Două decenii de antrenament cu nenumărate trofee…. În paşi de dans pe scena vieţii

0
1323

În lumea dansului este de peste două decenii. Şi mulţi dintre craiovenii cu mezini şi juniori pasionaţi de gimnastică, dans și mișcare au lucrat cu ea. E greu să ţii pasul cu un astfel de antrenor fiindcă pe lângă rapiditatea în vorbire, gestică şi mişcare, fiind înzestrată cu o statură zveltă, mai are şi o gândire creativă care aduce echipei performanţe una după alta. Sunt puţine scenele de dans modern din Europa la care să nu fi participat şi să nu se fi întors acasă, în ţară cu un premiu consistent. Vorbim aici nu doar de o antrenoare de dans, de o mama și soție dedicate, de o ”profă” de gimnastică şi educaţie fizică şi sport, ci şi de o colegă empatică, de o “doamnă”care îndrumă cu atenţie, ocrotire, disciplină şi exigenţă sute de copii, de toate vârstele, dornici de autodepăşire-Ana Maria Trașcă.

Născută în septembrie, cu un pronunțat simț al perfecțiunii, Ana Maria Traşcă a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii din Craiova, în urmă cu douăzeci de ani, a făcut ulterior cursuri de master, cursuri de arbitraj pe dansuri fiind Arbitru Naţional. Este pasionată și de călătorii, dar și de…organizare. S-a căsătorit în urmă cu foarte mulți ani, are un soţ, o familie frumoasă și două fetiţe de clasa a 6-a şi a 2-a care o urmează pas cu pas, făcând şi ele dans modern, sub îndrumarea atentă a mamei.

Ana Maria spune, cu plăcere și delicatețe, că îi place să ajute oamenii și să lucreze în echipă, și mai ales adoră să lucreze cu copiii. Lucrează cu alte patru colege, cu care face o echipă echilibrată, ca într-o adevărată “familie”: Simina Eftenie, Gena Dumitrescu, Andreea Zamfirescu şi cea mai recent venită, Cătălina Militaru. Ana Maria își amintește cu drag de primul său concurs câştigat ca antrenor-profesor de dans: “Era la… Caracal unde cu trupa de liceu ne-am pregătit intens, zile și ore de dans și am câştigat Marele Premiu al Juriului. Erau mari emoții și pentru mine și pentru copii. Dar bucuria de a reuși a fost atât de mare încât, ulterior am uitat orice urmă de greutate sau de efort depus”. După aceste prime “ieșiri la rampa învingătorilor”, au urmat ani de muncă asiduă cu rezultate pe măsură, nenumărate premii I, medalii de aur, premii speciale, diplome, cupe, trofee, distincții, toate aceste recunoașteri ale meritelor și eforturilor personale fiind încununate de alte și alte nominalizări la scenele și concursurile internaționale din Austria – Viena Fest Info Dance, apoi la Osijek, în Croația, la Euro Show Dance Challenge, competiții la care au fost numeroși oponenți foarte bine pregătiți la școli celebre de dans din Bosnia-Hertzegovina, Cehia, Rusia, Slovacia, Serbia, Slovenia, Croația și România. Crowd International Dance Festival este un alt concurs la Salonic, în Grecia de unde copiii și tinerii de la “Dance Beat” s-au întors cu multe premii I, cu distincții și cu lauri.

Unitate, pasiune și precizie

Școala “Dance Beat” a înființat-o din pasiunea de a lucra cu copiii și cu tinerii, pasionați de dans modern și de street dance, paralel cu a preda educația fizică și sportul elevilor de la Palatul Copiilor sau de la Școala “Traian” din Craiova, unde este în prezent. Grupele de dans, special formate și antrenate pentru a participa la competiții locale, regionale, naționale sau international cu care Ana Maria și echipa obține trofeu după trofeu sunt: Famous, Star Beat, Dance Beat, Style Dance şi The Crew. Fiecare are în componența lui câte 20-25 de membri care se antrenează, oficial, aproximativ patru ore pe săptămână….și neoficial…fiecare după cât este de pasionat. “Fiecare competiție înseamnă mii de dansatori din zeci de țări. Nu mai vorbesc de sutele de coregrafii și de momentele speciale concomitent desfășurate, pe mai multe scene amenajate deodată pe categorii de vârsta: mini, children si juniori. Nu mai vorbesc de sincronizarea în mișcări, costume și alegerea cea mai potrivită  partiturilor musicale. Așa a fost, de exemplu, la Viena Fest Info Dance 2019, de unde copiii mei s-au întors cu multe premii consistente. Îi felicit pe fiecare în parte și le mulțumesc lor, părinților, colegelor mele și familiei mele fiindcă acest effort întreg și comun ne-a urcat din nou pe podiumul international”, își amintește cu nostalgie Ana Maria Trașcă. Și pentru că iubește unitatea în familie, buna înțelegere, armonia și copiii, prin intermediul școlii de dans pe care o conduce, Ana Maria și colegele antrenoare pregătesc și elevi cu mai puține posibilități materiale, organizând cursuri gratuite de dans modern.