Hoţii din societăţi opriţi cu focuri de armă condamnaţi de Tribunalul Dolj

0
168

Cei patru bărbaţi arestaţi în noiembrie anul trecut, după ce doi dintre ei au fost opriţi cu focuri de armă de poliţişti în timp ce furau ţigări dintr-un magazin din Craiova, au fost găsiţi vinovaţi de constituirea unui grup infracţional organizat şi furt calificat în formă continuată. Au achitat însă prejudiciile firmelor de unde au furat, astfel că trei dintre ei au scăpat cu pedepse cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul Primăriei Craiova. Al patrulea este recidivist şi a fost condamnat la închisoare cu executare, urmând să stea după gratii 1 an, 6 luni şi 685 de zile, fiind menţinut în arest la domiciliu. Sentinţa, pronunţată miercuri, 12 noiembrie a.c., nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Laurenţiu Goman, de 21 de ani, din Craiova, Mihai Brătian, de 31 de ani, din Piatra Olt, judeţul Olt, Ştefan Buda, de 35 de ani şi Alin Gîscă, de 30 de ani, ambii din Craiova, taximetrişti, au ajuns după gratii pe 1 noiembrie 2013, fiind acuzaţi că se ocupau cu spargerea chioşcurilor din municipiu, de unde furau ţigări, prejudiciul fiind estimat la peste 20.000 lei.  Primii doi au fost prinşi în flagrant de poliţiştii Secţiei 4 Craiova şi opriţi cu focuri de armă. Toţi patru au fost trimişi în judecată, în decembrie 2013, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova pentru comiterea infracţiunilor de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi furt calificat în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, „în perioada octombrie – noiembrie 2012 învinuiţii s-au asociat în vederea săvârşirii infracţiunii de furt, asociere urmată de comiterea acestei infracţiuni în datele de 09/10.11.2012, 28/29.05.2013, 21/22.10.2013 şi 30/31.10.2013 în dauna mai multor societăţi comerciale cu sediul în municipiul Craiova. Activitatea infracţională a învinuiţilor din data de 30/31.10.2013 a fost depistată în flagrant de agenţii statului, împrejurare în care, organele de poliţiei au făcut uz de armamentul din dotare în scopul prinderii şi imobilizării învinuiţilor”, după cum anunţau reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevenderi în materie penală s-a luat în discuţie schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina celor patru bărbaţi, astfel că, pe 15 mai 2014 dosarul a fost declinat de la Judecătoria Craiova la Tribunalul Dolj. Inculpaţii au fost judecaţi pentru constituire unui grup infracţional organizat şi furt calificat în formă continuată, fiindu-le înlocuită arestarea preventivă cu arestul la domiciliu.

Unul cu executare, trei cu suspendare

Miercuri, 12 noiembrie a.c., judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în dosar, toţi patru fiind găsiţi vinovaţi. Au achitat însă prejudiciile create firmelor de unde au furat, astfel că au scăpat cu pedepse cu suspendare. Conform hotărârii Tribunalului Dolj, Alin Gîscă şi Laurenţiu Goman au primit câte 1 an şi 2 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 2 ani, Ştefan Buda a primit o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare tot pe o perioadă de 2 ani, toţi trei având de prestat 60 de zile de muncă neremunerată în folosul Primăriei Craiova, singurul condamnat la închisoare cu executare fiind Brătian Mihai. Acesta a primit o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare în prezentul dosar, la care se adaugă un rest de 685 zile închisoare rămas neexecutat dintr-o altă pedeapsă mai veche, fiind eliberat condiţionat la momentul comiterii faptelor, urmând să execute 1 an, 6 luni şi 685 de zile. Instanţa i-a menţinut lui Brătian Mihai arestul la domiciliu. În plus, Goman are de achitat 2300 lei cheltuieli judiciare către stat, iar ceilalţi trei câte 2000 lei fiecare cheltuieli judiciare către stat. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.