Peste 35.000 de doljeni suferă de diabet

0
23

Diabetul este una dintre cele mai răspândite boli în judeţ. În prezent, în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj sunt înscrişi 35.389 de pacienţi diagnosticaţi cu această afecţiune. După cum precizează însă medicii, numărul lor ar putea fi încă şi mai mare din cauza faptului că multe persoane suferă de diabet fără ca măcar să ştie acest lucru. 

De la an la an, spitalele şi cabinetele medicale contabilizează o creştere continuă a numărului de pacienţi cu diabet, care devine tot mai costisitor nu doar pentru pacient şi familia acestuia, ci pentru întreg sistemul sanitar. Iar problemele curente ale Sănătăţii – lipsa banilor şi numărul mic de specialişti – sunt tot atâtea piedici pentru bolnavi, dar şi pentru medici.

Diabetul ocupă locul al doilea în ierarhia bolilor înregistrate în rândul populaţiei din Dolj. Poate tocmai din acest motiv, azi, de Ziua Mondială a Diabetului, Direcţia de Sănătate Publică Dolj este parte a unei campanii naţionale desfăşurată sub sloganul „Şi tu poţi controla diabetul”. La nivel local, parteneri în realizarea campaniei sunt autorităţile publice locale – care au în subordine cabinetele şcolare, asistenţii comunitari, mediatorii sanitari –, dar şi cabinetele de medicină de familie, Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie – filiala Craiova, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova, Organizaţia Studenţilor Farmacişti din Craiova, Crucea Roşie Dolj şi Asociaţia Europrotector.

Scopul campaniei este de a informa populaţia cu privire importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos în profilaxia diabetului, precum şi stoparea ascensiunii numărului de persoane cu diabet şi a complicaţiilor afecţiunii. Un alt obiectiv este acela de a convinge cât mai multe persoane asupra efectului benefic al adoptării unor comportamente sănătoase.

Număr mare de bolnavi în toată ţara

Conform statisticilor naţionale, anul trecut s-au înregistrat 33.528 de cazuri noi de diabet. Dintre judeţe, în Dâmboviţa s-au înregistrat cele mai multe cazuri noi – 1.425, iar în Giurgiu cel mai redus număr de cazuri noi, respectiv 111.

Prevalenţa afecţiunii în acelaşi an a fost 315,6 la 100.000 de locuitori. Judeţul cu cea mai ridicată prevalenţă a fost Sălaj, cu 550,6 la 100.000 locuitori, iar judeţul cu cea mai redusă prevalenţă a fost Bistriţa-Năsăud, cu 130,1 la 100.000 de locuitori.

Potrivit specialiştilor, creşterea în greutate este cea mai importantă cauză a apariţiei diabetului zaharat de tip 2. Riscul este de 20-40 de ori mai mare la obezi faţă de normoponderali. În schimb, scăderea în greutate cu 7-10% reduce la jumătate riscul de a face diabet.

În concluzie, atât prevenţia, cât şi tratarea diabetului trebuie să includă păstrarea unei greutăţi corporale normale, exerciţiu fizic zilnic, nutriţie corectă printr-o alimentaţie corespunzătoare, eliminarea grăsimilor saturate din alimentaţia zilnică şi reducerea dulciurilor şi a băuturilor răcoritoare îndulcite cu zahăr.

Diabetul scade speranţa de viaţă cu zece ani

Diabetul scade speranţa de viaţă în medie cu 5-10 ani şi este una dintre cauzele majore de deces prematur. Surprinzător însă, efectele distructive ale diabetului se fac cu atât mai vizibile în alte secţii medicale, unde sunt internaţi pacienţi care, la timpul potrivit, au ignorat sfaturile doctorilor. Astfel, peste jumătate din bolnavii internaţi la cardiologie au diabet zaharat. Un procent foarte mare din persoanele care se prezintă la secţia de oftalmologie suferă şi ele din cauza acestei afecţiuni. La fel în secţia de chirurgie.

Medicii încearcă să atragă atenţia că diabetul nu este doar o boală de sânge, ci o afecţiune care apare la nivelul tuturor ţesuturilor, tuturor organelor, astfel încât reprezintă prima cauză de insuficienţă renală cronică, este principala cauză de orbire. Amputaţiile sunt de 60 de ori mai frecvente la pacienţii cu diabet, iar infarctul miocardic şi accidentele vasculare cerebrale sunt de patru ori mai frecvente.

Acestea sunt motivele pentru care şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii acordă o atenţie deosebită acestei boli. Aceeaşi organizaţie estimează că, până în anul 2030, numărul bolnavilor de diabet se va dubla.