Pompierii, în mijlocul craiovenilor pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

0
394

Cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, care este marcată pe 13 octombrie, ieri, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Oltenia al județului Dolj au organizat o expoziție cu o parte din tehnica din dotarea unității. Cadrele ISU au ieșit în mijlocul craiovenilor pentru a trage atenția că fiecare om poate avea o contribuție la prevenirea, dar și la reducerea efectelor acestor tragedii.

Pe tot parcursul zilei de ieri, craiovenii care au trecut pe esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu” din centrul municipiului Craiova au avut posibilitatea să vadă o parte din tehnica din dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Oltenia al județului Dolj. Atelierele amenajate în centrul orașului, unde specialiștii ISU Dolj ofereau detalii despre modul de funcționare și despre intervențiile la care sunt folosite autospecialele de stins incendii, autospeciale de transport victime multiple, echipamentele scafandrilor sau despre acordarea primului ajutor, au avut drept scop marcarea Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.

„Cu toții putem să contribuim într-o oarecare măsură la prevenirea apariției dezastrelor naturale sau măcar să știm ce putem și ce trebuie să facem în cazul apariției acestora. Inundațiile de amploare, cu care ne-am confruntat și în această vară, cutremurele, sunt dezastre naturale și este important ca populația să știe ce are de făcut în asemenea situații, până la intervenția forțelor specializate. Tocmai pentru asta suntem aici acum. Să le explicăm oamenilor cum trebuie să acționeze, să-și protejeze viața și să-i ajute și pe alții”, au explicat reprezentanții ISU Dolj.

Conform terminologiei adoptate de Organizaţia Naţiunilor Unite, dezastrul reprezintă o degradare serioasă a societăţii, care produce pierderi umane şi materiale importante sau modificări majore ale mediului, care depăşesc capacitatea de răspuns a comunităţii respective, utilizând mijloacele proprii disponibile. Între anii 2000 – 2011, dezastrele naturale au făcut peste 1,1 milioane de victime, 2,7 miliarde de persoane au fost afectate, iar pagubele produse au depăşit 1300 miliarde de dolari.

Prin rezoluţiile 44/236 din 22 decembrie 1989 şi 56/195 din 21 ianuarie 2002, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a stabilit ca a doua zi de miercuri din luna octombrie să fie desemnată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene, în special prevenirea, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor.