Amintiri despre Sașa Pană cu fiul scriitorului, la TRADEM

0
866

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” va organiza luni, 16 noiembrie, în cadrul proiectului „Taifasuri Rânduite Artistic Despre Emoţii Manifestate (TRADEM)”, o întâlnire cu Vladimir Pană, fiul lui Saşa Pană – una dintre cele mai proeminente figuri ale avangardei noastre istorice. Cu același prilej se va deschide o expoziție de fotografie și va fi lansat volumul „Opera poetică” al scriitorului. Intrarea publicului va fi liberă.

Evenimentul se va deschide la ora 17.00, în Galeria „Vollard”, cu vernisajul expoziţiei de fotografie „Saşa Pană şi prietenii”, prezentată de criticul de artă Cătălin Davidescu. Îi va urma, la ora 18.00, în Salonul Medieval, conferinţa „Amintiri cu Saşa Pană”, susţinută de Vladimir Pană şi moderată de Petrişor Militaru. Peste o oră, în Salonul Medieval, publicul va fi invitat la lansarea volumului „Opera poetică” de Saşa Pană.

„Lucrarea reuneşte pentru prima dată, în ordine cronologică, cele unsprezece volume de poeme şi cele trei de prozopoeme pe care le-a publicat Saşa Pană între anii 1925-1977. Ediţia este îngrijită şi prefaţată de Petrişor Militaru și va fi prezentată de Constantin M. Popa şi Maria Dinu”, precizează organizatorii. Volumul este publicat de Editura „Aius”, ca proiect editorial co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Prozatorul și poetul Sașa Pană, cu numele adevărat Alexandru Binder, s-a născut pe 8 august 1902, la București. Și-a făcut studiile la Iași și București, obținând în anul 1927 diploma de medic militar. A debutat literar în 1926, cu volumul de poezii simboliste „Răbojul unui muritor. Strofe banale”. Trei ani mai târziu a scos revista de avangardă „Unu” și a înființat o editură cu același nume, unde a tipărit volumele proprii și cărți ale unor scriitori precum Tristan Tzara, Stephan Roll, Ilarie Voronca și Vasile Dobrian.

A publicat în 1930 volumul „Diagrame”, urmat de „Echinox arbitrar” în 1931 și de „Viața romanțată a lui Dumnezeu” în 1932. Sașa Pană este autor a numeroase opere în proză de mici dimensiuni, situate la frontiera dintre povestire, reportaj, poem în proză și articol cu caracter de manifest. A publicat mai multe volume de proză cu caracter umoristic. În 1966 i-a apărut prima antologie din opera sa poetică, „Poeme și poezii”, iar în 1973, un volum de memorialistică de aproape 700 de pagini, intitulat „Născut în ’02: Memorii, file de jurnal, evocări”.

Sașa Pană a realizat și traduceri valoroase din operele lui Jean Cassou, Loys Masson și Paul Eluard. Din opera sa fac parte volumele de poezii „Cuvântul talisman” (1933), „Călătorie cu funicularul” (1934), „Iarba fiarelor” (1937), „Pentru libertate” (1945), volumele în proză și publicistică „Sadismul adevărului” (1936), „A fost odată… și nu va mai fi! Nuvele de Sașa Pană” (1949), „Misiunea trebuie împlinită” (1950), piese de teatru „Așa întrece, înțeleg și eu!” (1949) și „Teatru mic” (1950). S-a stins din viață la 22 august 1981, la București.