„Friendship Season” aduce pe scena primului concert un virtuoz al viorii ajuns la venerabila vârstă de 77 de ani: Daniel Podlovschi

0
405

Daniel Podlovschi 1Continuare a ineditei „Europa Season” şi anunţând alte trei impresionante stagiuni, în perioada 2017-2020, realizate în colaborare cu faimoasele Royal Concertgebouw Orchestra (Amsterdam / Olanda), Vienna Philharmonic Orchestra (Viena / Austria) şi London Symphony Orchestra (Londra / Marea Britanie), „Friendship Season” se deschide astă-seară, la Filarmonica „Oltenia”, cu un concert-eveniment.

Invitat este un reputat interpret – Daniel Podlovschi, un virtuoz al viorii în cel mai înalt şi mai adânc sens al cuvântului, care la începutul acestui an a atins venerabila vârstă de 77 de ani. Cu acelaşi prilej revine la Craiova, după zece ani, dirijorul Nicolae Moldoveanu, muzician cu o vastă experienţă profesională, din 1982 stabilit în străinătate, în prezent la Zurich, având cetăţenie elveţiană.

Timp de opt luni, „Friendship Season” va aduce pe scena Filarmonicii „Oltenia” prieteni muzicieni – interpreţi stabiliţi de multă vreme în străinătate, cât şi tineri aflaţi temporar la studii sau cursuri de perfecţionare, cu aport la viaţa muzicală craioveană –, iubirea/amiciţia regăsindu-se în tematica unor lucrări pe care le vor cânta. În preziua concertului, vor avea loc întâlnirile publicului cu muzicienii invitaţi, sub titulatura  „amiTEA” şi sub coordonarea muzicologului Constantin Secară.

Stagiune pe tema prieteniei, atât între muzicieni, cât şi între public şi artişti, „Friendship Season” se va desfăşura timp de opt luni, între 14 octombrie 2016 şi 16 iunie 2017, şi va oferi publicului peste 30 de concerte. «De ce se numeşte „Stagiunea prieteniei”? Pentru că Filarmonica „Oltenia” nu putea să existe fără o poveste de prietenie. La început a fost un grup de oameni entuziaşti, care a pus bazele primei orchestre simfonice a Craiovei, la 17 decembrie 1904. Aşadar, vom împlini în curând 112 ani de la primul concert simfonic susţinut aici. Suntem datori să fim încă o dată prieteni şi să nu uităm că această instituţie s-a născut din dorinţa unor oameni de a face nişte lucruri frumoase şi de a aduce muzică prietenilor şi oraşului. Avem, deci, 112 ani de tradiţie, pe care îi marcăm prin sloganul „Friendship Season – it never gets old”. Prietenia nu îmbătrâneşte niciodată!», a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia”.Nicolae Moldoveanu 1

Un muzician de un autentic profesionalism

Deschiderea oficială a stagiunii are loc astă-seară, cu un concert susţinut, începând cu ora 19.00, de Orchestra Simfonică a instituţiei şi de reputatul solist Daniel Podlovschi, pe care publicul a mai avut ocazia îl asculte aici ultima oară în urmă cu doi ani, într-un concert în cadrul celei de-a 41-a ediţii a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală”.

Daniel Podlovschi s-a născut la Iaşi, la 20 februarie 1939. A început studiul viorii la vârsta de 6 ani, sub directa îndrumare a tatălui său,  Rudolf Podlovschi, profesor de vioară şi violonist la Filarmonica din Iaşi. Progresele lui au fost atât de rapide încât au condus la debutul său solistic la vârsta de 7 ani, interpretând Concertul în La minor de Vivaldi, pe scena Teatrului Naţional din Iaşi. În 1949 s-a mutat la Bucureşti şi a început lecţiile cu reputatul pedagog Garabet Avakian. În 1960 a absolvit Conservatorul, la clasa prof. Avakian, remarcându-se printre cei mai talentaţi violonişti din generaţia sa. A urmat studii postuniversitare la Moscova, cu Iuri Iankelevici. În 1969, la recomandarea lui Isaac Stern, a obţinut o bursă la Juilliard School of Music din New York, la clasa legendarului pedagog american Ivan Galamian. În S.U.A. (la Detroit) a participat şi la cursurile de măiestrie artistică susţinute de Itzhak Perlman.

Daniel Podlovschi a fost, decenii la rând, profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” şi cu Diploma de onoare a oraşelor Oklahoma şi Maryland. Despre domnia sa se spune că face parte din lumea aristocraţiei româneşti, fiind un muzician de un autentic profesionalism. „Daniel Podlovschi este probabil cel mai în vârstă violonist din România. Are ceva din eleganţa interbelică, o atitudine care ne aminteşte de atmosfera Austriei strălucitoare”, notează Florentina Toniţa.conferinta

Dirijorul Nicolae Moldoveanu: „Am rămas foarte plăcut impresionat de dezvoltarea urbană a Craiovei”

Dirijorul concertului de debut al „Friendship Season” este Nicolae Moldoveanu, ardelean din Hunedoara, însă din 1982 stabilit în străinătate. Și-a făcut pregătirea de specialitate în domeniul dirijatului în Germania, Marea Britanie şi Elveţia, obţinând cetăţenia elveţiană şi stabilindu-se apoi la Zurich. Acumulând o vastă experienţă profesională, în 1998 a fost desemnat dirijor principal  al English Sinfonia, din 2002 bucurându-se de statutul de dirijor-invitat permanent al ansamblului London Mozart Players.

Nicolae Moldoveanu revine la Filarmonica „Oltenia” după 10 ani şi mărturiseşte că este o plăcere atât reîntâlnirea cu oraşul, pe care îl găseşte cu totul schimbat, cât şi cu colectivul artistic de aici. „Eu am mai fost în Craiova, ultima oară cred că acum 10 ani. „Am rămas foarte plăcut impresionat de dezvoltarea urbană a Craiovei, iar lucrul acesta se oglindeşte şi în calitatea şi în caracterul orchestrei. Pentru că orchestrele simfonice oglindesc, într-adevăr, caracterul localităţii unde activează. În urmă cu 10 ani, când am lucrat cu orchestra de aici, îmi amintesc că programul muzical a fost tot unul romantic german – Wagner, Richard Strauss şi Brahms. Având această experienţă artistică, m-am gândit să mă încadrez în aceeaşi linie, să păstrez aceeaşi temă”, a declarat Nicolae Moldoveanu în cadrul conferinţei de presă de la Craiova.

Trei stagiuni sub semnul excelenţei

Noul sezon muzical al Filarmonicii „Oltenia” va cuprinde, pe lângă „concertele prieteniei” de vineri seara, şi alte evenimente devenite deja de tradiţie. De reper rămâne Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală”, ajuns la cea de-a 43-a ediţie, care urmează să se desfăşoare în perioada 18 noiembrie – 1 decembrie a.c. şi care va fi dedicată integral muzicii contemporane. Concertul aniversar de Ziua Filarmonicii „Oltenia” şi mult-aşteptatele concerte de Crăciun şi de Anul Nou fac parte, de asemenea, din program, după cum a precizat Gheorghe Fabian, consultant artistic al Filarmonicii craiovene.sigla Filarmonica Oltenia - Stagiunea prieteniei

Reprezentanţii instituţiei s-au referit, încă de pe-acum, şi la următoarele trei stagiuni, din perioada 2017-2020, subliniind că ele vor fi dedicate excelenţei. «Vom avea câte 15 concerte în fiecare astfel de stagiune, care vor fi susţinute de orchestra noastră împreună cu reprezentanţi ai unor mari orchestre din lume. În 2017-2018 vor fi invitaţi muzicieni de la Royal Concertgebouw Orchestra, în 2018-2019 vom colabora cu Vienna Philharmonic Orchestra, iar 2019-2020 probabil că ne va găsi alături de muzicieni de la London Symphony Orchestra. Sunt trei stagiuni sub semnul excelenţei, care, pe lângă concerte, vor cuprinde şi masterclass-uri, dar şi filme, documentare şi înregistrări din concerte ce vor prezenta istoria acestor mari instituţii», a declarat managerul Vlad Drăgulescu. «Aş putea spune că „Friendship Season” nu este altceva decât o trecere de la ceea ce a fost „Europa Season” către aceste stagiuni ale excelenţei, în care veţi avea ocazia să vedeţi şi/sau ascultaţi pe scena Filarmonicii „Oltenia” muzicieni de excepţie», a adăugat acesta.

În programul concertului de astă-seară:

Carl Maria von Weber: Uvertura „Euryanthe”, J. 291

Wolfgang Amadeus Mozart: Concertul nr. 7 în Re major pentru vioară şi orchestră,  K. 271i (cadenţe de George Enescu)

Richard Strauss: Fantezia simfonică „Aus Italien”, op. 16 (primă audiţie)

 

În stagiunea 2016-2017 vor mai fi prezenţi pe scena Filarmonicii „Oltenia” Rebeca Omordia (pianistă, Anglia), Mihai Diaconescu (pianist, Finlanda), Dan Atanasiu (pianist, Canada), Ovidiu Marinescu (violoncelist, S.U.A.), Luiza Borac (pianistă, Germania), Veronica Iovan (soprană, S.U.A.), Mihnea Ignat (dirijor, Spania), Adela Liculescu (pianistă, Austria), Ludovic Armin Cora (oboist, Luxemburg), Remus Azoiţei (violonist, Anglia), Mirabela Dina (pianistă, Germania), Teresa Beldi (violoncelistă, Germania), Vlad Stănculeasa (violonist, Spania), Elena Moşuc (soprană, Elveţia), Dana Radu (pianistă, Brazilia), Liviu Prunaru (violonist, Olanda), Constantin Sandu (pianist, Portugalia), Matei Corvin (dirijor, Africa de Sud).