Diplome şi cărţi pentru laureaţii Concursului „Défense et illustration de la Langue française”

0
89

La sediul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” a avut loc, joi, ceremonia de premiere a laureaţilor Concursului AMOPA „Défense et illustration de la Langue française”, ediţia 2016-2017: Giulia-Maria Bulugean (Premiul I, Exprimare scrisă), Luciana-Elena Hoancă (Premiul al II-lea, Exprimare scrisă), Maria Dincă (Primul Accessit, în cadrul secţiunii „Premiul Maupassant pentru tânăra nuvelă”), Andreea Karina Bianca Popescu (Primul Accesit pentru secţiunea Poezie). Aceasta din urmă a participat la concurs  în calitate de elevă a Şcolii Gimnaziale „Sf. Dumitru”, în prezent studiind la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, ca şi celelalte laureate.

Diplomele şi cărţile primite ca premiu au fost înmânate de profesor dr. Maria Tronea, vicepreşedintă AMOPA-Roumanie, care a adresat felicitări laureatelor, făcând cunoscute şi cuvintele de apreciere ale preşedintelui AMOPA, Michel Berthet, la adresa participanţilor la acest concurs prestigios: «Este o adevărată fericire să pui în valoare, să vezi încolţind „seminţe de speranţă”, talente în formare, să te minunezi privind crisalida liberându-se din cocon pentru a deveni un fluture viguros (…)».

La ceremonia de premiere au fost prezenţi şi elevi de la Liceul Teoretic „Henri Coandă”, participanţi la proiectul educativ bilingv „En lisant, en écrivant” / „Citind, scriind”. Acestui proiect i se circumscrie şi vernisajul expoziţiei de carte „Publius Ovidius Naso”, realizată de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, pentru comemorarea marelui exilat la Tomis. Lectura „Metamorfozelor”, capodopera ovidiană, le-a permis elevilor  să se familiarizeze cu opera poetului al cărui destin este legat de istoria noastră.

La finalul evenimentului găzduit de biblioteca doljeană, prof. dr. Maria Tronea a citit versuri închinate de Marin Sorescu unui spirit afin: „Mă întorc spre mare şi vorbesc cu Ovidiu, / Poetul pe care pământul meu îl simte în nervuri şi în liniile norocului / Când îşi duce palma Dobrogei la frunte”.