Grupul Clariant investeşte la Craiova

1
46

AR-160219831Grupul Clariant, care are ca domeniu de activitate industria chimică, va investi la Craiova într-o fabrică pilot care va produce bio-etanol, dar şi lignină, care vor fi folosite, printre altele, şi de către Termocentrala CET II. Investiţia a fost atrasă de Primăria Municipiului Craiova, iar Bănia a fost aleasă de către Clariant în detrimentul Timişoarei, după cum au detaliat reprezentanţi ai municipalităţii.

Nu am vrut să facem publică venirea Clariant până nu aveam date concrete. E o nouă izbândă în faţa Timişoarei, după atragerea firmei ETI şi sperăm să se reorienteze către Craiova cât mai mulţi investitori mari, având în vedere facilităţile pe care le oferim. Dan Daşoveanu s-a ocupat de această relaţie, dată fiind şi calitatea lui de consilier economic al primarului”, a explicat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

La rândul său, consilierul economic al primarului, fostul viceprimar Dan Daşoveanu, a explicat în detaliu ce presupune această investiţie. În fiecare săptămână, noi avem contact cu cei de la Clariant pentru a discuta. Ce vor face ei la Craiova este o tehnologie modernă, ceva care va primi un ajutor de 120 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. Totodată, 66 de milioane de lei vor veni şi de la statul român, compania fiind pe lista scurtă de la Ministerul Finanţelor pentru ajutorul de stat”, a precizat Daşoveanu.

Acesta a dat câteva detalii despre specificul fabricii şi despre stadiul proiectului.

La fabrică se va produce şi lignină, pe care o va folosit CET II în locul lignitului. Investiţia ar trebui să fie gata până la sfârşitul anului viitor şi va fi realizată în vecinătatea CET II. Divizia care se ocupă de proiect este din Germania, iar fabrica lor de bio-etanol şi lignină va fi una pilot. Clariant au un contract de leasing cu drept de cumpărare, după ce se termină procedura cu actele şi cu avizele, cu două firme care au terenul lângă CET II, unde va fi fabrica. Actualmente, sunt în stadiul strângerii de documente pentru certificatul de urbanism şi au avut mai multe întâlniri cu arhitectul-şef pentru a vedea exact de ce au nevoie pentru ceea ce vor să construiască. Primăria Craiova a avut contribuţia de a-i convinge să vină aici, prin ceea ce avem noi de oferit, şi îi ajutăm, pas cu pas, în continuare, cu birocraţia şi cu ce trebuie să facă pe mai departe, pentru a le uşura drumul”, a mai explicat Dan Daşoveanu.

1 COMENTARIU

  1. Ha ha…nici un succes in fata Timisoarei , primarul Robu a spus clar…nu avem nevoie de aceasta companie , produce produse foarte poluante , Olguta se lauda degeaba …Olteni veti avea probleme de sanatate .

Comments are closed.