dedeman, JYSK, Daikin România, Tibbett Logistics, FAN Courier şi Coca Cola HBC.

Organizatorii locali sunt: Asociaţia CREȘTINI, Primăria şi Consiliul Local Greceşti. Partenerii locali ai acţiunii sunt: Palatul Copiilor Craiova, Gruparea Jandarmi Mobilă „Fraţii Buzeşti”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj, Școala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Dragăşani, Școala Postliceală sanitară SAN-ECO-MED Craiova, Eco Școli şi Eco Grădiniţe din Dolj: Școala Gimnazială Coşoveni, Școala Gimnazială “Nicolae Romanescu”,  Școala Gimnazială “Nicolae Bălcescu”, Școala Gimnazială “Sf. Dumitru”, Grădiniţa “Floarea Albastră“, Grădiniţa “Dumbrava Minunată”, Grădiniţa “Nicolae Romanescu”, Grădiniţa “Elena Farago”, Școala Specială  “Sf. Vasile”, companii şi voluntari independenţi. Sponsorul local al evenimentului este Cinema INSPIRE Craiova.