„Dorian” – spectacol de dans contemporan, cu proiecţii multimedia, la Craiova

0
451

Dorian 4_foto credit Adi BulboacaÎntr-un context în care dansul contemporan are din ce în ce mai multă vizibilitate în peisajul artistic din România, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova prezintă un nou spectacol: „Dorian”, creat de Oana Răsuceanu în jurul unui singur actor-dansator – George Albert Costea –, prin îmbinarea dansului contemporan cu proiecţii multimedia. Spectacolul este realizat de Asociaţia Culturală „Control N” şi a avut premiera pe 30 octombrie a.c., la Teatrul UNTEATRU din Bucureşti, fiind itinerat apoi în patru spaţii de joc, din patru oraşe: Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Ploieşti. Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. La Craiova, vor avea loc două reprezentaţii – astăzi şi mâine, 15 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala „Ion D. Sîrbu” a TNC. Bilete şi rezervări – în reţeaua de bilete Eventim şi la Agenţia teatrului (tel. 0251.413.677), la preţul de 30 lei, cu reducere la jumătate pentru elevi şi studenţi.

Potrivit organizatorilor, «„Dorian” se construieşte plecând de la o premisă pe cât de absurdă, pe atât de puternică şi de imposibil de ocolit: sfârşitul lumii va veni în 24 de ore. Pe 5 octombrie 2016. La ora 8.00. Dorian trăieşte în Bucureşti şi mai are 24 de ore până când patul, masa, scaunele, televizorul şi restul obiectelor din apartamentul lui nu vor mai exista. Dorian află vestea de la ştiri şi decide să petreacă ultimele 24 de ore la el acasă, singur, aşa cum îşi trăise şi până acum viaţa de zi cu zi. Spectacolul este construit pe juxtapunerea dansului contemporan cu proiecţii multimedia. Jocul creat între mişcarea fizică, reală, concretă, construită sub ochii spectatorului şi imaginile surprinse în proiecţiile video vor duce către descoperirea trecutului şi prezentului din viaţa lui Dorian».

„Dorian” este construit în jurul unui singur actor-dansator: George Albert Costea. Membru al colectivului artistic al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, o prezenţă constantă în teatrele bucureştene (Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis) şi în spaţiul teatrului independent (Godot Café Teatru, Green Hours, UNTEATRU, Compania D’Aya), George Albert Costea a lucrat cu numeroşi regizori, printre care Robert Wilson, Silviu Purcărete, Peter Schneider, Tim Carroll, Mircea Cornişteanu, Janusz Wisniewski, Răzvan Mazilu sau Vlad Cristache. În 2016 a fost nominalizat pentru rolul din „The History Boys. Poveşti cu parfum de liceu”, în regia lui Vlad Cristache, la Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar (Gala Premiilor UNITER).  Dorian 3_foto credit Adi Bulboaca

Conceptul, regia şi coregrafia spectacolului sunt semnate de Oana Răsuceanu. Cu o activitate intensă ca scenarist de film, ea a absolvit în 2007 un Master în Artă Coregrafică în cadrul UNATC şi de atunci a derulat o serie de proiecte în zona teatrului şi dansului, ca scenarist / dramaturg, regizor şi coregraf. Printre spectacolele realizate de Oana Răsuceanu se află „Telefonul din colţul străzii” (spectacol de teatru-dans, după texte de Cristian Popescu), „Dear Diary” (spectacol de dans, realizat cu sprijinul Teatrului Nottara din Bucureşti), cât şi o serie de spectacole pentru copii.

«Prin dans, imagini video şi muzică, fără niciun cuvânt rostit, „Dorian” este, de fapt, înainte de orice, o poveste despre cuvinte. Cele pe care nu le spunem niciodată şi pe care atunci când ne facem curaj să le spunem, dacă ne facem vreodată curaj pentru asta, e deja puţin prea târziu», spune Oana Răsuceanu despre spectacolul „Dorian”. Proiecţiile video sunt creaţia echipei formate din Iulia Rugină, Adrian Câmpean, Dan Adrian Ionescu (care realizează şi scenografia) şi Mizdan, iar muzica este compusă de Mihai Dobre, membru fondator şi vocal Șuie Paparude.

Premiera spectacolului a avut loc pe 30 octombrie a.c., la UNTEATRU din Bucureşti, şi a fost urmată de reprezentaţii în 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie în acelaşi spaţiu. Alte trei teatre – Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara (5 şi 6 noiembrie), Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova (14 şi 15 noiembrie) şi Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti (21 şi 22 noiembrie) – găzduiesc întâlnirea publicului cu „Dorian”, oferindu-le spectatorilor ocazia descoperirii unui grup de artişti al căror scop comun este acela de a le oferi un produs cultural original şi de a-i atrage către viitoare spectacole de dans contemporan.

Dorian_afis