Craiovean condamnat de două ori pentru trafic de influenţă

0
25

Craioveanul Nicolae Şuleapă, fost angajat în cadrul MApN, condamnat anul trecut la doi ani şi şase luni de închisoare pentru trafic de influenţă, a fost condamnat, marţi, într-un nou dosar, pentru aceeaşi infracţiune. Judecătorii Tribunalului Dolj l-au condamnat la 2 ani de închisoare în noul dosar, dar i-au contopit pedeapsa cu cea primită anul trecut, bărbatul rămânând să execute 2 ani şi 6 luni de detenţie. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Bărbatul promitea că poate aranja, în schimbul unor sume de bani, admiterea în şcoli de subofiţeri din cadrul MAI.

Reamintim că Nicolae Şuleapă a ajuns după gratii la începutul lunii mai 2012, în urma unei acţiuni a ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), sub coordonarea procurorului desemnat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi cu sprijinul SRI Dolj. Potrivit anchetatorilor, un bărbat din Băileşti l-a denunţat pe Şuleapă că i-a cerut bani, promiţându-i că îi va aranja să fie admis la una din şcolile de subofiţeri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, denunţătorul dorindu-şi să devină jandarm sau agent de penitenciar. Acesta îi dăduse, în cursul anului 2011, 11.000 de lei lui Nicolae Şuleapă şi, după luni întregi de aşteptare, s-a gândit că cel mai bine ar fi să-l denunţe pe bărbat, ca să-şi recupereze măcar banii.

Numai că, la începutul lunii mai 2012, Şuleapă a luat din nou legătura cu tânărul dornic să ajungă agent şi i-a spus că poate să-l ajute să intre la Şcoala de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare de la Târgu Ocna, dacă îi mai dă bani, „preţul” total al admiterii fiind de 4.000 de euro. Trebuia astfel achitată diferenţa, lucru cu care denunţătorul a fost de acord. Cei doi s-au întâlnit în Craioviţa Nouă, denunţătorul i-a dat lui Şuleapă 5.000 de lei, însă banii fuseseră marcaţi criminalistic, astfel că echipa operativă a intervenit, l-a reţinut pe bărbat şi l-a dus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, unde a fost reţinut, apoi arestat preventiv. Şuleapă a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, iar judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat sentinţa pe 28 iunie 2012, bărbatul fiind condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, instanţa dispunând şi confiscarea sumei de 16.000 lei de la inculpat. Şuleapă a pierdut şi apelul, la Curtea de Apel Craiova şi nu a mai făcut recurs, sentinţa rămânând definitivă.

Între timp, în februarie 2013, Nicolae Şuleapă a fost trimis în judecată într-un alt dosar de trafic de influenţă. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, acest dosar a fost disjuns din primul, pentru că alte două persoane păgubite erau plecate în străinătate în momentul anchetei. După întoarcerea acestora în ţară, procurorii au stabilit că i-au dat inculpatului 8.400 de lei în schimbul promisiunii că le va aranja admiterea la Şcoala de Agenţi de Penitenciare. În acest dosar, marţi, 12 noiembrie a.c., Şuleapă a fost din nou condamnat. Tribunalul Dolj l-a condamnat la 2 ani de închisoare, însă a contopit pedeapsa recentă cu cea din 2012, din care s-a scăzut perioada executată deja. Hotărârea Tribunalului Dolj poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.