Al treilea manager, în șase luni, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”: Cosmin Dragoste!

0
584
Cosmin Dragoste

După Alexandru Stuparu – eliberat din funcție în această primăvară, în urma notei prea mici obținute la evaluarea anuală, și Ana-Maria Constantinescu – opțiune controversată a municipalității, care a atras, după concursul de confirmare pe post, și o sesizare la Direcția Națională Anticorupție, la conducerea Casei de Cultură „Traian Demetrescu”a fost numit, interimar, alt manager. Este vorba despre Cosmin Ionuț Dragoste (35 de ani), în prezent lector universitar doctor la Departamentul de studii anglo-americane și germane din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova. Ceea ce acesta își propune în primul rând este ca instituția pe care o conduce să își „integreze demersurile de capacitare a resurselor pentru atingerea obiectivului onorant și provocator de a face din urbea noastră un pol cultural cu valențe europene”. Rămâne și de dovedit, în cazul în care va trece de concursul de ocupare a postului, anunțat pentru 22 noiembrie a.c.

Cum a ajuns instituția mărul cel râvnit…

Instituție aflată în subordinea municipalității craiovene, Casa de Cultură „Traian Demetrescu” n-a suscitat, în anii din urmă, deosebit interes. Ba, vreme bună – până la obținerea prin donație, din partea moștenitorilor, a Casei Memoriale a poetului Traian Demetrescu –, nici măcar un sediu propriu n-a avut, ca să nu mai vorbim de cine știe de activitate. Cu alte cuvinte, a existat mai mult cu numele…

Timp de 13 ani, din 2000 până în această primăvară, la conducere l-a avut pe Alexandru Stuparu, care a trecut de pe postul de referent cultural, pe care îl ocupa în cadrul instituției din 1998, pe cel de director. După evaluarea anuală a activității, făcută în martie a.c., Alexandru Stuparu n-a mai „corespuns”, astfel contractul i-a fost însă reziliat, iar în primele zile ale lui aprilie i-a luat locul, interimar, Ana-Maria Constantinescu (27 de ani). A anunțat, la început de mandat, „foarte multe proiecte interesante”, însă tot ceea ce a reușit a fost să le continue, în mare parte, pe cele ale „fostului” și, în plus, să atragă un imens scandal, acuzele pornind de la faptul că este „pupila” actualului edil al Craiovei.

DNA i-a dat dureri de cap Anei-Maria Constantinescu

În august-septembrie a.c., Ana-Maria Constantinescu s-a înscris în competiția pentru confirmarea pe post, însă și-a retras subit candidatura, invocând motive personale, de ordin medical. Cel puțin dureri de cap i-a dat contracandidatul său, Felix Godeanu, care a sesizat mai întâi Primăria Craiova, apoi Parchetele de pe lângă Tribunalul Dolj şi Curtea de Apel Craiova, acuzând o serie de suspiciuni privind corectitudinea desfăşurării concursului. Plângerile sale au ajuns în cele din urmă la Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova, care a cerut explicații inclusiv membrilor comisiei de evaluare.

Dă mai bine un manager de talie universitară

Scandalul declanșat n-a dat deloc bine pentru imaginea municipalității craiovene, nici pentru cea a Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, așa că la conducerea instituției a fost preferat alt manager, de această dată de talie universitară. Astfel că, de la începutul lunii octombrie, interimar, a fost numit Cosmin Ionuț Dragoste, din 2009 lector la Departamentul de studii anglo-americane și germane din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova. Născut la 8 ianuarie 1978, la Craiova, acesta este licenţiat în Limbă şi literatură română / Limbă şi literatură germană la Facultatea de Filologie din Craiova (2000) și are un doctorat în Literatură germană, cu teza „Herta Muller – metamorfozele terorii” (2006, prof. îndrumător Marin Beşteliu). În anii de studii a beneficiat de șase burse de cercetare în Germania (Munchen, Bielefeld, Tubingen) și Austria (Innsbruck).

Își propune să promoveze Craiova – capitală culturală

Ce își propune Cosmin Dragoste, înainte de toate, la conducerea acestei instituții? «Casa de Cultura „Traian Demetrescu”, membru fondator în Asociația „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”, își va integra demersurile de capacitare a resurselor pentru atingerea obiectivului onorant și provocator, de a face din urbea noastră un pol cultural cu valențe europene. În acest sens, conjugarea eforturilor se va face preponderent în direcția internaționalizării și a sporirii gradului de vizibilitate culturala a Craiovei, accentuându-se preocupările axate pe promovarea inter- și a multiculturalității, pe evidențierea în plan european a  valorilor locale și pe atragerea interesului extern față de activitățile culturale ale urbei», a declarat acesta. Rămâne mai întâi să promoveze concursul de ocupare a postului, anunțat pentru 22 noiembrie a.c., apoi să demonstreze că dispune de pricepere, dar și de susținerea necesară, pentru a-și duce proiectele la bun sfârșit.

 

Cosmin Dragoste este autorul cărților „Herta Muller – Metamorfozele terorii” (Editura „Aius”, 2007) – prima monografie în limba română dedicată câştigătoarei Premiului Nobel pentru Literatură din 2009, şi „Mărgele de sticlă” (Editura „Aius”, 2008) – prima carte în limba română cuprinzând studii dedicate exclusiv autorilor de expresie germană din România, ambele lucrări finanțate integral de Ministerul Culturii din România, în urma câştigării concursului naţional de proiecte AFCN. În 2011, tot la „Aius”, i-a apărut volumul Rolf Bossert – un mic killer al straşnicului cotidian”, publicarea fiind, de asemenea, finanţată integral de AFCN şi Bundestag-ul Republicii Federale Germania. Li se adaugă volumul de proză „Alois” (Ed. „Scrisul Românesc”, 2010).

Totodată, a publicat circa 200 de articole în reviste din ţară („Observator cultural”, „România literară”, „LAMA”, „Asalt”, „Altitudini”, „Argos”) şi din străinătate, dar şi peste 50 de traduceri din autori de expresie germană din România (în reviste din ţară). Între altele, este traducătorul piesei „Hoți”, de Dea Loher, pusă în scenă, în 2011, de Teatrul Național din Craiova, și a romanului „Capesius, farmacistul de la Auschwitz”, de Dieter Schlesak (Editura „Polirom”, 2008).

Este director al Centrului de cercetare a literaturii germane din România „Oscar Walter Cisek” (sub egida IKGS Munchen), membru al Centrului de Excelenţă „Paul Celan” din București, al Centrului de studii asupra imaginarului şi raţionalităţii „Mircea Eliade” și al Societăţii Germaniştilor din România. Este redactor al revistei culturale „Mozaicul”, în anii din urmă făcând parte și din colectivele redacționale ale revistelor „Scrisul Românesc” și „Argos”. A obţinut Diploma de Onoare a Festivalului Naţional „Marin Sorescu” (2009), Premiul de debut „Tiberiu Iliescu” al revistei „Mozaicul”, pentru cartea „Herta Müller – Metamorfozele terorii” şi Premiul de debut în proză „Prima verba – Alexandru Macedonski” al revistei „Scrisul Românesc” pentru volumul „Alois”.