Sportul craiovean – de la grandoare la ruină în 20 de ani

0
1444

Bănia nu mai contează la nivel sportiv în România anului 2011

Dacă 1991 a fost anul de glorie al sportului craiovean, 2011 este anul de maximă decadenţă, în care unul dintre simbolurile oraşului, echipa de fotbal Universitatea Craiova, s-a desfiinţat. În 1991 Craiova era capitala României la nivel de sport. Ştiinţa, sub comanda lui Sorin Cârţu, câştiga titlul de campioană şi Cupa României, alb-albaştrii fiind campioni şi la nivel de tineret şi juniori. Electroputere, echipă antrenată de Marian Bondrea, promova în Divizia A, după ce cu un an mai devreme mai reuşise o promovare. A treia echipă a oraşului, Jiul IEELIF, ajungea în Divizia B câştigând una dintre seriile ligii a treia, Craiova având astfel două echipe în prima ligă şi una în Divizia B. Echipa de handbal masculin Universitatea IUG Craiova cucerea Cupa României. Formaţia masculină de tenis de masă câştiga a noua oară titlul naţional şi a zecea oară Cupa României. Voleibalistele clubului Universitatea Craiova îşi adjudecau, pentru a şasea oară consecutiv, campionatul. „Este, indiscutabil, anul sportiv al Craiovei, oaza performanţelor de excepţie în România, performanţe care, îngemănate, fac inutil orice comentariu şi închid gura detractorilor de ocazie”, scria „Cuvântul Libertăţii” în vara lui 1991, după ce Bănia cucerise aproape tot ce se putea cuceri în sportul românesc. Nici „Gazeta Sporturilor” nu putea trece cu vederea dominaţia Craiovei în sportul românesc, notând sub titlul „Fenomenul Craiova”: „O concluzie iese ca untdelemnul la suprafaţă: ESTE ANUL CRAIOVEI!” În 2011, echipele de handbal, baschet şi volei ale Craiovei, aflate în subordinea municipalităţii, se zbat în anonimat, fiind înfiinţate doar pentru ca anumite persoane să poate dispună  în voie de banii publici, lipsa totală de performanţă nejustificând susţinerea atâtor  secţii, în loc să se investească serios într-o echipă care să evolueze la cel mai înalt nivel

De la două echipe în Divizia A, una camnpioană, Craiova nu mai are echipă de fotbal în primele două ligi

Dacă în 1991 Universitatea era campioană şi câştigătoare a Cupei României, Electroputere promova în primul eşalon, iar Jiul IEELIF în Liga a II-a, în 2011 Universitatea Craiova nu mai evoluează în niciun campionat, fiind dezafiliată de FRF, iar prima echipă a oraşului este Prometeu Craiova, care se luptă pentru evitarea retrogradării într-una dintre seriile Ligii a III-a. Ştiinţa lui Sorin Cârţu învingea Sportul Studenţesc în ultima etapă a campionatului 1990-1991, scor 3-1 (Mănăilă, Săndoi, Badea), şi aducea al doilea event din istoria clubului, după cel din urmă cu 10 ani. Sub titlul „Carnaval în Bănie”, cotidianul „Cuvântul Libertăţii” descria meciul care aducea titlul în Bănie în dauna Stelei, la golaveraj. Peste câteva zile, acea echipă avea să câştige şi Cupa României în dauna echipei Sport Club Bacău, scor 2-1, goluri marcate de Zamfir şi Neagoe pentru olteni. Echipa care a evoluat în finală era: Prunea – Mogoşanu, Săndoi, Zamfir, Ad. Popescu – Mănăilă, Olaru, Ciurea, Badea – Agalliu (46 Neagoe), Pigulea (47 Craioveanu). Echipa de tineret a clubului, pregătită de Nicolae „Ţâcă” Zanfir, a câştigat titlul naţional la tineret-speranţe învingând pe Farul Constanţa în finală cu 4-2, goluri Stângă (2), Ştirbulescu şi Guşatu. Echipa îi mai cuprindea pe: Cristescu, Papa, Gârleşteanu, Împuşcătoiu, Cl. Stoica, Vărzaru, Dobrescu sau Goiceanu. De asemenea, juniorii pregătiţi de Aurică Beldeanu au câştigat campionatul naţional. Antrenată de Marian Bondrea, echipa din Valea Roşie, Electroputere promova în prima ligă, echipa de bază fiind: Barbu – Nanu, Biţă, Mihai Matei, Prună – S. Zamfir, Gică Barbu, Luţă, Irimescu – Calafeteanu, Gane. În locul echipei Electroputere avea să evolueze în Divizia B Jiul IEELIF Craiova, promovată în 1991 cu Nicolae Tilihoi pe banca tehnică. Craiova avea să aibă o campioană şi la fotbal feminin, CFR Craiova câştigând titlul în 1992, vedeta echipei fiind Victoria Simion. La capitolul fotbal feminin Bănia nu stă foarte rău nici în 2011, având două echipe înscrise în campionatul naţional, unul lipsit însă de interes şi mediatizare.

Handbalul, pe ultimul loc (feminin) sau în liga secundă (masculin)

În 1991 echipa de handbal masculin Universitatea IUG Craiova câştiga Cupa României, învingând în finală Steaua Bucureşti la capătul unui meci de infarct. Echipa antrenată de Nicolae Dumitrescu îi cuprindea pe: Sorin Toacsen, Robert Licu, Costică Neagu, Titel Răduţă, Marius Timofte sau Daniel Coman şi avea să devină în următorii ani şi campioană naţională. În acest moment, în ciuda aparenţelor, Craiova mai are echipă de handbal, însă aceasta se zbate de câţiva ani să promoveze în prima ligă, fără succes deocamdată. În actuala stagiune handbaliştii craioveni au şanse mici să se implice în lupta pentru promovare, fiind pe locul 6 după primele 5 jocuri ale campionatului. Handbalul feminin a revenit de două sezoane în Liga Naţională, unde însă nu contează cu adevărat. De altfel, după primele cinci etape, SCM Craiova este pe ultimul loc în clasament, fără vreun punct acumulat. SCM nu poate fi numită echipa Craiovei totuşi din moment ce îşi dispută meciurile de pe teren propriu la Filiaşi, până la finalizarea Sălii Polivalente.

În 1991 echipa de volei feminin Universitatea CFR Craiova câştiga pentru a şasea oară titlul naţional, iar în acea perioadă craiovencele Cotoranu, Popovici, Enescu, Drăgoi etc nu aveau rivale în ţară, fiind rare jocurile în care pierdeau vreun set. Echipa de volei masculin se afla şi ea la un nivel superior celei actuale, care după startul campionatului s-a instalat confortabil pe ultimul loc în clasament.

La tenis de masă dominaţia Băniei era şi mai evidentă, în 1991 jucătorii de ping-pong pregătiţi de regretatul Virgil Bălan câştigând pentru a noua oară titlul naţional şi pentru a zecea oară Cupa României.

17 ani pentru reconstrucţia Sălii Polivalente

Gloria sportului de sală craiovean a apus o dată cu incendierea Sălii Polivalente. Aceasta a ars în noiembrie 1994 şi pentru refacerea ei au fost date câteva termene de finalizare a lucrărilor. Primii zece ani au fost cei mai grei, şantierul din jurul sălii fiind de decor, abia în ultimii ani realizându-se ceva concret. Între timp, aşa-zisele lucrări de reconstrucţie au înghiţit milioane de euro, nejustificabile de la un anumit punct. Ultimul termen pentru inaugurarea noii Săli Polivalente a fost rostit recent de primarul Solomon: 15 februarie 2012. Cu o suprafaţă de 10.000 de metri pătrati, 4.000 de locuri în tribune, doua piste de atletism la subsol, dar şi ecrane 3D, noua sală Polivalentă din Craiova va fi a doua din ţară.