Centrul de Excelenţă Dolj, în plin proces de selecţie a elevilor cu rezultate deosebite

0
776
Centrul Judeţean de Excelenţă Dolj, pentru copiii cu performanţe deosebite obţinute în anul şcolar precedent, este în plină desfăşurare a selecţiei elevilor care pot face parte din acest corp de elită. Deja, s-a încheiat prima etapă de triere, iar cea de-a doua este în curs, fiind şi câteva noutăţi faţă de anii precedenţi.  Centrul de Excelenţă Dolj a asigurat logistica, selecţia fiind făcută, în cadrul unor comisii, pe baza unor dosare bine puse la punct, ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Anterior, s-a finalizat corpul profesoral, tot de excelenţă, care va pregăti aceşti copii.
În anul 2015, la Craiova a fost inaugurat Centrul de Excelenţă, destinat copiilor cu rezultate deoasebite obţinute în cadrul învăţământului şcolar preuniversitar, cu precădere la olimpiadele şi concursurile naţionale, aceştia fiind atent selectaţi, la fel ca şi şi profesorii care îi vor pregăti. Este un proces destul de dur, iar selecţia este pe măsură. Prima etapă, pentru anul şcolar 2019 – 2020, s-a finalizat în urmă cu aproximativ două săptămâni. „Au fost mai multe discipline, care au făcut parte din prima etapă. Este vorba de matematică (cls. IV – XII), fizică (VII – XII), chimie (VIII – XII), biologie (VII, mai puţin VIII, – IX – XII), informatică (VI – VIII, la care se adaugă X – XII), fizică aplicată în astronomie (juniori+seniori, de la cls. a VI-a în sus). Au fost două criterii de selecţie. Primul a fost cel pentru elevii care au obţinut premii şi medalii la olimpiadele şi concursurile judeţene, în anul de învăţământ 2018 – 2019. Cel de-al doilea a fost pentru cei calificaţi la fazele naţionale. Au fost peste 500 de elevi înscrişi, fiind selectaţi 273, o treime fiind pe baza premiilor obţinute. Noi, la Centrul de Excelenţă, la Colegiul Naţional „Carol I”, am fost doar gazde şi am asigurat logistica, selecţia fiind făcută de ISJ Dolj”, a precizat prof.  Luminiţa Popescu, director al Centrului de Excelenţă Dolj.
Niveluri noi pentru copiii extraordinari
Este în plină desfăşurare cea de-a doua etapă, fiind testat nivelul de cunoştiinţe la toate nivelurile, pe tipul subiectelor de concurs la olimpiade, cu precădere pentru disciplinele noi. „Este vorba de noi clase incluse, care nu au fost până acum, conform anului de studiu. Astfel, la fizică, cls. a VI-a, sunt 15 locuri, la chimie (a VII-a), anul în care începe studiul disciplinei, 15 locuri, iar la iformatică (clasele a V-a şi a IX-a) 15 poziţii. Ne-am îndreptat către aceste niveluri, deoarece elevii sunt la început şi nu ştiu foarte multe. Tot ca o noutate, înscrierea elevilor, care îndeplinesc condiţiile, se poate face şi on-line, pe www.cjexdolj.ro/inscriere-2019,  ataşând o copie a diplomei primite, până la data de 29 octombrie, dar numai pentru o singură disciplină”, a menţionat Luminiţa Popescu. Conform calendarului, pe 31 octombrie va fi afişată repartizarea candidaţilor în sălile de concurs, competiţia propriu-zisă având loc pe 2 noiembrie, trei zile mai târziu fiind făcute cunoscute rezultatele, în aceeaşi zi fiind depuse şi contestaţiile, iar pe 7 nioembrie se vor afişa rezultatele finale şi pe 9 noiembrie vor începe cursurile, care vor avea loc sâmbăta. Directorul Centrului de Excelenţă Dolj a mai spus, în conformitate cu legislaţia în vigoare, că „în limita unui număr de maximum cinci elevi pe grupă, Comisia Judeţeană  de selecţie poate aproba selectarea în grupele de excelenţă şi a elevilor care au obţinut premiile I,II. III sau menţiune la faza judeţeană a Olimpiadelor, în anul şcolar 2018 – 2019, la disciplina respectivă. În funcţie de rezultatele concursului (număr de participanţi, număr de de elevi cu punctajul de minimum 50% din cel maxim, număr de cel puţin opt elevi calificaţi), ISJ Dolj poate decide reconfigurarea grupelor pe discipline de învăţământ”.